מאז החל משבר הקורונה, נדמה כי מספר אירועי האלימות בחברה הערבית הגיע לשיא חדש. רק בשבוע הראשון של ינואר 2021 נטמנו בבתי העלמין הערביים ברחבי הארץ גופותיהם של חמישה נרצחים, בזמן ש-11 נוספים נורו ונפצעו. בעקבות המצב, צוות N12 יצא לשטח, ותיעד במשך שבוע רצוף את הנשק הבלתי חוקי, האלימות והפחד שמאפיינים את חייהם של התושבים הערבים במשולש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לכישלון שהביא לגל האלימות בחברה הערבית יש אבות רבים. כחצי מהחברה הערבית נמצאת מתחת לקו העוני, בנוסף לתנאי מחיה פחות טובים מאלו של תושבי ישראל היהודים. אין פארקים בכמות מספקת לילדים כדי שיוכלו לשחק, ובהיעדר מסגרת אחרי שעות הלימודים – לילדים לא נותר מה לעשות חוץ מלצאת לרחוב.
"המציאות גוררת את בני הנוער שלנו, כי פשוט אין להם מה לעשות", הסבירה אביר גנאים, מנהלת התוכנית של בקה אל ע'רביה למאבק באלימות, סמים ואלכוהול. "באות משפחות הפשע ואומרות להם תיקח לך את הנשק ואת הכסף, וגם את האוטו שאתה חולם עליו שאתה לא יכול לקנות אותו, ופשוט תרסס כאן ותירה שם".
אחמד, איש מד"א כבר 20 שנה, נמצא בתפקיד מספיק זמן כדי להבין שמשהו השתנה בתקופה האחרונה. "היום אדם לא חייב להיות ממשפחת פשע על מנת לעשות אירוע ירי, על כל דבר קטן יורים על רכבים, על כל דבר קטן שורפים רכבים. על כל דבר קטן הורגים אנשים. לפעמים יורדות לי דמעות כשאני רואה משפחות כאלה, ילדים שנשארים בלי אבא, בלי אימא. הרבה ילדים גם נפגעו מירי, שהם לא שייכים לאירוע".
אין ספק כי מקומה של המשטרה במאבק בהתגברות האלימות לא מורגש מספיק, אך לא ניתן להתעלם מהעובדה שבמקומות רבים התושבים הערבים פשוט לא מעוניינים לשתף פעולה עם המשטרה. צעירים רבים מוצאים את עצמם בשנה האחרונה הופכים לחלק מהסטטיסטיקה של אירועי האלימות בחברה הערבית, בזמן שהוריהם כולם יכולים להזדהות עם דבר אחד: הפחד האדיר מפני גידול ילדים באנרכיה אלימה, מדממת - רק 15 קילומטר מכפר סבא.