כדי לנסות לספר את הסיפור של הכאוס שמתחולל במגזר הערבי צריך לפתוח עם נתון אחד: בשבועיים הראשונים של 2021, נרשמו יותר פצועי ירי ממספר ימי השנה. 17 פצועים ב-14 יום. 9 נרצחו. אבל כנראה שהרובים יורים והשיירה עוברת. במשך שבוע שהינו במשולש, כדי להביא תיעוד מקרוב של מה קורה כאשר המדינה מעלימה עין ולציבור לרוב לא אכפת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התארחתי אצל רשא ואיהאב בלעום, אופטיקאי ומורה לחינוך מיוחד. הם מגדלים ארבעה ילדים בעיר טייבה במציאות מורכבת, שלא מקלה על מלאכת החינוך. קודם כול הצבתי מצלמה מחוץ לחלון בית מארחיי כדי לקלוט את קולות הירי. לא לקח זמן רב עד שנרשם המטח הראשון. למחרת הגעתי למקום הירי – חנותו של מוסטפא אבו שאח.
"פתאום אני שומע ירי באזור. באתי לפה, פתאום ראיתי מה שקרה פה, נבהלתי", סיפר אבו שאח שכל חנותו רוססה בכדורים. "כמעט מחסנית שלמה הם ירו פה". מדובר בפעם ראשונה שיורים לעבר חנותו ואבו שאח הדגיש בפנינו: " אף אחד לא מאיים עליי".
כמה שעות לאחר מכן בוצע ירי לעבר בית עסק בטמרה, שלושה נפצעו, אחד נפגע קשה. מה הפרופיל של האנשים שעושים את זה? 70% מכתבי האישום שעסקו בירי במגזר הוגשו נגד צעירים עד גיל 25. את הנשק השיגו בשוק מחתרתי משגשג. על פי הערכות כ-400 אלף כלי נשק בלתי חוקיים מסתובבים במגזר, בתעשייה שרבים נרצחים בגללה אבל הרבה יותר חיים ממנה.
"כן. ילד יכול לקנות אקדח", סיפר סלים, סוחר נשק בלתי חוקי מקלנסווה. "הוא (הילד) רוצה שכל האנשים יפחדו ממנו". סלים הוא המתווך של עסקאות הנשק, עבור עמלה הוא מחבר בין הסוחרים לבין הלקוחות. הוא סיפר לנו כי ניתן לקנות רובה M-16 ב-100 אלף שקלים, רימון הלם ב-200, רימון רסס ב-1,000, רובה קרלו ב-3,500 ואקדח גלוק ששווה בדרך כלל כ-6,500 שקלים נמכר במגזר ב-50 אלף.
סלים סיפר לנו כי "הרבה אנשים נורמליים" קונים ממנו נשק וזאת "בשביל לשמור על עצמם". עיתונאי מהמגזר, ריאד חאג' יחייה טוען שלמרות שהציבור קונה את הנשק בעצמו - הבעיה היא בכלל אצל המשטרה. "הם קונים ביטחון אישי כי אין ביטחון אישי - כי אין מי שישמור עליהם", הסביר יחייה.
מאיפה כל הנשק הזה מגיע?
מומחה למשפט פלילי עו"ד שי טובים הסביר: "הנשק היותר נפוץ שמשתמשים בו זה נשק מסוג קרלו" - כלי נשק מאולתרים המיוצרים במחרטות בשטחים. "הסוג השני זה נשקים שמוסבים" - צעצועים ואקדחי אוויר שהוסבו לכלי נשק קטלניים. "המקור השלישי זה מצה"ל" - כלי נשק צה"ליים שנגנבים מנשקיות או משטחי אימונים ונמכרים על ידי חיילים במצוקה כלכלית.
באותו שבוע שהיינו במשולש נורו בכפר קרע סולימאן מסארוה וסאהר חושי. סולימאן, בנו של ראש מועצת כפר קרע לשעבר, צעיר ללא עבר פלילי, היה כנראה היעד לחיסול. "הוא היה בקשר טוב עם כולם ולא שוק אפור, לא עבירות, כלום, כלום, כלום, כלום לא היה. אלוהים נתן ואלוהים לקח", אמר אביו נזיה מסראוה. בין האנשים שהגיעו לנחם את נזיה על מות בנו היה גם הד"ר סולימאן אגבאריה, לשעבר ראש עיריית אום אל-פחם. כאשר שב לביתו, נורה ונפצע קשה. אירועי הירי לא פוסקים.
נוהגים להשתמש במונח 'מדינה בתוך מדינה'. אבל בשבוע שלנו במגזר נוכחנו לגלות שגם מדינה אי אפשר ממש לקרוא לזה. אין ריבונות, אין משילות. בתוך בליל המראות האלימים וקולות הירי דבר אחד נותר חד - ההבנה שאת המצב הזה יהיה קשה לתקן ושלתושבים ישרי הדרך הרבים בחברה הערבית, פשוט נמאס.
ממשטרת ישראל נמסר: "לצערנו אירועי ירי מתרחשים לעיתים קרובות מדי בקרב החברה הערבית בישראל, רובם על רקע סכסוכים פנימיים הגולשים לאלימות. משטרת ישראל פועלת בנחישות לאורך כל ימות השנה נגד ירי, סחר ושימוש באמל"ח ואין כמעט אף יום שלא נתפסים נשקים ואמצעי לחימה בפעילות משטרתית יזומה. בשנה החולפת נעצרו אלפי חשודים, נתפסו אלפי פריטי אמל״ח והוגשו כתבי אישום נגד מעורבים בעבירות נשק- כשרובם המוחלט מישובי החברה הערבית. יחד עם זאת נדגיש כי אכיפה איננה הדרך היחידה למיגור תופעות חברתיות פסולות. רק שינוי שורשי עמוק שיבוא מתוך החברה הערבית בישראל בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה, בהוקעת נורמות פסולות ובפעולות אקטיביות של ההנהגה יובילו לשינוי המיוחל".