התפתחות בפרשת רצח תאיר ראדה: בבדיקת DNA מיטוכונדריאלי שבוצעה בשערות שנמצאו בזירת הרצח אותרה שערה שעשויה להתאים לאדיר חבני, בן זוגה לשעבר של אולה קרבצ'נקו - כך נמסר היום (שני) ממשרד הבריאות. מכיוון שמדובר בריצוף DNA מיטוכונדריאלי אין ודאות לגבי מידת ההתאמה של הדגימה ולא ברור משקלה מבחינה משפטית.

המכון הלאומי לרפואה משפטית התבקש לבדוק דגימות שיער מזירת הרצח במסגרת משפטו החוזר של רומן זדורוב שהורשע ברצח תאיר ראדה. לבקשת ההגנה, הבדיקות נערכו בטכנולוגיה מתקדמת בריצוף מיטוכונדריאלי מלא באישור פרקליט המדינה ועל דעת היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט. היום התקבלו התוצאות והועברו לצדדים במשפט החוזר.

חבני מסר באמצעות עורך דינו ירון פורר: "אני שמח שסוף סוף האמת שלי יצאה לאור. מ-2012 טענתי ואמרתי כיצד אולה קרבצ'נקו לקחה את בגדיי ורצחה את תאיר ראדה".

אילנה ראדה הגיבה להתפתחות ב"שלוש" עם עופר חדד: "ידענו מאתמול שאמור להתפרסם הדוח אבל חיכינו בכבוד שזה יעשה בדרך הישרה. אני צועקת לפרקליט המדינה ומשטרת ישראל לפתוח בחקירה, לעצור את א"ק וא"ח - ולהביא למעצרם בלי יציאה מהארץ. אני הייתי בעדויות שלהם בדלתיים סגורות ואני אומרת לכם שאלה זוג רוצחים נתעבים".

"15 שנה אני יושבת בדיונים והייתי בתהיות ובסימני שאלה, ואת מבטחי נתתי במשפט הזה. עם הדברים החדשים שהתגלו בפנינו ובמקביל לזה גם חיכינו לבדיקות שאמורות היו לסגור את כל סימני השאלה פחות או יותר וזה סוגר את סימני השאלה הקשים שהיו בעינינו. אני אמרתי והבטחתי - את הרוצחים אני אתפוס".

פרקליטיה של קרבצ'נקו, דניאל חקלאי ותומר שוורץ, מסרו בתגובה: "כפי שקבע פרקליט המדינה, אולה אינה קשורה ברצח של תאיר ז"ל משום בחינה. נזכיר שתיק החשד המופרך נגדה נסגר בנימוק חד משמעי של חוסר אשמה".

"לגבי השערה המדוברת, נבהיר: ראשית, מעולם לא נמצאה שום התאמת DNA כלשהי בין הראיות בזירת הפשע לבין אולה עצמה. שנית, גם במסגרת השערה המדוברת, לא קיים דנ"א שמתאים לאולה.מ שלישית, במסגרת השערה המדוברת, לא מדובר בכלל ב-DNA רגיל שאכן יכול ללמד על זהות הרוצח (או אחיו התאום כשמדובר בתאומים) אלא ב-DNA מיטוכונדריאלי שלכל היותר יכול ללמד על התאמה פוטנציאלית למיליונים, למאות אלפים או לעשרות אלפים במקרה הטוב".

"כלומר, לא מדובר בשערה עם שורש שיש בה DNA רגיל, אלא בשערה ללא שורש שיכולה ללמד לכל היותר על התאמה לאנשים רבים בעלי פרופיל ביולוגי מסוים. נקודה לפני אחרונה: ראיה קלושה זו יכולה ללמד לכל היותר על קשר אפשרי בין חבני לבין זירת הרצח אף שאיננו יודעים כמובן אם הוא קשור ברצח. הגיע הזמן לעזוב את מתמודדת הנפש האמיצה אולה קרבצ'נקו במנוחה. היא לא קשורה ברצח הנורא של נערה תמימה".

בחודש נובמבר הודיע המכון לרפואה משפטית כי יבדוק 58 שערות שנמצאו בזירת הרצח של ראדה ומעולם לא נבדקו. לדברי גורם במערכת אכיפת החוק, השערות שאותרו לא נבדקו בעקבות הודאתו של רומן זדורוב ברצח. עם פתיחת המשפט החוזר, הושוו השערות ל-DNA של קרבצ'נקו שנחקרה בחשד למעורבות ברצח והתיק נגדה נסגר, ושל בן זוגה לשעבר חבאני.

רומן זדורוב משוחרר מהכלא (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
רומן זדורוב משוחרר מהכלא|צילום: דוד כהן, פלאש/90

לפני כשנה התיר בית המשפט לפרסם את זהותו של חבני. חבני בן ה-37 וקרבצ'נקו היו בזוגיות במשך תשע שנים, בין 2012-2003. שמו של חבני פורסם בהמשך לבקשת חדשות 12, שאותה הגישו עורכי הדין ישגב נקדימון, דקלה בירן ונוי הדר.

קרבצ'נקו העידה פעמיים במשטרה בעבר וטענה שאדיר חבני אנס אותה, הכה אותה, איים עליה, פגע בפרטיותה, נכנס למחשב האישי שלה ולפרופילים שלה ברשת והפיץ, בין היתר, תמונות עירום שלה.

אילנה ראדה, אמא של תאיר ראדה ז
אילנה ראדה, אמה של תאיר ז"ל|צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90

"שנים ארוכות שאדיר מסתתר מאחורי צו איסור הפרסום שניתן בשביל להגן עליי, כמו שניתן לכל נפגעת עבירות מין", אמרה קרבצ'נקו. "זה היה מעשה שפל ולא הוגן, להרוס אותי בעודו מתחבא בצללים, לשכנע אחרים לעשות את רצונותיו הנוראיים. קשה להגיד שנגיעה נוספת בעברי הקשה מביאה לי הקלה, אבל כל צעד שמתקדם לעבר הצדק, מביא עימו שחרור, תקווה שהולכת וגדלה כי יש סיכוי לתת לפצעים העמוקים להגליד".

בהמשך דבריה היא בירכה על החלטת בית המשפט והדגישה כי הסרת צו איסור הפרסום היא פעולה חשובה. "זה צעד נוסף בדרך הארוכה שעליי עוד לעבור בשביל להילחם עבור זה, שהאדם שפגע בי בצורה כה אכזרית ומתמשכת יובא לדין. זו, אולי המלחמה החשובה מכול עבור לבי ונשמתי", כתבה.

_OBJ

המשפט החוזר בעניינו של רומן זדורוב החל בעקבות תעלומה מרכזית אחת - עקבות דם של סוליות נעליים זרות בתא השירותים, שאין מחלוקת שהן לא שייכות לזדורוב. לצד זאת, משפט חוזר, כשמו כן הוא - "חוזר". לכן, גם נושאים אחרים שנבחנו בכל הגלגולים הקודמים עולים שוב גם בהליך הנוכחי.

השופטים לא חוסכים את עמדתם בשלל הסוגיות שעל הפרק. בעקבות אחת העדויות, למשל, אמר השופט אשר קולה בנחרצות: "זה שומט את הבסיס לחלוטין מתחת לקו ההגנה של הנאשם". במקרים אחרים הסתייגו השופטים מתזת התביעה, ובסופו של דבר מה שיכריע הוא התמונה הכוללת.