כתב אישום הוגש הבוקר (ראשון) בבית משפט השלום בנצרת נגד ששת האסירים הביטחוניים (מחמוד עראדה, יעקב קאדרי, זכריה זביידי, מוחמד עראדה, איהם קממג'י ומונאדל אינפיעאת) שברחו לפני כמעט חודש מכלא גלבוע. בשבוע שעבר הוגשה נגדם הצהרת תובע, ובנוסף, כתב אישום הוגש נגד 4 אסירים ועצורים נוספים שסייעו להם בתהליך החפירה והבריחה.
כתב האישום שהוגש נגד השישה מייחס להם עבירות של בריחה ממתקן כליאה ובריחה ממשמורת. נגד חמשת האסירים הנוספים הוגש כתב אישום בגין עבירה של סיוע לבריחה. כפי שפרסמנו בשבוע שעבר, לא מיוחסת לנמלטים כל עבירה ביטחונית.
בכתב האישום, שהוגש באמצעות עו"ד עדית עמיר-לוינשטיין ורועי אלפסי, נטען כי בסוף שנת 2020 החליט מחמוד עארדה לחפור מנהרה מתאו במטרה להימלט מבית הסוהר. הוא פנה לקאדרי, כמאמג'י ואינפיעאת והציע להם לקחת חלק בחפירת המנהרה ולהצטרף למבצע ההימלטות והם הסכימו. בחודש מרץ האחרון הצטרף גם מוחמד עארדה, בן דודו של מחמוד, לתוכנית הבריחה.
החל מסוף שנת 2020 ועד ליום הבריחה חפרו חמשת הנאשמים מנהרה שהפתח שלה נמצא מתחת למקלחת התא. הם הסירו לוח שיש מתחת לכיור, חפרו מתחתיו - ומדי יום השיבו אותו למקומו כדי להסתיר את החפירה. הנאשמים ביצעו את עבודת החפירה באופן יום-יומי, במשמרות שהותאמו לסדר היום בכלא - כדי למנוע את חשיפת תוכנית הבריחה, ותוך שהם משתמשים בכלי חפירה מאולתרים.
עוד צוין בכתב האישום כי לקראת השלמת מבצע החפירה פנו החמישה לזכריה זביידי והציעו לו לברוח איתם, כדי לנצל את מעמדו וקשריו ברשות הפלסטינית. הבורחים תכננו כי חלקו של זביידי במבצע הבריחה יסייע להם בימים שאחרי הבריחה - עד לכדי קבלת חסות הגנתית בשטחי הרשות. זביידי הסכים להצעה, הגיש בקשה לעבור לאגף 2 בבית הסוהר ועשה זאת ב-5 בספטמבר - שעות לפני הבריחה.
השישה ברחו דרך מנהרה באורך של 30 מטרים, מצוידים בבגדים, מזון ומכשירי רדיו שנועדו לעקוב אחר הדיווחים אחר החיפושים אחריהם. עם הגיעם לכפר נאעורה התקשר מחמוד עראדה לאחיו וביקש ממנו שיגיע עם רכב כדי למלט אותם לשטחי הרשות הפלסטינית. כאשר הבינו שהדבר לא מסתייע הם החליטו להתפצל לזוגות כדי להקשות על איתורם.
אירוע הבריחה התרחש כזכור ב-6 בספטמבר, אז התקבל דיווח על בריחה של 6 אסירים ביטחוניים מכלא גלבוע במהלך הלילה, לפני ערב ראש השנה. עם קבלת הדיווח פתחו כוחות הביטחון במצוד נרחב. לאחר כמה ימים בלבד נלכדו ארבעה מהמחבלים – מחמוד עראדה וקאדרי בנצרת, ולאחר מכן זביידי ומוחמד עראדה באזור הר תבור. בהמשך, נלכדו בג'נין גם קממג'י ואינפיעאת.
כאמור, במסגרת החקירה התגבש החשד כי 5 אסירים מכלא גלבוע שיתפו פעולה וסייעו בבריחת ששת האסירים. מחקירתם עלה כי החמישה שמרו מחוץ לתא בזמן חפירת המנהרה, וחלקם התריעו כל אימת שסוהרים התקרבו למקום. כמה מהם אף סייעו בחפירה עצמה בפועל. כל החמישה בחרו שלא להצטרף לבריחה משום שיתרת המאסר שלהם הייתה קצרה, והם חששו להסתכן, אך כעת, משהתברר שהם סייעו – ככל הנראה יוארך עונשם אחרי האישום שיוגש.