בית המשפט גזר הבוקר (חמישי) על יזמת הנדל"ן ואשת העסקים ענבל אור 7 שנות מאסר וחצי, לאחר שהורשעה בזיוף ובהעלמות מס של מיליונים. כמו כן, היא קיבלה קנס על סך 350 אלף שקלים.
כך סיכמה השופטת במתן גזר הדין: "לא מתקיימות נסיבות המצדיקות חריגה לקולא או לחומרה. הנאשמת סירבה לייצוג משפטי, לא נטלה אחריות, אף לא מהפה החוצה. היא פעלה כפי שפעלה כדי לשבש את מהלך הדיונים - ולא פעלה לתקן את הנזק שגרמה לקופה הציבורית".
משפטה של אור הגיע היום לקו הסיום אחריו יותר מ-5 שנים של סחבת, שבמהלכם ניסתה לעמוד על חפותה, התחמקה שוב ושוב מהתייצבות לדיונים - ואף הגיעה לבית המשפט והצהירה כי היא "השכינה הקדושה".
ההאשמות וגזר הדין
- אור, שנחשבה בעבר לדמות מרכזית בשוק הנדל"ן הישראלי, הורשעה בנובמבר 2024 בעבירות חמורות בהיקף כספי חריג, הכולל מעל 81 מיליון שקלים בעסקאות ובגרימת נזקי מס של כ-11 מיליון שקלים.
- אור, שסירבה לייצוג משפטי לאורך כל ההליך, הורשעה במרמה, בזיוף ובהעלמות מס בפרשיות קבוצות הרכישה.
- הפרקליטות דרשה בין 8 ל-12 שנות מאסר.
התחמקה כמה פעמים - וכינתה עצמה: "השכינה הקדושה"
התנהלותה במהלך המשפט כללה איחורים משמעותיים והיעדרויות מדיונים. זו הובילה את בית המשפט לקבוע כי התנהלותה "מניפולטיבית" - ולהוציא נגדה כמה צווי הבאה. אחרי כמה פעמים שבהן לא התייצבה לדיונים בעניינה, המשטרה נאלצה להביא את אור לבית המשפט אחרי שעות.
לבסוף הוחלט כי ענבל אור כבר לא תשתחרר ממעצר ותשהה בו עד לתום ההליכים בעניינה. משפטה ימשיך בימים הקרובים, עם שמיעת הטיעונים לעונש. "משקמה עילת מעצר של חשש להימלטות מהליכי שפיטה בעניין הנאשמת שעוצמתה גבוהה מצאתי שאין בחלופה המוצעת כדי לאיין את עילת המעצר במידה מספקת", כתבה השופטת דנה אמיר בעניינה מבית משפט השלום ת"א.
בחודש שעבר אור לא התייצבה שוב לדיון הטיעונים לעונשה והובאה לביהמ"ש - בליווי שוטרים. לדיון הגיעה אור עם כיסוי לראשה וטענה: "לא רימיתי לא שיקרתי, אני השכינה הקדושה". היא המשיכה: "אני היום בפעם הראשונה, חשיפה היסטורית, אני מגלה את הזהות האמיתית שלי. כמו אסתר המלכה שגילתה שהיא יהודייה. קוראים לי יְשַׁרְאֵל. אני כתובה בתורה. הגעתי הנה לגאול את עם ישראל. לי קוראים יִשְׂרָאֵל. בעלי זה שלמה המלך".
התנהלות חריגה מכוונת?
- אור ניסתה לטעון לכשלים נפשיים ולהימנע מבדיקות פסיכיאטריות.
- בדיקה שנערכה בבית החולים אברבנאל קבעה כי "אין כל רושם למצב פסיכוטי פעיל, וכי הנאשמת כשירה לעמוד לדין".
- השופטת אמיר ציינה בהקשר זה: "אין מקום לניסיונות של הנאשמת לעשות שימוש מניפולטיבי בבדיקות רפואיות, במיוחד כשהממצאים הברורים שוללים כל בעיה כשירותית".
בהחלטתה ציינה השופטת אמיר: "במהלך המשפט נהגה הנאשמת לדחות את התייצבותה, להפריע לדיונים ולהתנהל באופן מניפולטיבי. הנאשמת הטיחה האשמות קשות בבית המשפט, ניסתה לכפור בסמכותו והפגינה זלזול ברור בהליך המשפטי. התנהלות זו, שחזרה ונשנתה, מעידה על ניסיון מכוון לשבש את ההליך ולהתחמק ממימוש אחריותה הפלילית".
עוד הוסיפה השופטת: "לאורך ההליך, הנאשמת לא שיתפה פעולה עם סנגוריה שהוצעו לה, ואף ניסתה להתנער מתסקירי שירות המבחן שהוצעו לטובתה. היא בחרה להתעלם מהמותר והאסור, באופן המותיר רושם ברור של התחמקות מחובותיה כלפי מערכת המשפט".
"ענישה קשה אבל הולמת"
עו"ד טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה הגיבו לגזר הדין: "גזר הדין שניתן היום על ידי בית המשפט שולח את ענבל אור למאסר ממושך בכלא. זו ענישה חמורה וקשה, אבל היא הולמת את המעשים הפליליים החמורים של אור במסגרת פעילותה בשוק הנדל"ן בישראל, ושהתבררו בשנים האחרונות בהליך יוצא דופן".
"ענבל אור ביצעה מגוון רחב של עבירות כלפי רשויות המדינה, כלפי הלקוחות שלה וכלפי בנקים, ונקטה במספר דרכי מרמה, הכול במטרה להשיא את רווחיה ואת רווחי החברות שבשליטתה", המשיכו עורכי הדין, "העונש מהווה סמן ברור שלהתנהלות כזו יש רק תוצאה אחת בלתי נמנעת – שנים ארוכות מאחורי סורג ובריח. ענבל אור לא הכפיפה עצמה לכללים גם במהלך המשפט עצמו. היא הפריעה, הטיחה האשמות מופרכות, לא שיתפה פעולה עם ההליך ולא נטלה אחריות. בית משפט קבע היום כי מי שבוחר בדרך שכזו יתנהל לגביו משפט הוגן שישמור על מלוא זכויותיו, אך לצד זאת התנהלות כזו לא יכולה להביא להתחמקות מאימת הדין ולעונש לפי דין".