תיעוד: על פי החוק, שיחה בין עורך דין והלקוח שלו היא שיחה חסויה, ולכל נאשם עומדת הזכות הבסיסית להתייעץ עם עורך דינו לפני החקירה. אבל מה קורה כשחוקרי המשטרה מאזינים לשיחה הזו, וגם עושים בה שימוש?
הקטין שבמרכז הסיפור שהבאנו אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית" חשוד יחד עם עוד שניים אחרים באונס קבוצתי של קטינה. זה תיק חמור, ולכן צוותו אליו בכירי החוקרים. הקטין נשבר והודה בחקירתו השנייה. בחקירה השלישית ביקש להיוועץ טלפונית עם עורך דין, כדי לחשוב על דרך לסגת מהודאתו.
בהקלטה שהגיע לידינו נשמע החשוד אומר: "מה שהיה בחקירה הקודמת... אני הייתי לחוץ. בכיתי, לא ידעתי מה לעשות. לא ידעתי מה אמרתי". החוקרת בתגובה שואלת את החוקר שלצידה: "אתה שומע? אתה שומע?".
התגובה שלה לא הותירה מקום לשאלות – החוקרים מאזינים לשיחה. עו"ד גבי טרונשווילי, פרקליטו של הקטין, אמר: "מדובר בפגיעה בזכות בסיסית שיש לכל חשוד בכל חקירת משטרה. מהתיק הקטן ביותר ועד העבירות הקשות ביותר שיש. בתיק הזה – זה חמור שבעתיים כשמדובר בקטין, וכשמדובר בנושא כל כך מורכב ורגיש, ובעבירות שגורלו של הקטין שאני מייצג מונח על הכף". תנועת היד של החוקר ברורה לגמרי – ובקטע נוסף הוא אף מודה שהוא מקשיב.
חוקר א' אומר: "תגיד לו, זה כבר יותר מדי, זה כבר חצי שעה".
חוקר ב' לאחר מכן: "העורך דין אמר לי – אין בעיה, אז אני אבוא לתחנה"
חוקר א': "זו פעם שנייה-שלישית כבר".
חוקר ב': "הוא בוכה, אני שומע, הוא בוכה".
דקה לאחר מכן חזר הקטין לחדר החקירות, וביקש לחזור בו מההודאה שמסר. את הקטעים שבהם ניתן לחשוד שהחוקרים עושים שימוש במידע שהשיגו בהאזנה בלתי חוקית החוק אוסר לשדר, אבל החוקרים מטיחים בחשוד שוב ושוב את האמירות "עורך הדין אמר לך לחזור מההודאה" ו – "זה מה שעורך הדין אמר לך להגיד".
עורך הדין אריאל עטרי, פרקליטו של אחד הנאשמים בתיק, הוסיף: "כך או אחרת, ההתנהלות של השוטרים מחייבת הפסקה של התהליכים באופן מיידי". הסנגורים בתיק מתכוונים לפנות למח"ש בתלונה נגד החוקרים, ולשקול בעתיד את המשמעות המשפטית של הפגיעה הקשה בזכויות החשוד.
מהמשטרה נמסר בתגובה: "לצד חתירה לחקר האמת ומיצוי הדין עם עבריינים, המשטרה תמשיך לפעול לשמירה על זכויותיהם של חשודים ונאשמים בפשיעה חמורה, והמקרה שתואר ייבדק ויטופל בהתאם".