בעקבות שורת מעשי הרצח האחרונים בחברה הערבית, בהם גם של גורמים פוליטיים, הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית תתכנס היום (רביעי) כדי לדון בצעדים האפשריים להתמודדות עם הסוגייה. במקביל, נראה שההסלמה בגל האלימות כבר משפיעה על השטח. ראש רשות מכהן בחברה הערבית אמר כי החליט לפרוש מהתמודדות מחשש לחייו.
האלימות בחברה הערבית - סיקור N12
- המידע המקדים, ההגעה ליעד - והירי המאסיבי: פרטים חדשים מהרצח המרובע
- נורו למוות מטווח אפס: 4 גברים נרצחו באירוע אלימות באבו סנאן
- נתניהו על רצח מנכ"ל העירייה: "נפעיל את כל האמצעים - כולל שב"כ"
"בלחץ של המשפחה שלי החלטתי לא להתמודד הפעם לראשות המקומית אצלי", אמר ל-N12. "אני חושש לחיי. הבחירות אצלנו הפכו לסכנת חיים של ממש". בינתיים, למרות שבמשטרה הבהירו שהרצח אתמול של המועמד לראשות המועצה המקומית באבו סנאן הוא לא על רקע פוליטי, במערכת הפוליטית מעלים את האפשרות לדחות את הבחירות בחברה הערבית כדי למנוע השפעה עליהן.
מתברר, שהצעה כזו לדחיית הבחירות, עלתה בדיון חסוי של הוועדה למאבק בפשיעה בחברה הערבית שהתקיים לפני כשלושה שבועות בנוכחות ראש הממשלה נתניהו, ראש השב"כ, המפכ"ל ושרים נוספים. שר בכיר בממשלה הציע בדיון לבטל את הבחירות ברשויות הערביות כי שב"כ וגורמי הביטחון הזהירו שהאלימות תגבר בגלל הבחירות, וכי יש חשש מאיומים ברצח על מועמדים.
הביקורת נגד המהלך: "לא מה שהבטחנו לבוחרים"
אלא שהייעוץ המשפטי התנגד נחרצות להצעה, והסביר בדיון שמדובר בענישה קולקטיבית של מגזר שלם. עוד אמרו בייעוץ המשפטי כי אי-אפשר להוציא לפועל החלטה שכזו באופן חוקי. לאחר שהתקבלה העמדה הזאת, הדרג המקצועי הציע אפשרות לדחות את הבחירות המקומיות בחברה הערבית בכ-3 חודשים.
עם זאת, נראה שגם פתרון זה לא חף מבעיות מכיוון שהוא נקודתי בלבד, מצריך דיון עומק, וככל הנראה יכול להיעשות רק בחקיקה. בתום הדיון החסוי, השרים סיכמו לדון בכך בישיבה הבאה בנושא, ובכך יעסקו גם בישיבה היום.
חשוב לציין כי גורמים אחרים בממשלה מתנגדים להצעה הזאת, ואמרו שלא יתנו יד למהלך שיכול להוות נזק למדינה, לא רק מול החברה הערבית, אלא גם מול העולם. הגורם שהתנגד הסביר שזה לא רק מסר בעייתי אל מול החברה הערבית, אלא גם מול ארגוני הפשיעה, וטען שהמשמעות של מהלך כזה היא כניעה של הממשלה לאיומים שלהם. "זה הכול חוץ מהחזרת המשילות שהבטחנו לבוחרים", אמר.
גם בחברה הערבית מתנגדים בתוקף להצעה. מודר יונס, יו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות, אמר ל-N12: "לא נוותר על הזכות הדמוקרטית שלנו לבחור ולהיבחר. אנחנו דוחים את ההצעה המגונה הזאת של שרים בממשלה, ועצם קיומה רק מוכיח את ההתנערות המסוכנת מאחריותה של הממשלה דרך הכתמת ציבור שלם במקום לספק לו תחושת ביטחון אישי".
מלבד הנושא של דחיית הבחירות, במשטרה יעלו היום בדיון החסוי, שעתיד להתקיים בשעה 16:00, דרישה להחזיר לשימוש את תוכנות הרוגלה נגד אזרחים החשודים במעורבות בפשיעה, אחרי שסמכות זו נלקחה מהם.
מאחורי ההסלמה בגל האלימות
התופעה הזאת של הקשר בין השלטון המקומי לארגוני הפשיעה בחברה הערבית היה קיים מאז ומתמיד, אבל בשנים האחרונות היא מתגברת. התופעה מתרחשת בעקבות התחזקות ארגוני הפשיעה, וגם מכיוון שהם מחפשים דרכים חדשות לממן את הפעילות שלהם.
דווקא בבחירות השנה הבינו חלק גדול מאוד מהם שכדי לבסס את מעמדם, הם צריכים או להשתלט על הרשויות המקומיות דרך מועמדים מטעמם, או במקרים אחרים לאיים על מועמדים כדי שישתפו איתם פעולה ויהיו תחת חסותם. המטרה - להציב בראש הרשות "דחלילים" מטעמם.
בין הגורמים שתרמו לחיזוק הקשר בין ארגוני הפשיעה לרשויות המקומיות בחברה הערבית, חוסר אכיפה וטיפול הולם של המשטרה, וגם, לבסוף, הפחד והאימה שאותם ארגונים מטילים על הפוליטיקאים ונבחרי הציבור ברשויות המקומיות.
נקודה מעניינת נוספת היא שאפשר לראות שחלק מארגוני הפשיעה כבר "פוזלים" לעבר רשויות יהודיות, שבתחום שלהם יש פרוטקשן. באזורים מסוימים בארץ כבר התחילו לאיים על מועמדים או מנסים להשפיע על תהליך הבחירה של ראש הרשות.