בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות האלפיים היה כרמל שאמה הכהן עו"ד צעיר שעסק בנדל"ן ובשמאות מקרקעין. במקביל החל לפלס את דרכו הפוליטית - חבר מרכז הליכוד, יו"ר סניף התנועה ברמת גן וחבר מועצה. בתחקיר שפרסם אז מיקי רוזנטל בתוכנית "בולדוג" נטען כי נגישות שלו למידע פנימי באגף ההנדסה בעירייה מתוקף תפקידו הציבורי אפשרה לו לבצע עסקאות משתלמות, שאמה הכהן הכחיש. רוזנטל התייחס אז לאופן שבו רכש שאמה שורה של דירות בשכונת רמת השקמה ברמת גן. היום אותן הדירות ממש, בהקשר אחר, עומדות בלב חקירה פלילית של שאמה ברשות המיסים.

באותה התקופה הייתה התדמית של שאמה עצמו, ובעיקר של משפחתו, גרועה במיוחד - אביו פנחס היה קרוב לאיש משפחת הפשע מוסא אלפרון; העבריין המנוח שלומי עוז, שבעברו היה גובה החובות של משפחת אלפרון, היה שותפו של כרמל שאמה בסניף הליכוד בעיר, בני ברית; הדוד הורשע בתקיפה חבלנית וניהול אולם הימורים. שורת תחקירים פורסמו אז על הפוליטיקאי הצעיר מרמת גן.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

את המהפך התדמיתי החל לעשות כשנבחר לכנסת ב-2009, בהמשך כיו"ר ועדת הכלכלה הנלחם בריכוזיות, וגם זה שסייע לחקירת ראש העירייה רמת גן צבי בר שהורשע בשוחד, ולאחר מכן בחקירת ראש העירייה ישראל זינגר, שהתיק נגדו נסגר. הוא קרא לראש הממשלה נתניהו להתפטר בעקבות כתבי האישום נגדו, הבטיח להילחם בשחיתות בעיריית רמת גן ואף זכה לתואר אביר איכות השלטון. הוא חבר למשה כחלון ומפלגת כולנו ובהמשך לגדעון סער, וניהל את מטה הבחירות של תקווה חדשה. כשנבחר לראשות העיר הציג סדר יום פלורליסטי וליברלי, תמיכה בקהילה הגאה ותחבורה ציבורית בשבת, ורכש אהדה רבה בציבור החילוני ובמרכז שמאל הישראלי.

השתחרר מהכלא. צבי בר (צילום: פלאש 90)
צבי בר בבית המשפט, ארכיון|צילום: פלאש 90

אלא שבשנים האחרונות התדמית הנקייה נסדקה, מאוד. שורת תחקירים שפורסמו בחדשות 13 הראו כיצד העירייה תחתיו קידמה לכאורה פרויקטים שקשורים לו ולמשפחתו וכן למקורביו, לעיתים בהסתר, תוך עקיפת כללים ובלחץ רב של בני משפחתו - בין היתר הליכי אישור שנויים במחלוקת, גם בימים אלה, למרכז מסחרי בבעלות אביו ששווים לו עשרות מיליוני שקלים, כמו גם חנות גדולה של האב ועוד. שאמה ובני משפחתו מכחישים את הטענות וטוענים שהכול נעשה כדין.

ישראל זינגר (צילום: פלאש 90, חדשות)
שאמה סייע גם בחקירה נגדו. ישראל זינגר, ראש עיריית רמת גן לשעבר|צילום: פלאש 90, חדשות

בתחקיר ההוא של רוזנטל נטען בפעם הראשונה ששאמה מנצל את את כוחו הפוליטי לצבירת הון מנדל"ן. הוא רכש אז בעצמו 50% בעלות על לפחות 8 דירות בשכונת רמת השקמה בעיר, חלקן באמצעות חברת טנריק וחלקן עם שותפים. החשש מניגוד עניינים מובנה של ראש עירייה עם אינטרסים נדל"ניים כה מובהקים בעירו שלו הביאו אותו לשורת הבטחות לפני בחירות 2013, אז התמודד לראשונה לראשות העירייה: הוא הבטיח כי יפרסם את כתובות כל הדירות שלו ושל בני משפחתו, שימנה חבר מועצה שאינו ממפלגתו לעמוד בראשות ועדת המשנה לתכנון ולבנייה ושיעביר את הדיון על נכסי המשפחה לוועדה המחוזית, שאינה תלויה בעירייה. כשנבחר ב-2018 לא עמד באף אחת מההבטחות האלה. להיפך: הוא הביא למינויה של חברה קרובה ומי שהייתה פעילת בחירות שלו, סיגל חורש, לתפקיד הבכיר והרגיש ביותר בתחום הנדל"ן – מהנדסת העיר, וסירב תקופה ארוכה מאוד להגיש הצהרת הון.

פרטים חדשים על חקירת כרמל שאמה הכהן
שורת הנכסים המשפחתיים נמצאת במוקד החקירה
פרטים חדשים על חקירת כרמל שאמה הכהן
חלק מהנכסים שבמוקד הפרשה

לפני 3 שנים פרסמתי, אז בחדשות 13, תחקיר על הדירות שרכש כרמל שאמה, כמה מהן באמצעות חברה שהוא מחזיק 50% ממניותיה וכמה אחרות יחד עם שותף. עיון בנסחים העלה שלמרות שחלפו כמעט 20 שנה מאז שרכש את הדירות, הוא בחר, בכוונת מכוון, שלא לרשום אותן על שמו כמתחייב, אלא באמצעות הערות אזהרה. כמה מאלה שמכרו לו את הדירות כבר נפטרו אבל עדיין רשומים משום מה כבעלים שלהן. ההתנהלות התמוהה הזאת של שאמה העלתה חשד לניסיון לכאורה להעלים מיסים, וכשהגעתי לכמה מהדירות החשד הזה גבר. כך, למשל, דייר של שאמה טען שראש העירייה מגיע אליו מדי חודש כדי לקחת ממנו ביד את תשלום שכר הדירה. בדירה אחרת נטען שאין הסכם שכירות כתוב, אלא בעל פה, ומדי חודש מעבירים שם כסף לבחורה שמגיעה לגבות.

הממצאים האלה הגיעו לידי רשות המיסים, וזו פתחה בחקירה. ביום שלישי השבוע השכם בבוקר פשטו החוקרים על ביתו של שאמה, עצרו אותו ואת אשתו ורד, דירקטורית בחברה שמחזיקה כמה מהדירות האלה, וחקרו אותם באזהרה במשך 13 שעות. גורם שמעורב בחקירה אומר שהחשד מבוסס, אלא שלא ברור אם זה יסתיים בכתב אישום או בתשלום כופר מס.

כרמל שאמה הכהן ואשתו ורד (צילום: פלאש 90)
נחקרו במשך 13 שעות. כרמל שאמה הכהן ואשתו ורד|צילום: פלאש 90

עוד באותו הערב שאמה העלה התייחסות לחקירה בפוסט שכתב בפייסבוק: "החקירה נוגעת לענייניי הפרטיים, לא נשאלתי על עיריית רמת גן או על תפקידיי הציבוריים הקודמים. שיתפתי פעולה באופן מלא, ואני מאמין שלאחר בחינת הדברים רשויות החוק תגענה למסקנה כי דין התיק להיסגר".

אלא שהדירות האלה העלו שאלות לא רק לגבי אופן הרכישה שלהן על ידי כרמל שאמה והעלמות מס לכאורה ברווחים שהן הניבו, אלא גם עבירות וחריגות בנייה לכאורה ברבות מהן, כפי שעלה באותו תחקיר שפורסם בנושא. בדירה ברחוב יהושפט למשל ההיתר הוא ל-38 מ"ר, אלא שהשטח בפועל גדול פי 8 - יותר מ-300 מ"ר. לאחר פרסום התחקיר בנושא גם הוגשו תלונות למחלקה לפיקוח על הבניה בעיריית רמת גן, אלא שזו לא פתחה הליך טיפול כלשהו בנושא ושאמה עצמו, ראש העירייה, כאמור, בחר שלא להרוס את עבירות הבנייה לכאורה שלו עצמו.

החקירה בנושא הדירות שמתנהלת בימים אלה היא כאמור במס הכנסה, אבל בעקבות התחקירים האחרים שפורסמו בעניינו של שאמה הוגשו תלונות בלהב 433, ונפתחה חקירה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בזמן שהחקירה נפתחה, ממלא מקום המפכ"ל היה מוטי כהן. חודשיים בלבד לאחר שסיים את תפקידו במשטרה, הוא מונה על ידי שאמה לתפקיד מנכ"ל עיריית רמת גן. חוק הצינון קובע במקרה של איש משטרה בכיר שהיה בתפקיד בזמן שנפתחה חקירה חובה של 3 שנות צינון לפני כניסה לתפקיד בגוף נחקר. כהן הגיש בקשה מיוחדת לקיצור תקופת הצינון, וקיבל - זו קוצרה לאפס ימים. הוא פשט את המדים ועבר מיד ללשכת ראש העירייה.

מ
ימי הצינון קוצרו לאפס: מוטי כהן הצטרף לשאמה אחרי שפשט את המדים|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

היחידה החוקרת ממש היא יאח"ה, כמה חודשים לאחר שתנ"צ אלי מקמל נכנס לתפקיד מפקד היחידה, יו"ר ועדת יקירי העיר רמת גן, כרמל שאמה שמו, המליץ להעניק לחותנת שלו, אשת חינוך בשם אווה עתיר, את אות יקירת העיר לשנת 2021. המנכ"ל מוטי כהן אישר את ההחלטה. תיק החקירה בעניינו של שאמה נסגר מבלי שאיש נחקר.

זה לא הסתיים שם: בעקבות תחקיר נוסף, שלא בענייני נדל"ן, הוגשו תלונות במשטרה נגד שאמה ועיריית רמת גן, אלה הועברו לטיפול היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ). מפקדה הקודם של היחידה הוא תנ"צ אלי אסייג, מי שהוביל את חקירות 3000 ו-4000 – פרשת הצוללות ופרשת וואלה! בזק נגד ראש הממשלה נתניהו. אסייג עזב את המשטרה, לפני כמה חודשים שאמה הביא למועצת העיר בקשה לאישור אסייג כעוזרו האישי, תפקיד שמאיישים בדרך כלל צעירים נמרצים בשנות העשרים לחייהם, בוודאי לא מפקדים בכירים במשטרה. בעקבות הפרסום אסייג ויתר על התפקיד. כמו בחקירה ביאח"ה, גם בזו שנוהלה ביאל"כ שעליה פיקד כאמור אסייג זמן קצר קודם לכן, איש לא נחקר ולא נעשתה כל פעולת חקירה ממשית.

ראש היחידה למאבק בפשיעה כלכלית, תנ
מונה לעוזרו האישי של ראש העירייה. אלי אסייג בימיו במדים|צילום: החדשות12

החקירה הנוכחית הגיעה אליו, מבחינתו, ממקום לא צפוי – רשות המיסים. בעוד שנה ייערכו הבחירות לראשות העיר רמת גן, והטיקט שאיתו רץ לבחירות הקודמות – ניקיון כפיים ויושר אישי – עלול להתערער מאוד בקרב תושבי רמת גן. 

ראש העיר כרמל שאמה הכהן, ארכיון (צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות)
שאמה בימיו בכנסת|צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות

הבהרה: בניגוד למה שפורסם כאן תחילה, גיסו של שאמה הכהן לא הורשע בעבירות של הלבנת הון. הוא נעצר ונחקר בכמה פרשיות בחשד לחברות בארגון פשע, ניהול וארגון הימורים אסורים, הלבנת הון, העלמות מיסים והנפקת חשבוניות פיקטיביות בעשרות מיליוני שקלים, אולם כל התיקים האלה נסגרו בלי הגשת כתב אישום. בחודש יוני האחרון רשות המיסים הגישה נגדו כתב אישום באשמת אי הגשת דיווח על חברה שהכנסותיה השנתיות 27 מיליון שקלים.