על רקע המגעים לעסקת טיעון בין ראש האופוזיציה בנימין נתניהו והפרקליטות, במערכת הפוליטית כבר מחממים מנועים ומבינים שאנחנו נכנסים לשבוע גורלי במשא ומתן. אמש (שבת) פרסמנו ב"חדשות השבוע" על התקדמות נוספת - התפתחות במו"מ להסדר טיעון עם המוציא לאור של ידיעות אחרונות נוני מוזס. במקביל, נראה כי נתניהו מביע תמיכה במתווה עסקת הטיעון שלו. 

הסדר הטיעון המסתמן - סיקור N12:

מוזס צפוי להודות בניסיון למתן שוחד, אך למרות הודאתו - ייכתב כי לא התכוון ברצינות להצעה. חתימה של הפרקליטות על הסדר טיעון עם מוזס, תרע את מצבו המשפטי של נתניהו - אם הוא יחליט שלא ללכת על עסקת טיעון.

גורמים בסביבת היועמ"ש ששוחחו עם חדשות 12, אמרו כי הם סבורים שנתניהו החליט לחתום על הסדר טיעון. לצד זאת, מקורבי נתניהו הדגישו כי הפערים בין הצדדים רחוקים בשונה מהדיווחים.

נשיא ביהמ
"מנדלבליט, לך לעסקת טיעון". השפט בדימוס אהרון ברק|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

המגעים החשאיים לסיום משפט נתניהו

בהתייעצויות פנימיות מביע נתניהו תמיכה במתווה העסקה שעליו מדבר מנדלבליט והעובדה שהוא מנהל משא ומתן חשאי עם הפרקליטות, מעידה עד כמה הוא רציני. גם הפנייה של נתניהו לאהרן ברק - מוכיחה כי הוא הולך לכיוון העסקה. כל עורכי דינו תומכים בכך, אך במשפחת נתניהו יש מחלוקת חריפה.

במשך חודשים נעשו גישושים בין מקרובי נתניהו לבין נשיא העליון בדימוס ברק. בחודשים האחרונים הגיעו אליו שלוש פניות באמצעות כמה שליחים, אך הוא הודיע להם כי כל עוד הן לא נעשות על דעתו של נתניהו - אין בכוונתו להתייחס אליהן. לפני כחודש עו"ד מיכאל ראבילו פנה לברק והבהיר שהפנייה הפעם היא על דעתו של ראש האופוזיציה. ברק עדכן את היועמ"ש מנדלבליט בפרטים - מה שסלל את הדרך למו"מ.

המגעים החלו ב-2019, ברק: "מקרה מיוחד שמצדיק עסקה, אתמוך בה פומבית"

למעשה, המגעים החשאיים החלו עוד ב-2019 ונמשכו בהפסקות מאז. אחד המתווכחים היה מוטי סנדר, שהקליט את הסרטון שבו לבקשת גבאי - נתניהו הבטיח שלא יפרק את הממשלה אם יקימו אותה יחד. השופט אהרן ברק אמר על רקע המגעים כי "מדובר במקרה מיוחד שמצדיק עסקה למען איחוי הקרעים בעם והורדת מפלס המתח כלפי מערכת המשפט. היועמ"ש נוהג בזהירות בעסקה כדי לוודא שנתניהו לא יחמוק מקלון. אתמוך פומבית בעסקה כשהיא תיחתם".

פרסמנו ב"אולפן שישי" כי בפרקליטות סבורים שראש הממשלה לשעבר נתניהו החליט ללכת על עסקת טיעון. אם העסקה תיחתם - זה יקרה כבר בשבוע הבא. עוד פרסמנו כי נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק המליץ ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לחתור לעסקת טיעון עם נתניהו - מבלי לוותר על הקלון.

מנדלבליט דחה את הבקשות של סנגורי נתניהו להחליף טיוטות. הוא עומד על כך שלפני הכול, נתניהו יסכים לסיכונים שבהסכם. ביניהם, העובדה שהוא יורשע בעבירות של מרמה והפרת אמונים, ושהוא יישאר חבר כנסת עד שבית המשפט יגזור את דינו בעונש של עבודות שירות, ולאחר מכן בית המשפט העליון ככל הנראה יגזור עליו קלון.

השופט לשעבר ברק למנדלבליט: לך לעסקת טיעון

ימים לפני שהוא מסיים את תפקידו, מנדלבליט נועץ עם נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר אהרן ברק, שהיה גם היועץ המשפטי לממשלה בעצמו. בשיחות האלה בין השניים, שככל הנראה היוזם שלהן הוא ברק, אומר ברק למנדלבליט בשלוש מילים: "אביחי, תחתור לעסקה".

השופט ברק סבור שהאינטרס הציבורי לראות את הפרשות המשפטיות של נתניהו מסתיימות בעסקת טיעון גובר על האינטרס הציבורי שהן יתבררו בבית המשפט. ועדיין, נשיא בית המשפט העליון לשעבר מבהיר למנדלבליט שיש לחתור לעסקת טיעון מקלה בפרשות ובסעיפי האישום אבל לא לוותר על הקלון.  ההערכה היא שהמלצה כזו של ברק תסייע מול בג"ץ, שיידרש לאשר את העסקה.

שאלת הקלון: התקדימים הרלוונטיים

מנדלבליט צפוי להתנגד לכך שנתניהו אכן יתפטר יום לפני החלטת השופטים, ואם תהיה התגמשות בנושא - סביר להניח שהיא תבוא מכיוונו של ראש הממשלה לשעבר. ישנם שני תקדימים ליו"ר ועדת בחירות שדן בנושא הקלון של אדם שהורשע בעבירה עם עבודות שירות. התקדים הראשון הוא משה פייגלין, אז יו"ר הוועדה קבע שאין קלון במעשיו, והתקדים השני הוא של מייסד "טלגראס" בשנה שעברה, אז נקבע שיש קלון במעשיו.

_OBJ

שאלת הקלון היא חשובה, שכן אם יוטל על נתניהו קלון - הוא יורחק מהזירה הפוליטית ל-7 שנים. מי שמכיר את נתניהו וער להתנהלותו בחקירות, במשפט ובליווי למשפט, יודע שההחלטות שלו בנושאים הללו מתקבלות יחד עם אשתו ועם בנו, ולא בטוח שהם יתמכו בהסדר שסביר שינעל את הקריירה הפוליטית המפוארת שלו.