הוועדה לחקירת בריחת האסירים הביטחוניים הודיעה היום (חמישי) אין בכוונתה לבדוק את החשדות ל"סרסור בסוהרות", שנחשפו אתמול במהלך עדות שהושמעה בה. הוועדה הבהירה כי הסיפור "אינו עניין לבדיקתנו", וציינה כי אנשיה "סומכים על הגורמים המוסמכים שיתנו דעתם לסוגיה זו שעלתה אתמול.
השר בר-לב השיב להחלטת הוועדה ואמר כי פנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לבחון מחדש את האפשרות לבדוק את ממצאי החקירה והחלטת הפרקליטות בנושא. השר לביטחון הפנים מסר כי, ״לאחר שוועדת הבדיקה הממשלתית בנושא בריחת האסירים מבית סוהר גלבוע הודיעה כי האירוע שעלה מעדותו של מפקד בית הסוהר אינו עניין שייבדק על ידי הוועדה, פניתי ליועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט בהמלצה לערוך בחינה נוספת של הממצאים שעלו בתיק החקירה שבוצעה על-ידי היחידה לחקירות סוהרים וכן של החלטת הפרקליטות לסגור את התיק נגד הסוהרים המעורבים בפרשה".
השר הוסיף כי "הדברים המתוארים בעדותו של גונדר משנה פרדי בן-שטרית, שבוצעו לכאורה בסוהרות בשירות חובה, מעלות כבש ומזעזעות". כמו כן, בשיחה שקיים עם מפכ״ל המשטרה, רב-ניצב שבתאי, עודכן השר כי במשטרה בוחנים את העדות.
נזכיר שמפקד כלא גלבוע, גונדר-משנה פרדי בן שטרית, מסר אתמול עדות בוועדת החקירה במודיעין וסיפר שבכלא היה אירוע של סרסור בחיילות. "סרסרו בחיילות חובה של הארגון ששירתו בכלא על מנת לספק צרכים כאלה ואחרים, לא לצרכים מקצועיים ולא לצרכים מבצעיים", שחזר אתמול בן שטרית וחולל סערה למרות שלא פיקד על הכלא בזמן המקרה. "אירוע הסרסרות זה היה אירוע מכונן".
בן שטרית התייחס לפרשת שלוש הסוהרות ששירתו בכלא גלבוע, ונפלו קורבן להטרדות מיניות ומעשים מגונים מצד מוחמד עטאללה, מנהיג האסירים הביטחוניים בכלא. פרשה שפורסמה לראשונה על ידי העיתונאי לירן לוי.
"אסיר ביטחוני שמתנהג איך שהוא רוצה כלפיי. עלבונות, הטרדות מיניות, הטרדות מילוליות... כל פעם שהגעתי למשמרת הייתי מתבאסת", סיפרה אחת הסוהרות המעורבות בפרשה. בריאיון למהדורה המרכזית היא סיפרה כי כאשר התלוננו על כך למפקדיהן, הן הופתעו לגלות כי הובאו במכוון על ידי מפקדי הכלא - בהתאם לדרישתו של האסיר עטאללה - כמעין נערות שעשועים במטרה לשמור על שקט תעשייתי באגף.
"כשהסיפור התבהר, הבנתי ששולחים אותי בתור נערת שעשועים, בתור חפץ, בתור אישה יפה - פשוט להיות אובייקט מיני כדי להוציא ממנו מידע", סיפרה הסוהרת. "לא היה אכפת למפקדים שלי מה אני מרגישה או מה אני חווה".
בעקבות החשיפה, עמותות וארגונים פנו לשר לביטחון הפנים ולרשויות נוספות וביקשו לפתוח בבדיקה ובחקירה של החשדות. התנועה לאיכות השלטון למשל פנתה לשר בר-לב וציינה שמהחשיפה "עולה תמונת מצב חמורה ביותר על אופי העבודה בשב"ס ובין היתר שידול לאונס ולמעשים מגונים על ידי דרגים בכירים בשב"ס".
יור נעמת, חגית פאר, תקפה את החלטת הוועדה שלא לבצע את הבדיקה: "מדובר ביריקה בפרצוף של הקורבנות - כיצד הוועדה יכולה להתעלם מהפצצה שהוטלה אמש בדיוניה ועוד ביום שבו העולם כולו מציין את יום המאבק באלימות כלפי נשים. הדברים נאמרו במסגרת הדיונים והעדויות בועדה ולכן אך טבעי שתעסוק בכך. אני דורשת מהשר לביטחון פנים והמפכ"ל להתערבות מיידית".