אחרי לילה נוסף של אלימות בחברה הערבית שבו נורו למוות שתי תושבות לוד, מנאר חג'אג' בת ה-34 ובתה חדרה בת ה-14, עמותת "יוזמות אברהם" מציינת היום (שלישי) כי מתחילת השנה, 75 בני אדם מהחברה הערבית קיפחו את חייהם בנסיבות הקשורות לאלימות ולפשיעה.
על פי נתוני המעקב של העמותה, בנות משפחת חג'אג' שנרצחו אמש מצטרפות ל-7 נשים נוספות מהחברה הערבית שאיבדו את חייהן בשנה האחרונה בנסיבות של פשיעה בחברה. בנוסף, בעמותה מציינים כי 42 מהקורבנות מאז החלה השנה היו צעירים עד גיל 30, ובנוסף, 64 מתוך 75 הקורבנות קיפחו את חייהם בעקבות ירי.
על אף ש-75 בני החברה הערבית איבדו את חייהם במסגרת אלימות ופשיעה, פניית N12 אל המשטרה גילתה כי פחות ממחצית מהמקרים הסתיימו בכתבי אישום. "מתחילת השנה ועד לתאריך 5.9 הוגשו 33 כתבי אישום", מסרה המשטרה ל-N12.
מפרטים חדשים על הרצח, עולה כי לפני כ-3 שנים, ילדיו של עיסאם חג'אג' (בעלה של הנרצחת מנאר ואביהן של חדרה שנרצחה ומרים שנפצעה בינוני), הורשעו בסיוע לרצח של סאמר חטיב, בת הזוג של חג'אג' מחוץ לנישואיו הראשוניים. חטיב, אם ל-3 מיפו, נורתה בשנת 2019 בראשון לציון בעת שנסעה ברכבה.
בהסדר טיעון מקל עם 3 מילדיו של חג'אג' שנאשמו בפרשה ב-2021, נקבע אז כי הם ירצו 10 שנות מאסר בשל סיוע לרצח. חטיב וחג'אג' ניהלו קשר זוגי במשך כמה שנים אך נפרדו כשנה לפני הרצח, ולאחר הפרידה החליטו הנאשמים לנקום בחטיב ולהביא למותה.
על אף הרצח הכפול אמש, דובר המשטרה אלי לוי, טען הבוקר בריאיון ל-103FM כי למשטרה יש "הצלחה גדולה" במאבק נגד האלימות בחברה הערבית. המפכ"ל קובי שבתאי ומפקד מחוז מרכז אבי ביטון, החליטו בעקבות הרצח על הקמת "מפקדה משימתית" בעיר לוד, שתהיה מורכבת מכשלוש מאות שוטרים ולוחמים ושתפעל בשבועות הקרובים.
"השוטרים יפגינו נוכחות גבוהה ויבצעו פעילות מבצעית והתקפית בגזרה", טענו במשטרה. "בנוסף להקמת המפקדה, המשטרה משקיעה רבות במאמצי החקירה ופעולות מבצעיות נוספות סביב המקרה הקשה".
למרות דבריהם של נציגי המשטרה על "הצלחה" ופעולות כמו הקמת "מפקדה משימתית" במטרה למגר את הפשיעה, נשאלת השאלה על איזו הצלחה מדובר כאשר אם ובתה נרצחות בחניה בשכונת מגורים, ובאין מפריע. כיצד קורה ש-75 בני אדם איבדו את חייהם, ואין כמעט כתבי אישום נגד הפושעים?
עוד נשאל מדוע למשטרה לוקח זמן רב לפעול, וכיצד טרם נתפסו חשודים במעשה המזוויע. "אין הסבר לחוסר הפענוח, אני גרה בין תחנת המשטרה לעיריית לוד, יש מספיק מצלמות, והרוצח הלך הביתה", טענה ב"חדשות הבוקר" פידא שחאדה, שכנתן של הנרצחות וחברת מועצת העירייה לוד. "המשטרה הגיעה אחרי יותר מ-10 דקות, במצב אחר המדינה הייתה מושבתת".
בעקבות הרצח והאלימות הגואה בחברה הערבית, שוחח רה"מ יאיר לפיד עם השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, עם מפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי ועם מפקד מחוז המרכז ניצב אבי ביטון. בשיחה שבה השתתף גם אבי גיל, המזכיר הצבאי של רה"מ, רה"מ קיבל סקירה מהמשטרה על מקרה הרצח בלוד, על הממצאים בזירה ועל כיווני החקירה.
"רה"מ לפיד הדגיש כי מעשי האלימות והרצח פוגעים בתחושת הביטחון של האזרחים ובשגרת חייהם", נמסר מלשכת לפיד. "רה"מ הנחה לתגבר את נוכחות המשטרה בערים המעורבות ובעיר לוד באופן פרטני כדי למנוע מעשי נקם".
רק אתמול ציינה המשטרה כי במסגרת המבצע "מסלול בטוח", יחידה להב 433 של המשטרה ביצעה פעילות חקירתית נגד 860 מחוללי פשיעה ברחוב הערבי ועוד 81 יעדים מתוך ארגוני פשיעה ברחוב הערבי. לדברי המשטרה, עד כה הוגשו כתבי אישום נגד 358 יעדים שהוגדרו מחוללי פשיעה מרכזיים ברחוב הערבי וכי 319 מהם עצורים עד תום ההליכים.
המשטרה מתגאה בצדק בכך ש-390 רכבי יוקרה נתפסו וחולטו בשיתוף פעולה עם רשות המיסים במסגרת "מסלול בטוח". בנוסף, המשטרה תפסה מאות פריטי אמל"ח לא חוקיים ובהם 89 רימונים, 126 אקדחים, 83 רובים, בנוסף לפצמ"רים, פגזים וכוורות זיקוקים ועוד. ובכל זאת, לא נמנעו אירועים רבים של אלימות שבהם 75 אזרחים ערבים איבדו את חייהם, ומקרים רבים טרם פוענחו.