לאחר פרסום N12 על המגעים לעסקת טיעון לאביעד משה: הוועדה לקידום מעמד האישה מתכנסת הבוקר (שני) לדון במדיניות הפרקליטות בהסדרי טיעון בעבירות אלימות במשפחה. בין המשתתפים בדיון נמצאת גם שירה איסקוב, ששרדה את ניסיון הרצח האכזרי על ידי בעלה בראש השנה האחרון. "חובה לשאול את דעת הקורבן על הסדר הטיעון", אמרה איסקוב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בפתח דבריה איסקוב הודתה ליו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר, שקידם את החוק לשלילת האפוטרופסות להורה שניסה לרצוח את בן זוגו.
"אני אדבר באופן כללי על הסדרי טיעון ולא רק נגד מי שניסה לרצוח אותי - אביעד", אמרה שירה. "הפרקליטים משתפים אותי לכל אורך הדרך ואנחנו ביחסים מאוד טובים. עם זאת, חייבים לעשות פה שינוי. כשמתחילים במשא ומתן להסדר טיעון, אף אחד לא יבוא וישאל את דעתי ואנחנו נצטרך לקבל את זה וזה לא מתקבל על הדעת. הקורבן תצטרך לחשוש לחייה ולא אכפת לאף אחד, ממשיכים לתיק הבא".
עוד הוסיפה איסקוב: "זה יוצר הרתעה לנשים לסמוך על מערכת המשפט במקום שהיא תהיה לה לעזר. חובה לשאול את דעת הקורבן על הסדר הטיעון".
החודש תגיע שירה להעיד בבית המשפט נגד משה. "אני בטוחה שעורך דינו לא יעשה לי חיים קלים", אמרה. "נתתי כבר את העדות במשטרה, למה שוב צריך לענות על כל-כך הרבה שאלות כואבות, ולראות את האיש שניסה לרצוח אותי ואמר לי שאני לא אהיה אמא? בעל כורחי הפכתי לסמל במאבק נגד אלימות כלפי נשים וכולי תקווה שנוכל למצוא לזה סוף".
בהמשך הדיון הציע ח"כ פורר בהקשר זה: "אפשר לתת עדות מצולמת בלי שהיא תצטרך לעבור שוב את החוויה הנוראית הזו ולהסתכל בעיניים של מי שניסה לרצוח אותה".
נציגת הפרקליטות טוני גולדנברג נמנעה מלהיכנס לפרטי התיק הספציפי של שירה, אך בהתייחסותה טענה: "להערכתי המקצועית לא יהיה הסדר טיעון בתיק הזה". היא הוסיפה כי הפרקליטות מלווה את המשפחות מהיום הראשון וכי הם "שותפים מלאים למגעים בהסדר טיעון".
ח"כ אביגדור ליברמן אמר בפתח הוועדה: "מישהו מהפרקליטות יצא מגדרו על מנת להטיב עם הרוצח. אין הסבר למה להגיע לעסקת טיעון. זה מאפשר לרוצח (מי שניסה לרצוח) להיות אפוטרופוס בניגוד לכל מה שחוקקנו. וזה גם מאפשר לו לסחוט את הקורבן בנושא הגט. ספק אם עסקת טיעון כזו תעמוד בבג"ץ. תמוה ובלתי סביר בעליל".
בשבוע שעבר פרסמנו לראשונה כי הפרקליטות וסניגוריו של משה יקיימו פגישה, שבה ידונו בין היתר בעונש שתבקש התביעה מבית המשפט להטיל על הנאשם. הפרסום עורר התנגדות נרחבת בציבור, שהובילה לבסוף להתכנסות הוועדה בראשות ח"כ פורר. לדיון זומנו נציגים ממשרד המשפטים, פרקליטות המדינה, הסניגוריה הציבורית, הרשות לקידום מעמד האישה, ומספר אירגוני נשים.
עדי גוזי, שכנתה של שירה שהצילה אותה ממוות בטוח, הביעה את התנגדותה לעסקה הנרקמת ב"אולפן שישי": "המושג הקר והמנוכר הזה, עסקת טיעון, הוא שפיכת דמן המחודשת – לא רק של נשים שנפלו קורבן לאכזריות בלתי נתפסת - אלא גם של מי שנמצאות ממש עכשיו בסכנה להפוך לקורבן הבא. שם ומספר סידורי".
"הרי כולנו יודעים איך זה עובד", טענה גוזי. "'קיצור שליש', 'התנהגות טובה', 'שחרור מוקדם'. מלכתחילה עונשים שנועדו להרתיע – לא באמת ממלאים את ייעודם. יוכיחו את זה יותר מעשרים מצבות דוממות שנוספו רק ב-2020. ההרתעה היחידה פועלת דווקא נגד אלה שכן מנסות למצוא פתח מילוט מהגיהינום הפרטי שלהן. אנחנו כחברה לא יכולים להרשות לעצמנו לוותר על יום, שעה ואפילו דקה אחת מהעונש הקבוע בחוק. כי אסור לרחם על אכזרים".
עו"ד בן מעוז המייצג את שירה איסקוב מסר בתגובה: "סנגוריו של אביעד פנו בבקשה לקיים פגישה עם הפרקליטות. אבהיר כי אין בהסכמת הפרקליטות לקיום הפגישה בכדי להביא למסקנה כי אנו חפצים או מצפים שהפגישה תביא להבנות או הסכמות בין הצדדים בסופו של דבר. הליכי הידברות הינם חלק בלתי נפרד מכל הליך משפטי ואולם, יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי עמדתנו לא תתרכך ולא תשתנה עד אשר יושת על אביעד עונש חמור אשר הולם את חומרת מעשיו הן כלפי שירה והן כלפי הילד".
תגובת הפרקליטות: "בניגוד לפרסומים שונים בעניין המגעים להסדר טיעון בתיק נגד אביעד משה, חשוב להבהיר כי הפרקליטות למדה על כך לראשונה מדברי הסנגור בתקשורת. בדיון שהתקיים, ביקש הסנגור בפעם השלישית לדחות את המענה לכתב האישום. הפרקליטות התנגדה לדחיה ועמדה על מתן מענה לכתב האישום, בהתחשב בסד הזמנים הקצר עד למועד ההוכחות בתיק שנקבע לאמצע פברואר. יצוין כי ככלל, בקשות הסנגורים להיפגש עם נציגי הפרקליטות נענות בחיוב ואין בכך כדי ללמד דבר על תוכן הפגישה".