אובדן שליטה: שעות לאחר אירוע הרצח הקשה שהתבצע אמש (שלישי) ביישוב אבו סנאן שבגליל, שבו נורו למוות 4 גברים, מתבררים פרטים מהחקירה הראשונית. הרכב שבו ישבו המחסלים, הגיע לשטח פתוח סמוך לאחת הכניסות ליישוב היכן שמשפחות נוהגות לבלות - ופתחו בירי מאסיבי כשזיהו את הקורבנות. היורים ידעו את מי הם מחפשים, כשבין הנרצחים היה גם ר'אזי סעב, אחד המועמדים לראשות המועצה המקומית.
לפני חודש העלה ראז'י פוסט לחשבון הפייסבוק שלו, שבו הביע צער על האלימות הגואה בחברה הערבית. "לאחרונה הקהילה שלנו עדה להסלמה יוצאת דופן של אלימות ופשע", כתב. "הפשיעה והאלימות חצו את כל הגבולות ואנחנו כבר לא יכולים לשתוק על כך".
סעב נרצח יחד עם עוד שניים מקרובי משפחתו, אמיר סעב וזוהיר סעב, וגבר נוסף מיישוב סמוך. היורים נמלטו מהמקום, ותושבים מבוהלים ששמעו את צרור היריות הזעיקו את המשטרה וכוחות ההצלה. מפקד מחוז החוף ניצב דני לוי הגיע לזירה יחד עם החוקרים שהחלו לאסוף ראיות, במקביל ניסו חלק מהתושבים להתעמת עם השוטרים בטענה לאוזלת היד של המשטרה.
לפנות בוקר נרצח צעיר נוסף ביישוב לקיה שבדרום. הצעיר, פלסטיני בן 18 מהכפר יטא, הובא בידי אביו לתחנת משטרת עיירות עם פצעי דקירה בגופו. צוות מד"א פינה אותו לבית החולים סורוקה, שם נקבע מותו. כוחות משטרה פתחו בחקירה. הרקע והנסיבות נבדקים.
כעס גדול נשמע בחברה הערבית אחרי רצח ארבעת הגברים הערב, רק יממה לאחר הרצח של מנכ"ל עיריית טירה. בדומה לשלשום, גם אחד מהקורבנות שנורו למוות אמש הוא דמות פוליטית מוכרת במגזר - ר'אזי סעב, מועמד לראשות המועצה המקומית. במשטרה טענו זמן קצר לאחר האירוע: "אין קשר בין הרצח לרקע הפוליטי של הקורבן". בלשכת ראש הממשלה הודיעו כי נתניהו יכנס מחר לדיון מיוחד את ועדת המשנה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית.
בכירים במגזר הערבי מפנים אצבע מאשימה כלפי הממשלה והמשטרה שלטענתם איבדו שליטה לחלוטין. ראש העדה הדרוזית, השייח' מופק טריף, כינה את אירוע הירי האחרון "טבח", ואמר: "המדינה והמשטרה עוצמים את עיניהם מול הטרור הפלילי המשתולל, זו אחריותם הבלעדית. זוהי שעת חירום לאומית, כפי שמתכנס הקבינט בעקבות מעשי טרור ומורה על צעדי תגובה, כך יש לעשות הערב". טריף זימן את ראשי הרשויות הדרוזיות לדיון דחוף.
למרות שבמשטרה התעקשו כי הרצח של סעב, המועמד למועצה המקומית באבו סנאן, אינו התבצע על רקע פוליטי, פרסמנו לראשונה אמש במהדורה כי שרים בממשלה דרשו בדיון חסוי בהשתתפות ראש הממשלה וראש השב"כ לבטל או לדחות את הבחירות לרשויות המקומיות בחברה הערבית. הבקשה הגיעה כמובן על רקע עליית האיומים והאלימות נגד נבחרי ציבור ומועמדים - הייעוץ המשפטי התנגד.
דובר המשטרה, נצ"מ אלי לוי, אמר מהזירה באבו סנאן: "כל כיווני החקירה נחקרים. עד כה אין שום קשר בין היותו של אחד הנרצחים מועמד בבחירות ביישוב המקומי לאירוע עצמו. בנוסף, אין קשר גם בחקירה שמתנהלת מרצח המנכ"ל אתמול לבין הרצח עצמו".
בחברה הערבית גם לא מתכוונים לחכות יותר לפתרונות מהמשטרה, ומתכננים שם יוזמה עצמאית. חברי כנסת, ראשי רשויות ובכירים נוספים, מעלים רעיון למיזם שכבר דובר עליו בעבר - משמר ערבי אזרחי שיפעל במקביל או במקום המשטרה. המטרה: לבצע סיורים, להגן על עסקים, לטפל בעניין הפרוטקשן ולאתר בני נוער שנמצאים ברחובות בשעת לילה מאוחרת.
למרות שקיימת הסכמה יחסית רחבה בהנהגת הציבור הערבי, קיים גם החשש שזה יכול להפוך קבוצות מסוימות בתוך החברה הערבית למין מליציות פרטיות שייקחו את הכוח לידיים. לכן חלק מחברי הכנסת רוצים לחכות לדיון מעמיק יחד עם גורמי מקצוע.
במערכת הפוליטית לא נותרו אדישים לרצח המרובע, וחלק מחברי האופוזיציה האשימו את הממשלה בראשות נתניהו. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף: "ראש הממשלה עסוק בהצהרות ריקות מתוכן, אין כאן פתרונות קסם. נדרשת מדיניות נחושה ואחראית - אי אפשר להשאיר אתגר לאומי בסדר גודל כזה בידיו של בן גביר".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד שלח תנחומים למשפחות הנרצחים וכתב: "הממשלה איבדה שליטה. זה לא ימין על מלא זה אסון על מלא. הוכחנו שאפשר גם אחרת". חבר הכנסת גדעון סער תקף גם הוא: הבטיחו ביטחון, אבל אין להם מושג בזה - לא ביטחון אישי, לא ביטחון פנים, לא ביטחון לאומי. כלום ושום דבר. נכשלתם - הביתה".