"זה מצב מטורף": הפשיעה והאלימות בחברה הערבית עולה מדרגה, כשהיא חוצה את גבולות הרחוב ומכוונת כבר ישירות לנבחרי הציבור ולבכירי ההנהגה המקומית. שורת אירועים, החל מהשלכת רימון אל עבר ביתו של ראש עיריית רהט ועד לאחרון והקשה מבין כולם - הרצח של מנכ"ל עיריית טירה ד"ר עאבד אל רחמן קשוע שנחקר גם על ידי השב"כ - כולם מעידים שהבכירים הפכו למטרות בעצמם. בצל חשש מפגיעה בחייהם, הם מספרים ל-N12 על האימה שעוברת עליהם ועל הייאוש מאוזלת היד של המדינה. במקביל, ועדת המעקב התכנסה נוכח הרצח הלילה, והחליטה על שורת צעדי מחאה - בראשם סירוב לשתף פעולה עם השר לביטחון לאומי בן גביר וכן החלטה שלא לפתוח את שנת הלימודים ביישובים הערביים.
עליית המדרגה באלימות מתרחשת ברקע הבחירות לרשויות המקומיות ב-31 באוקטובר. ראש מועצה מכהן, שסירב להזדהות בשמו, סיפר: "אני רק שנה נמצא בתפקיד וכבר קיבלתי איומים על חיי וחיי ילדיי. בעקבות האיומים והחשש שמישהו ייפגע, החלטתי שאני לא אתמודד בבחירות הבאות. לא מתוך פחד - אלא מתוך חשש לגורל המשפחה שלי".
בדבריו תקף הבכיר את הממשלה במילים חריפות: "זה מצב מטורף שאני בא למועצה על מנת לעשות סדר, למנוע חדירה של כל מיני גורמים למטרות פרוטקשן - ובסוף, בגלל חולשתה של ממשלת ישראל, אני מוצא את עצמי בבית ולא כנבחר ציבור שבא לעשות שינוי".
אותו בכיר הוא ממש לא היחיד שחושש לחייו או לחיי משפחתו. מספר נבחרי ציבור מכהנים ומועמדים לבחירות המקומיות דיווחו על ירי שבוצע לעבר רכבים או רכוש שלהם, ככל הנראה כדי להעביר להם מסר לפני שהם יהיו הכתובת לירי הבא. האחרון הוא ח'אתם שיבלי, מועמד למועצה המקומית שיבלי אום אל-גאנם, שאלמונים ירו על רכבו רק שלשום.
"לפני יומיים חזרתי הביתה, פתאום צרורות של ירי נשמעו בחוץ, ישר הבנתי שזה ירי לעבר הרכב שלי", סיפר שיבלי בשיחה עם N12. "זאת סיטואציה לא נעימה, אתה חסר אונים". לדבריו הוא דרש להגביר את האבטחה עליו אחרי הירי - אך לא קיבל תשובה. למרות זאת הוא הבהיר שלא יירתע - ושירוץ עד הסוף: "אני לא מרפה, אני ממשיך בהתמודדות שלי לראשות המועצה".
שני אירועי ירי נוספים התרחשו לאחרונה בכפר יאסיף, שניהם כוונו נגד מתמודדים בבחירות. המטרה הראשונה הייתה בית של מתמודד שאש נורתה על ביתו, והשנייה הייתה רכבו של מועמד לראשות המועצה עיצאם שחאדה. "ללא שום אזהרה, רכב הגיע סמוך לבית שלי, והתחילו לירות לכל עבר. מהמשטרה הבנתי שמדובר בנשק שמשתמשים בו רק למלחמה, וכנראה שאנחנו באמת במלחמה", אמר והפנה אצבע מאשימה לממשלה ולמשטרה. באותו כפר, נציין, נרצח ביריות במאי השנה פראס מסאעדה, בנו בן ה-28 של סגן ראש המועצה המכהן.
שחאדה הוסיף: "אנחנו כנבחרי ציבור באנו לעשות שינוי על מנת לפתח את היישובים שלנו - וככה בעצם הדבר הזה משדר לאותם עבריינים ופושעים שהם יכולים לעשות את זה שוב, אם לא אצלי, אז אצל מישהו אחר, יישוב אחר, כאשר חוסר ההרתעה חוגג".
הפשיעה בחברה הערבית משתוללת גם באזור הדרום: אמש, ולא בפעם הראשונה לדבריו, הושלך רימון לעבר ביתו של ראש עיריית רהט. במקרה הזה המשטרה העלתה את רמת האבטחה על ראש המועצה לרמה הגבוהה ביותר. ל-N12 הוא סיפר שהוא לא נרתע - וימשיך להתמודד בבחירות.
ריבוי האירועים המדאיגים מעמיד את נבחרי הציבור הערבים בפני בעיה קשה - וכבר נשמעים הקולות שקוראים לשנות את השיטה עד שתושג שליטה על הפשיעה: להעביר את ניהול המועצות המקומיות הערביות למשרד הפנים ולוועדות קבועות, כך שמידת ההשפעה של ארגוני הפשיעה על המועצות יקטן.
ועדת המעקב התכנסה היום בטירה נוכח הפשיעה הגוברת, ובמהלכה הוחלט לצאת לתהלוכת מחאה שתצא מצפון הארץ לירושלים. עוד הוחלט שלא לפתוח את שנת הלימודים בבתי הספר ביישובים הערבים ולא לשתף פעולה עם השר בן גביר בטענה שהוא הוא אישיות לא רצויה מבחינתם. למרות הביקורת הקשה של הבכירים ברשויות המקומיות הערביות, בטירה קיבלו החלטה שלא לשתף פעולה עם המשטרה המקומית.
גורם בוועד הארצי של הרשויות הערביות סיכם במסר שהעביר למקבלי ההחלטות: "השב"כ חייב להיות בעניינים, חוסר השלטון והכאוס הזה מצביעים על מדינה בתוך מדינה. אם המדינה דואגת לביטחון שלה היא חייבת להתערב בסוגיה הזאת כמה שיותר מהר - לפני שיהיה מאוחר".