בית משפט השלום בתל אביב הכריע היום (שני) כי הוא מקבל את תביעת הדיבה של משפחת נתניהו נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. בני המשפחה דרשו מאולמרט 837 אלף שקל על כך שכינה אותם "חולי נפש", אך השופט פסק פיצויים על סך 62.5 אלף שקל. בנימין נתניהו ואולמרט לא נכחו באולם בית המשפט.
לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
סגן נשיא ביהמ"ש השופט עמית יריב הסביר כי סך הפיצוי מתחלק לפי הפגיעה בכל בן משפחה. לבנימין נתניהו יצטרך לשלם אולמרט 20 אלף שקל, לרעייתו שרה 35 אלף שקל ולבנו יאיר 7,500 שקל. נוסף על כך יידרש אולמרט לשלם שכר טרחה והוצאות בימ"ש בסכום של כ-35 אלף שקל בסך הכול. בסופו של דבר ייאלץ אולמרט לשלם כמעט 100 אלף שקל.
"על התביעה להתקבל בעיקרה. מר אולמרט לא הוכיח את עמידתו בהגנת 'אמת דיברתי'", אמר השופט יריב בהכרעתו. "לא ניתן לגזור מהתיאורים אבחנה רפואית, ולא ניתן לראות את הדברים כהבעת עמדה בתום לב. ההתייחסות לאדם כאל חולה נפש יכולה להשפיל, ואמירה כאילו הם יכולים להיות מסוכנים לציבור, התייחסות כזאת יש בה חומרה מיוחדת. המסקנה היא כי הפרסום הראשון הוא לשון הרע כהגדרתה בחוק".
הסיקור ב-N12 על משפט אולמרט-נתניהו:
- פרסום ראשון: משפחת נתניהו דורשת מאולמרט פיצויים
- אולמרט הגיש את רשימת העדים בתביעה של משפחת נתניהו
- מיוחד למגזין N12: "הסתכלתי על קרב הבוץ הזה וזה לא דבר מלבב"
מנגד, השופט לא קיבל את טענת בני משפחת נתניהו שאולמרט אמר את הדברים כדי לפגוע, ועל כן גם החליט על סכום פיצוי נמוך משמעותית מהמבוקש: "אינני סבור שהייתה בכוונתו לפגוע. אין לראות בניסיון של דמות ציבור להשפיע על תוצאה פוליטית כוונה לפגוע. הקשרו של הפרסום יש לו כדי להצדיק התייחסות מקלה יותר".
"הפיצוי שזכאי לו נתניהו הוא הנמוך ביותר", אמר השופט. "הפיצוי שלה זכאית רעייתו גבוה יותר. הבחירה בקריירה ציבורית היא החלטה של איש הציבור עצמו ולא של בת הזוג, ולכן שליטתה על הבחירה בחיים הציבוריים פחותה יותר. על כן, במדרג הפיצויים גם ילדיו זכאים לפיצוי גבוה יותר, הגבוה מבין השלושה".
השופט התייחס גם לסכום הפיצוי שאותו קיבל יאיר, והסביר מדוע הוא הנמוך ביותר. "אני סבור שיש קושי בכך שאדם המתבטא כלפי אחרים באופן מסוים יקבל פיצוי על כך שאדם אחר התבטא כלפיו באותה דרך בדיוק", אמר. "דברים אלה מצדיקים, לטעמי, את הפחתת הפיצוי שייפסק לטובת יאיר לסכום נמוך במיוחד".
עו"ד אמיר טיטונוביץ' שמייצג את אולמרט מסר בתום הדיון: "נכון, אני לא מרוצה, אני הפסדתי תיק. זו אכזבה מקצועית, זו גם אכזבה יותר ממקצועית - יש פה היבט ציבורי, חבל לי. הסכומים לא משמעותיים, אין להם חשיבות פה. ולגבי ערעור - אנחנו נקרא את פסק הדין, ננתח אותו. נשקול היטב את הגשת הערעור".
עורך דינם של משפחת נתניהו יוסי כהן אמר בתום הדיון אחרי הכרעת השופט: "עוד עלילת שקר נגד ראש הממשלה נתניהו, רעייתו ומשפחתו התנפצה. היום נקבע שאהוד אולמרט שיקר. טוב לדעת שאפילו בעולם מטורף והזוי שבו הורגלנו שמותר להפיץ כל שקר גס ופוגעני נגד ראש הממשלה נתניהו, רעייתו ומשפחתו - הוצבו היום גבולות ברורים וחד משמעיים, ששמו סוף לשקר המרושע של אולמרט".
עמותת ער"ן, המסייעת למתמודדי נפש, אמרה בתגובה על החלטת השופט: "עמותת ער"ן מברכת על החלטת בית המשפט היום שהכירה בסטיגמה כלפי מתמודדי הנפש. פסיקת השופט מכירה בשימוש לרעה במוגבלות זו ובצורך בשינוי הגישה הלאומית והאישית בהתייחסות למתמודדי הנפש ובשימוש בביטויים פוגעניים כלפי בעלי מוגבלויות".
בחודש יוני עלה נתניהו על דוכן העדים והעיד נגד אולמרט. "כשאולמרט אמר 'חולי נפש' הדברים לא נאמרו כהבעת עמדה, כפי שאולי נהוג בעולם הפוליטי כשמישהו אומר 'פסיכי', 'מטורלל', 'משוגע', אלא כעובדה קלינית", אמר. "כשראש ממשלה לשעבר אומר את זה על ראש ממשלה מכהן בזמן בחירות, מטרת הדברים היא לפגוע".