חברת "אמבולנט" פועלת כבר שנים ומשווקת בעלות חודשית לחצני ושעוני מצוקה, וגם שירות אמבולנס ורופא עד הבית 24/7. רוב לקוחותיה הם חולים וקשישים מכול רחבי הארץ, אך לא רק - היא גם מוכרת לחצני מצוקה לגני ילדים, לרשויות מקומיות, ואפילו להלומי קרב. נגד החברה והעומדים בראשה, הצמד יוליה וג'ניה גרויסברג, הוגשו תביעות רבות בטענה לשירות בעייתי וגביית יתר של כספים. תחקיר "הנוכלים" על העוקץ שודר במהדורה המרכזית בחודש מרץ האחרון.

בשנת 2017 הוגשה תביעה ייצוגית נגד החברה על ידי משרדה של עו"ד רחלי קלקנר, בטענה כי החברה ניצלה את חולשתם ומצוקתם של לקוחותיה הקשישים והחולים, וביצעה חיוב לקוחות בדמי מנוי כפולים גם לאחר ביטול המנוי. השבוע בבית המשפט המחוזי בלוד, אצל השופטת הדס עובדיה, התקבלה התביעה הייצוגית, והחברה מחויבת להעביר לקרן לניהול וחלוקת הכספים כ-2 מיליון שקלים וחצי, תוך ייעוד הסכום לטובת ניצולי שואה וקשישים.

עוקץ קשישים
החיובים החוזרים מצד החברה

השופטת ייחסה לחברה שורה של עבירות ועוולות, וקבעה כי החברה ביצעה חיובים כפולים במשך שנים ארוכות, ביודעין, ולא ביצעה השבה מלאה של הסכומים שנגבו שלא בצדק ללקוחותיה. כמו כן, החברה פעלה בניגוד לדין, כשהמשיכה לגבות דמי מנוי גם לאחר הודעת הביטול, והתנתה את הפסקת השירותים באיסוף המכשיר על ידי טכנאי מטעמה או במסירתו למשרדיה בחיפה. בנוסף, גבתה מלקוחותיה שלא כדין כ-100 עד 300 שקלים, אותם הגדירה כ-"דמי ניתוק" או "דמי איסוף" במשך שנים רבות.

לאחר קבלת התביעה הייצוגית, השופטת הוסיפה שהתנהלות החברה חמורה ביותר במיוחד לאור העובדה שחברי הקבוצה נפגעת הם קשישים וחולים שנזקקים לשירותים רפואיים ולמעקב רפואי, ביקורי רופאים, לחצני מצוקה ומוקד רפואי הפעיל 24 שעות ביממה.

לאחר שידור התחקיר במרץ 2024 במסגרת כתבות "הנוכלים", הגיעו למערכת עשרות פניות שמעידות על העוקץ והשיטה שבה פועלת החברה. כמה ימים לאחר מכן התקיימה ועדה מיוחדת בכנסת לטיפול בקשישים ושורדי שואה. יו"ר הוועדה, חברת הכנסת מירב כהן, פתחה את הדיון בסקירת דוח של משרד הבריאות המעלה ממצאים קשים נגד חברת "אמבולנט".

מהדוח עולים פרטים מטרידים ביותר, בהם כי החברה הצהירה שברשותה עשרה אמבולנסים, כשבפועל ברשותה אמבולנס אחד. בנוסף, בחברה ביצעו התחזות לרופאים בעוד שקיים חוסר ברופאים מומחים וחוסר במענה טלפוני. בתום הדיון הוסיפה יו"ר הוועדה כי היא תמשיך לקדם הצעת חוק נגד העומדים בראש אותן חברות, כך שלא יוכלו לפעול במסווה של חברה אחרת, ודרשה מהמשטרה לפעול ביתר שאת מול אותם פושעים.

בימים אלו מתנהלת חקירה לאחר שהוגשו תלונות רבות במשטרת ישראל של מתלוננים בעקבות התחקיר. בעבר כבר הטיל משרד הכלכלה על החברה עיצומים כספיים גבוהים של מאות אלפי שקלים, בגין הפרת זכויות עובדיה.

עו"ד רחלי קלקנר, שעמדה בראש הגשת התביעה הייצוגית, מסרה: "אנו גאים להיות אלו שהרימו את הכפפה ובחרו לעמוד לצד אותם קשישים וחולים במאבקם הצודק והממושך. לבסוף הצדק יצא לאור ובית המשפט קבע בפסק דינו כי 'אמבולנט' גבתה לכיסה כספים שלא כדין במיליוני שקלים על חשבון אוכלוסייה פגיעה זו. כולנו תקווה כי פסק הדין ישמש כזרקור וכלי הרתעה מהישנות של ניצול וגביית כספים שלא כדין מכיסן של אוכלוסיות מוחלשות בחברה".

מחברת "אמבולנט", המיוצגת על ידי עו"ד תומר גליק, נמסר: "ברגעים אלו מוגשת לבית המשפט הנכבד שנתן את פסק הדין בקשה לתיקון פסק הדין".