היועצת המשפטית לממשלה גלי ברהב-מיארה פרסמה הערב (שני) את חוות דעתה לבג"ץ על חוק הנבצרות, ובה היא קראה לדחות את תחולתו "לכל הפחות לכנסת הבאה". "חוק יסוד אינו יכול לשמש כמעין משאב פרטי המסלק מן הדרך בעיות פרסונליות מתחום טוהר המידות והדין הפלילי", הדגישה במכתב. כתב התשובה הוגש על ידי מנהל מחלקת הבג"צים עו"ד ענר הלמן ועו"ד רן רוזנברג ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה. 

בשבוע הבא, ב-28 בספטמבר, צפוי להתקיים הדיון בבג"ץ בנושא בהרכב מורחב של 11 שופטים. זאת, לאחר שהוצא צו על תנאי ובמסגרתו ראש הממשלה נתניהו וממשלתו צריכים לנמק מדוע לא לדחות את תחולת החוק. כפועל יוצא, החוק לא צפוי להיפסל - אך ייתכן שייקבע כי הוא לא יחול באופן מיידי.

לקריאת המכתב המלא - לחצו

במכתב, היועצת המשפטית לממשלה הסבירה כי באמצעות דחיית התחולה, לכל הפחות לכנסת הבאה, תינתן אפשרות לעצב את ההסדר מתוך ראייה משטרית רחבה, במבט צופה פני עתיד ומאחורי "מסך בערות".

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

חוק הנבצרות - סיקור N12

"התכלית הפרסונלית שביסוד ההסדר החוקתי הובילה לעיצוב הסדר משטרי 'פרסונלי', שעוצב מתוך ראייה צרה ונקודתית", הוסיפה בהרב-מיארה. "זאת לשם השגת תוצאה מסוימת שיש בה תועלת מיידת קצרת-טווח עבור ראש הממשלה המכהן כעת - מבלי לתת מענה כללי להשפעות ולתקלות משטריות ארוכות טווח שעלולות לנבוע מן ההסדר ובמחיר ערעור יסודות 'מוסד הנבצרות' כולו". 

דיון בבג
דיון בבג"ץ על חוק הנבצרות, לפני כחודש|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לפני כחודש, בג"ץ דן בעתירה נגד תיקון החוק. לפיו, ראש הממשלה יוכל לצאת לנבצרות מטעמים רפואיים בלבד - במטרה לסכל את סמכותה של היועצת המשפטית לממשלה להכריז על ראש ממשלה כנבצר בשל מצבו המשפטי. יש להדגיש כי לפי החוק, מדובר בהחלטה של ראש הממשלה עצמו, כאשר אם הוא אינו יכול לעשות כן - על הממשלה האחריות להודיע על כך -ברוב של 75% מחבריה.

בחודש פברואר לפני אישור החוק, בהרב-מיארה פרסמה חוות דעת נוקבת נגד החוק וטענה כי הוא "יוצר חור שחור שאיננו נתון לביקורת שיפוטית". עוד היא הוסיפה: "ההסדרים הכלולים בהצעה מעוררים קשיים משפטיים ומעשיים, המחייבים התייחסות והשלמה", כתבה היועמ"שית. היום צפויים לדון בהצעת החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה.