כבר מזמן שגניבות הרכבים בישראל הפכו למכת מדינה עם אלפי רכבים שנגנבים מדי שנה. כפי שניתן לראות בתיעוד האירוע שהתרחש בתחילת החודש, המשטרה מנסה להילחם בתופעה. פלסטיני תושב ג'נין שגנב רכב מראשון לציון, נתפס כשניסה להבריח את הרכב הגנוב לאחת מעשרות משחטות הרכבים שנמצאות ביהודה ושומרון.
הרכבים שנגנבים במדינת ישראל או שהורדו מהכביש, מגיעים פעמים רבות למשחטה ביהודה ושומרון. החלקים מפורקים, ואז או שנמכרים או שמותקנים ברכבים אחרים.
רב סמל בכיר ראובן קרה, מפקד צוות יס"מ שומרון, הסביר כיצד עובד דפוס הפעולה של הגנבים: הרכבים הגנובים מגיעים לשטחים, כשהיעד הראשון הוא קודם כול להיכנס לכפר ו"לקרר" את הרכב. אחרי זה, מחליטים מה הייעוד של הרכב.
העבריינים שמופקדים על האירועים הללו חוששים להיעצר בעצמם. במקרים רבים נשכרים צעירים, פעמים רבות ללא רישיון נהיגה, שגונבים את הרכב, מבריחים אותו לשטחי יהודה ושומרון דרך המעברים - ומקבלים על כך סכומי כסף גדולים.
במרחב שומרון של המשטרה מנהלים כמעט מדי לילה מרדף נגד הזמן, לעצור את אותם גנבים בדרך למגרשי הרכבים הבלתי חוקיים בשטחים הפלסטיניים. "רכבים שהורדו מהכביש לחלוטין, עוברים שיפוץ כזה או או אחר - ונמכרים כרכבים חדשים בשטחי איו"ש לפלסטינים", הסביר אפי שימן, מפקד מרחב שומרון. לדבריו, יש עוד פעולות לעשות על מנת למגר את התופעה: "זו מלחמה עיקשת, צריך לבחון אותנו לאורך זמן ולא בזמן קצוב".
"הכול זה עניין של היצע וביקוש", הוסיף שימן. "ברגע שיש ביקוש לחלקי רכב, לסוג של רכב מסוים, לכאורה, אמורות להיות הרבה יותר גניבות של אותו רכב. בסופו של יום, גם גניבות הרכבים אבל גם השמשה של הרכבים בגלל אובדן גמור, זה סוג של פצצות מתקתקות על הכביש".
מחודש ינואר תפסו שוטרי המרחב 217 כלי רכב זמן קצר לאחר הגניבה: בראשון לציון נתפסו 25 רכבים; ברמת גן 19; בפתח תקווה 17; ברחובות ולוד - 12 ובכפר סבא - 11 רכבים. בנוסף, המשטרה עצרה 145 חשודים, נגד רבים מהם הוגש כתב אישום.