תארו לעצמכם שהעסק הצנוע שפתחתם בלב העיר, או המשרד ששכרתם, לפתע נהרס כליל. כל המניעים למקרה המתסכל נשללו, למעט אחד: נקמה עבריינית. כך, ברגע אחד, הקווים נחצים: "האירועים הסלימו ולא ידענו כמה רחוק הם יכולים ללכת, מי האמין שזו המציאות כאן".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אם חשבתם שזה קורה אך ורק לחקלאים בצפון ובדרום הארץ, שמאבדים את מפעל חייהם בצל סחיטה עבריינית מאיימת, הרי שעולם הפרוטקשן מזמן חצה את השטחים החקלאיים ואף אזור לא חסין. על פי בכירים במשטרה, כל בעל עסק שלישי נקלע לאיומים או ספג נזקים בעקבות דרישת דמי חסות. כך קרה גם לבעלים של עסקים בלב העיר חיפה, בפרשה שפרטיה נחשפים כעת במגזין N12.

פרוטקשן בלב אזור המסעדות והבילוי

בין העיר התחתית שוקקת הפנאי והתיירות לבין שפך נחל הקישון, משתרע אזור חוף שמן - שמשמש גם עורף לנמל החיפאי, ויודע כל תושב בעיר כי את מיטב המסעדות ומקומות הבילוי ניתן למצוא שם. אבל, בצל מוקדי הפנאי הרבים, אזור התעשייה המרכזי ובנייני המסחר והתעסוקה שמקיפים את האזור, בלטה גם פעילותה של חולייה עבריינית ששאפה להשתלט על כלל העסקים באזור - או במילים אחרות להכתיר עצמה כבעלת הבית בגזרה. אנשיה ניהלו את שגרתם מתחת לרדאר, ואט אט הצליחו לחדור למגדלי המשרדים, ולצבור הון על גבם במסווה של "חברת שמירה", שלמעשה לא עושה דבר מלבד להניב רווחים לסוחטים. 

כנופיית פרוטקשן זורעת הרס בבניין משרדים בחיפה (צילום: דוברות המשטרה)
כל עסק שלישי בארץ מקבל איומים. כנופיית הפרוטקשן זורעת הרס בבניין בחיפה|צילום: דוברות המשטרה

מדובר בשיטת פעולה של גובי דמי חסות, פרוטקשן על חשבון בעלי עסקים לגיטימיים: "למעשה מדובר בגורמים עבריינים שמגיעים לבתי עסק, משרדים, או כל מקום אחר, ומציעים את שירותם כחברת שמירה לגיטימית. מי שלא משתף פעולה, לא יופתע אם יגלה פתאום שהציתו את מקום עבודתו או שנגרם שם נזק עצום במהלך הלילה ללא התראה", מבהיר פקד שאדי סיאגה, ראש צוות החקירה מימ"ר מחוז החוף במשטרה - ובדרך הזו חושף גם את התנהלות חוליית הסוחטים שפעלה באין מפריע באזור במשך שנים ארוכות.  

ליתר דיוק, הפרק הראשון בפרשה מקורו בשנת 2017. דמות ניהולית בוועד של בית טל, בניין משרדים רב-קומות שמשמש לעסקים ומסחר, לפתע קיבל פנייה מגורם לא מוכר שביקש ממנו תשלום קבוע בסך אלפי שקלים תמורת "שירותי שמירה" למקום. "ברור שלא מדובר במנהל של חברת אבטחה או בכלל חברה מוכרת אלא בעבריין שמבקש פרוטקשן בשם קוד של שירותי שמירה", מסבירה פקד יפית לוי מצוות החקירה. לדבריו, "העבריין שולף הצעה מפוקפקת וברורה - אני אשמור לכם על האזור שלא יגרמו לו נזקים מסוכנים ואתם תשלמו על זה. כך למעשה הקורבן מבין שהוא נקלע לסחיטה ואין ברירה אחרת". 

הרס בבניין בחיפה לאחר שסירבו לשלם פרוטקשן
"העבריין שולף הצעה מפוקפקת וברורה, הקורבן מבין שאין לו ברירה"

אלא שבמקרה המדובר, חבר הוועד של הבניין היוקרתי התחמק מההצעה והמשיך בשגרת עבודתו, מתוך תקווה שלשיחה החריגה והסירוב לא יהיו השלכות. מנגד, חוליית העבריינים סירבה לוותר והמשיכה בשיחות מאיימות מול הקורבנות. באחת הפעמים, כפי שמציין פקד שאדי סיאגה, "התייצב אחד העבריינים בבניין המשרדים והציג עצמו בכזב כשומר המקום בפני מספר גורמים, בהם נציג הנהלה. הוא ביקש שיוסדר התשלום על 'עבודת השמירה', למרות שאף פעם לא התקבל שירות כזה". 

השלט המאיים והקבלה על "שיפוצים"

משלב הדיבורים, חברי החוליה עברו למעשים שכל מטרתם לסחוט כסף ללא סיבה, וכך זה קרה: "מחקירתנו עולה שבמשך כמה פעמים אותם עבריינים התפרצו אל המשרדים בשעת לילה, וגרמו נזקים נרחבים במקום - שברו דלתות, ניפצו זכוכיות, גנבו חפצים יקרי ערך ובכך הביאו להפסדים של עשרות אלפי שקלים וחשש גדול בקרב הקורבנות באשר לעתיד", נזכרת פקד יפית לוי מימ"ר החוף. היא הוסיפה וציינה כי "אחרי כל אירוע כזה של גרימת נזק הם דאגו להעביר מסר לנציגי הבניין כי עליהם לשלם כסף לשמירה כדי להשיב את השקט או כדי שלא תיאלצו לשלם יותר". אגב, כדי להזכיר לקורבנות מי האחראים לנזק האדיר, הוצב שלט על אחת הדלתות במשרדים ובו מספר הטלפון של אחד מחברי החולייה.

תחת איומים, גניבות וגרימת נזקים אדירים, נאלצו הקורבנות ליישר קו עם "חברת השמירה" והחלו להעביר לאנשיהם כ-6,000 שקלים בחודש. התשלומים הרבים שהתפרסו על תקופה רחבה הועברו לסוחטים ואלה בתגובה שלחו קבלה על "עבודתם" ושם נכתב כי התשלום ניתן עבור "עבודות שיפוצים" - דבר שלא היה ולא נברא, אך מבחינתם זה היה שם קוד מתאים לשיטת גביית הפרוטקשן.  

כנופיית פרוטקשן זורעת הרס בבניין משרדים בחיפה (צילום: דוברות המשטרה)
"במשך כמה פעמים אותם עבריינים התפרצו אל המשרדים בשעת לילה וגרמו נזקים נרחבים"|צילום: דוברות המשטרה

המסר: אתם חייבים "שמירה בתשלום"

העבריינים לא הסתפקו בדמי החסות של "בית טל" וביקשו להתרחב ולחלוש גם על מוקדים אחרים באזור חוף שמן תוך סחיטות ואיומים. בשלב הבא, מסכת הדרישות הגיעה לבית אמיר, בניין משרדים אחר שניצב בסביבה. בפעם הזו, כך עולה מהחקירה, פעלו העבריינים באופן נחרץ יותר. בשלב הראשוני פנה אחד מחברי החולייה לגורם בהנהלת המתחם והודיע לו כי מעתה הוא השומר במקום.

בשלב הבא, השומר הרשמי שעבד במתחם המשרדי קיבל מאותם גורמים הוראה לא לעבוד יותר, ולמה? כי מעתה הם מחליפים אותו בתפקיד: "כמו במקרה של בית טל, הועבר להנהלה המסר שיש צורך בשמירה בתשלום וכל סירוב יגרור השלכות קשות". אגב, נציג ההנהלה השיב בשלילה והסביר שאין צורך בשירותי שמירה אבל כבר למוחרת הבין שלא מדובר באיומי סרק.  

פקד שאדי סיאגה, ראש צוות החקירה (צילום: דוברות המשטרה)
"מי שלא משתף פעולה, לא יופתע אם פתאום יציתו את המקום או שנגרם נזק". פקד שאדי סיאגה, ראש צוות החקירה|צילום: דוברות המשטרה

בשעת לילה בחודש נובמבר האחרון, הגיעו שני רעולי פנים לכניסה למתחם "בית אמיר" וניפצו את חלונות הבניין. "הנזק שנגרם והחשש הממשי מאירועים נוספים גרמו לחברי ועד הנהלת המתחם להיעתר לבקשה של הסוחטים ובמשך כמה חודשים הועבר אליהם תשלום בגין שירותי שמירה שמעולם לא בוצעו והכול מתוך פחד", מציין ראש צוות החקירה, פקד סיאגה. 

בשיחה עם מגזין N12 מודה אחד העובדים במתחם בית אמיר כי "לא הייתה ברירה אחרת אלא לשלם להם". לדבריו, "ניסינו בכל דרך להימנע מזה אבל ככל שחלף הזמן האירועים הסלימו ולא ידענו כמה רחוק הם יכולים ללכת אז פשוט שילמנו". עובדת אחרת הוסיפה בשיחה עם N12 כי "בתחילת הדרך לא תיארנו לעצמנו שזה רציני בכלל, ולבטח מדובר בניסיון מאולתר אבל זה כל כך מטריד כל מה שעברנו בתקופה הזו, ואיך נקלענו למצב הזה. שקלנו למכור את המתחם, ולחפש מקום אחר כי לא ידענו איך להתמודד עם זה ומי האמין שזו המציאות בלב חיפה המפותחת, מפחיד". 

"שברו כל דבר וגם גנבו"

ואכן, ככל שחלף הזמן כך גם גדלו הדרישות של חוליית הסוחטים. בחדרי החקירות נחשף כי במהלך חודש יוני, אחד מחברי הוועד של בית אמיר שהתנהל מול החולייה העבריינית חתם על הסכם לנהל את מתחם בית טל, שנקלע גם כן לפרוטקשן מצד גורמים זהים. אולם, חברי החולייה סירבו לקבל את ה"מינוי" החדש, ואיימו על אותו חבר ועד במטרה שיוותר על התפקיד. אחד הסוחטים הציג עצמו כמקורב לארגון פשע ודרש מאיש הניקיון של בית אמיר לעזוב את התפקיד.

נוסף על כך, החולייה החליטה להעלות את התעריף כך שוועד בית אמיר נדרש לשלם לחולייה 5,000 שקלים - ואם הדבר לא יצא לפועל, ייגרם נזק באזור. לאחר סירוב חברי הוועדה ליישר קו עם בקשת הסוחטים, אלה החליטו לעשות שורת מעשים כדי לגרום להם להבין שזו הברירה היחידה שלהם. בארבעה לילות שונים התגנבו רעולי פנים אל בניין המשרדים וגרמו נזקים חסרי תקדים, כפי שמעידה אחת מעובדות המקום בשיחה עם N12. 

פקד יפית לוי (צילום: דוברות המשטרה)
"חיכינו לרגע הנכון וידענו שבשלב מסוים הם יגיעו לנקום". פקד יפית לוי מימ"ר מחוז חוף|צילום: דוברות המשטרה

לדבריה, "באחד הלילות הם שברו את דלת הכניסה, עלו לקומה החמישית ושברו כל דבר אפשרי. הם גם גנבו שעוני יוקרה שהיו באחד המשרדים לצד מסכי מחשב, מאות שקלים במזומן, וטלפון סלולרי". הפעולה הזו לא סיפקה את העבריינים שהגיעו למקום פעם אחר פעם, שברו דלתות, ניפצו זכויות, גנבו טלפונים סלולריים, צ’קים רבים, מחשב נייד ופריטים רבים - כאשר השווי הכולל נאמד במאות אלפי שקלים. במקביל, הוגשו תלונות במשטרה וחוקרי היחידה המרכזית של מחוז החוף עקבו מקרוב אחר הנעשה במתחמים הנסחטים ובפרט משרדי בית אמיר.

הרס בבניין בחיפה לאחר שסירבו לשלם פרוטקשן
"אחרי כל אירוע כזה של גרימת נזק הם דאגו להעביר מסר לנציגי הבניין כי עליהם לשלם כסף לשמירה"

התפנית שקרתה כשרעולי הפנים הגיעו

"אספנו ראיות, נכנסנו למשרדים והצטיידנו בכלים טכנולוגיים רבים במטרה להסגיר את החולייה על חם, חיכינו לרגע הנכון וידענו שבשלב מסוים הם יגיעו לנקום", נזכרת פקד לוי בשיטת הפעולה. "בלילה ההוא לפני כחודשיים, המתנו זמן רב במקום ללא קצה חוט ממשי ובשלב מסוים נערכנו לעזוב הכול כי אף אחד לא הגיע", מציין החוקר סיאגה. אלא שבזמן שהחוקרים מבצעים פעולות אחרונות לפני עזיבה, עשו את דרכם למתחם שני רעולי פנים רכובים על אופנוע כשמטרתם ברורה - לגרום נזק עצום נוסף בבית אמיר. "פתאום שמענו התרחשות מסוימת והבנו שאנחנו בדרך לבינגו, שזו הנקודה הגורלית שלנו", הוסיף סיאגה שנכח בבניין המשרדים באותם רגעים. 

כעבור דקות ספורות של המתנה דרוכה הגיע הרגע המיוחל ושני רעולי הפנים, שבאותה העת התכוונו להימלט מהמקום, לפתע נתקלו בשוטרים שהזדהו במהרה ודרשו מהם לעצור. השניים סירבו לוותר וברחו בנסיעה מהירה שהובילה למרדף בכבישי חיפה שכלל ירי אזהרה. בסיומו, נתפסו השניים והובאו למעצר שנמשך גם היום. בחדרי החקירות התגלה כי מדובר בנור מחאמיד, תושב חיפה בן 25, ובג׳וואד בני רביעה, בן 26, גם הוא חיפאי, שטען לאחר המעצר כי הוא ונור הם "השומרים של חוף שמן".

הרס בבניין בחיפה לאחר שסירבו לשלם פרוטקשן
"שברו כל דבר אפשרי, הם גם גנבו שעוני יוקרה"

 

בחדרי החקירות התבהרה גם שיטת הפעולה של החולייה העבריינית. מהחקירה עלה כי מאחורי החולייה עומד תושב חיפה בן 27 ושמו מהראן בני רביעה שהורשע בפלילים ואף נידון למאסר של 38 חודשים לאחר שירה לעבר אדם אחר במטרה לפגוע בו. זמן קצר לאחר המעצר של שני הצעירים, ניסה רביעה להימלט מישראל וכך נתפס בנמל התעופה בן גוריון כשהוא מצוייד ב-45 אלף שקלים ועוד כאלף דולרים במזומן. 

צוות החוקרים מספר בשיחה עם N12 כי "במסגרת פעולות החקירה התברר כי מהראן בני רביעה ניהל את החולייה והוא ששלח את השניים לבצע את המעשים החמורים". לצד מהראן, נעצר גם מחמוד בני רביעה, בן 27, שהיה שותף משמעותי בפעולות גביית דמי החסות ובעברו הורשע בפלילים עשרים וארבע פעמים וריצה שישה מאסרים בפועל, בעיקר בגין עבירות סמים ורכוש. 

הרס בבניין בחיפה לאחר שסירבו לשלם פרוטקשן
העסקים באזור הבילויים סבלו מאימת הסחיטה במשך שנים

 

הראיות שנאספו בהן עדויות, תיעודי הפריצות, והנזקים שנגרמו לבנייני המשרדים לצד הרכוש שנגנב, הבשילו השבוע לכתב אישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בחיפה. כתב האישום מייחס להם עבירות סחיטה ואיומים לצד היזק לרכוש והתפרצות. ג׳וואד בני רביעה נאשם גם בהחזקת סם מסוג קוקאין. 

חוק הפרוטקשן ישנה את התמונה?

אירועי הפרוטקשן ברחבי הארץ הפכו מזמן מכת מדינה ובמרבית המקרים נותרים במשטרה חוסרי אונים מול התפתחות גורמי הפשיעה והשיטות החדשות - שמאפשרות לעבריינים לפעול באין מפריע ולהטיל אימה על בעלי עסקים, חקלאים, ואפילו על מנהלי משרדים. גורם במשטרה מבהיר כי "ההצלחה בפרשה בחיפה היא חשובה אך מצדדיה נעשות מתחת לרדאר אין-ספור אירועים דומים בחיפה ואף יש חלוקה בין ארגוני פשיעה על אזורי השליטה בעיר". 

הרס בבניין בחיפה לאחר שסירבו לשלם פרוטקשן
ראש הכנופיה נתפס בדרך לחו"ל אחרי שרעולי הפנים ששלח הותירו שובל של הרס

 

בצל הביקורת על הקשיים בהרשעת סוחטי הפרוטקשן והענישה המקלה, הכנסת אישרה השבוע בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שנועדה להילחם בתופעה ולפיה יוגדר עונש מאסר מינימלי של שלוש שנים על עבירת פרוטקשן. כמו כן, נקבע כי בית המשפט יוכל לגזור מאסר של עד תשע שנים על עבירות דומות. החוק המדובר גם מרחיב את ההגדרה המשפטית של עבירת הפרוטקשן כדי להקל על השגת הוכחות לקבלת כספים עבור שירות שאינו הולם את התמורה לצורך הרשעה. זאת בניגוד למצב הנתון, ובו רק הוכחה של איום ישיר לטובת סחיטת כספים מאפשרת הרשעה. הזמן יגיד אם השינוי בחוק ישלח יותר ויותר סוחטים למאסר ממושך - ויקל על בעלי העסקים המפוחדים: במציאות שבה כשליש מהם מקבלים איומים ודרישות לפרוטקשן, העבודה עוד רבה.


עו"ד באסל פלאח, שמייצג חלק מהנאשמים בפרשה, מסר: "אנחנו נלמד את חומרי כתב האישום ונגיב בהתאם בבית המשפט".

עו
עו"ד באסל פלאח|צילום: באדיבות המצולם

עו"ד חליל ביאדי, שמייצג חלק מהנאשמים בפרשה, מסר ל-N12: "מדובר בכתב אישום מנופח שבינו לבין המציאות אין דבר, לדאבוני הן היחידה החוקרת והן הפרקליטות לאחרונה ממהרות להוציא הצהרות לתקשורת מבלי לבחון את חומר הראיות כראוי. צוות ההגנה סבור שבסופו של יום ההר יוליד עכבר, מרשיי אנשים נורמטיביים ללא עבר פלילי המכחישים מכול וכול את המיוחס להם בכתב האישום".

עו
עו"ד חליל ביאדי|צילום: באדיבות המצולם