הבקשה של המחבל מכלא גלבוע: יממה לאחר שבית המשפט התיר לפרסם כי אסיר ביטחוני מכלא גלבוע חשוד בביצוע עבירות מין חמורות בחיילת סוהרת ששירתה בכלא - אותו אסיר ביקש אתמול (שלישי) מבית המשפט לשוב ולהטיל צו איסור פרסום מלא על כל פרטי הפרשה כפי שהיה עד שלשום. ההערכה היא שבית המשפט ידחה את בקשתו.

בימים הקרובים צפוי להגיע לידי החוקרים מידע נוסף באשר לחשדות החמורים שמיוחסים למחבל - מידע שעשוי לבסס את החשדות נגדו. אם כך יקרה, מן הראוי דווקא לצמצם עוד יותר את צו איסור הפרסום ולאפשר לציבור לקבל מידע נוסף על הפרשה המטלטלת.

כלא גלבוע (צילום: משה שי לפלאש 90)
בקשת המחבל צפויה להידחות. כלא גלבוע|צילום: משה שי לפלאש 90

עו"ד קרן ברק, שמייצגת את כל 6 הסוהרות שהתלוננו בפרשה, אמרה: "מדובר במקרה מזעזע, מהחמורים שאירעו במדינת ישראל לחיילות במסגרת שירותן הצבאי. מפקדים במדינת ישראל סרסרו בחיילות צה"ל ובסוהרות ביחד עם מחבל פעיל טרור עם דם על הידיים לצורך סיפוק צרכיו המיניים. מדינת ישראל לא יכולה להתנער עוד מנשים אלו. על המדינה לתמוך בהן, לשקם אותן ולהכיר בהן כפי שהיא מכירה בכל אדם שנפגע בפעולת טרור שבוצעה על ידי מחבלים".

4 שנים מאז שהחלה חקירת המשטרה ושלוש שנים אחרי שהתיק נסגר בפרקליטות, הותר שלשום לפרסום כי חקירת הפרשה העגומה הזאת התחדשה, וההתפתחות האחרונה המשמעותית בה - חשד לעבירות מין חמורות שביצע אסיר ביטחוני בחיילת סוהרת ששירתה בכלא גלבוע.

שם האסיר הביטחוני נאסר בשלב זה לפרסום. "החקירה מתנהלת ביחידה לחקירות סוהרים בלהב 433 ובליווי צמוד של פרקליטות פלילית מחוז צפון", נמסר. ההערכה היא שחקירת המשטרה תגיע לקצינים נוספים ששירתו אז בכלא גלבוע ובמחוז צפון.

משב"ס נמסר בתגובה: "מדובר בחשדות חמורים על אירוע שארע לפני מספר שנים. המידע נמצא תחת צו איסור פרסום ואנו נמתין לתוצאות החקירה המשטרתית ונפעל על פי הממצאים באפס סבלנות, בהתאם למדיניות הארגון".

העדות שפתחה מחדש את פרשת הסרסור בכלא

פרשת הסרסור בסוהרות ממשיכה להיחקר, וממנה גם עולה החשד שנבדק כעת. בפרשה נחקר החשד כי שלוש סוהרות ששירתו בכלא גלבוע נפלו קורבן להטרדות מיניות ומעשים מגונים מצד מוחמד עטאללה, מנהיג האסירים הביטחוניים בכלא. הפרשה, שחשף העיתונאי לירן לוי לפני כ-4 שנים, שבה לשיח הציבורי בעקבות עדות חדשה של מפקד בית הכלא במסגרת ועדת חקירה של בריחת ששת האסירים הביטחוניים.

עו
עו"ד קרן ברק|צילום: עמיר צוק

מפקד כלא גלבוע, גונדר-משנה פרדי בן שטרית, מסר עדות בוועדת החקירה וסיפר שבכלא היה אירוע של סרסור בחיילות. "סרסרו בחיילות חובה של הארגון ששירתו בכלא על מנת לספק צרכים כאלה ואחרים, לא לצרכים מקצועיים ולא לצרכים מבצעיים", שחזר בן שטרית וחולל סערה - למרות שלא פיקד על הכלא בזמן המקרה. "אירוע הסרסרות זה היה אירוע מכונן", אמר.

רני באשה, שהיה קמ"ן כלא גלבוע בזמן הפרשה, פוטר לפני שלושה שבועות: השר עמר בר-לב קיבל את המלצת נציבת שב"ס והדיח את באשה - שנחשד בעבר כי הכריח סוהרות לעבור מאגף פלילי לאגף ביטחוני לבקשת אחד האסירים בכלא גלבוע, שלפי החשד ביצע עבירות מין. בעבר הוא נחשד שסרסר בסוהרות, אבל התיק נגדו נסגר בהמשך.

"המעשים בהם מדובר הם לא ערכיים ולא מוסריים, וההחלטה שלי מעבירה מסר מאוד ברור ונחוש", מסר בר-לב. "פגיעה בנשים בכלל, ובפרט במשרתות בשירות בתי הסוהר ובכוחות הביטחון האחרים, היא בלתי נסבלת. אני מחויב למאבק באלימות נגד נשים, ולא אסכים שמישהו ינצל את מעמדו כדי לפגוע בהן".

בחודש נובמבר פרסמנו את הזימון לשימוע של באשה: "נחשדת שבמהלך עבודתך כקצין מודיעין בבית הסוהר גלבוע דווח לך על ידי מספר סוהרות על הטרדות על רקע מיני מצד האסיר הביטחוני ואתה לא דיווחת על כך וכן הסתרת והעלמת את המידע מבלי לפעול להפסקת האירועים הללו", נכתב בהודעת השימוע. מהמסמך עולה כי קצין המודיעין ידע כי האסיר הביטחוני מבצע עבירות מין בסוהרות. מתברר שקצין המודיעין גם הודה כי המחבל בחר את הסוהרות.

כתב השימוע מלמד שקצין המודיעין חשב ששימוש בסוהרת בלי ידיעתה דרוש לשם הפעלת מודיעין: "הודית כי ביקשת על דעת עצמך כי הסוהרת תיכנס לאגף שבו נמצא האסיר הביטחוני לטובת פעילות מודיעינית, זאת לטענתך מבלי שאף אחד מגלבוע ידע מדוע אתה מבקש לשלוח את הסוהרת לשם, כולל הסוהרת עצמה".

בשימוע שנערך לו אמר את הדברים הללו: "למקרה זה קדמה פעילות עם סוהרת אחרת אשר הופעלה נגד האסיר במשך חמישה חודשים ואושרה כדין. עברה תקופה ולא יצא מזה כלום. האסיר ביקש את ***, דיברתי עם מפקד המשמרת שלה. הסוהרת לא רצתה כי הייתה לה תקרית עימו משום שחשה שנגע לה ברגל. הסוהרת לא נכנסה לאגף ונפתח תיק כנגד האסיר באמצעות חוקר משטרתי".

באשא נשאל בשימוע: "הבקשה שלך שהסוהרת תתייצב באגף הייתה לבחינת הפעלה?" והוא השיב: "רציתי לבחון המשך פעילות אל מול האסיר עטאללה כפי שביצעתי עם הסוהרת שהשתחררה" (נשאל בשימוע על-ידי שופט בכלא).