עורך הדין הבכיר עמית חדד, פרקליטם של ראש הממשלה, שרים בכירים ואישי ציבור מובילים שחלקם נחקרים בימים אלה בפרשת קטארגייט ואחרות, היה במוקד פרשת עבירות בנייה חמורות בבית מפואר שבנה, פרשה שהעסיקה את עיריית רמת גן והוועדה לתכנון ובנייה. בתחקיר המבקר ששודר אמש (רביעי) ב"מהדורה המרכזית", נחשף מה שנראה כמסכת שיטתית של התעלמות בוטה מהחוק והפרת צווים מנהליים בבניית מה שכונה בעירייה "אחוזת חדד".
הסיפור מתחיל ב-2019, כאשר חדד ובני משפחתו רכשו בית גדול ומפואר עם בריכה ברמת גן תמורת 5.7 מיליון שקלים. בהמשך, לקחו משכנתה נוספת בסך 4 מיליון שקלים עבור מה שהוגדר כ"שיפוץ קטן". לצורך העבודות, שכרו אדריכלית צעירה וחסרת ניסיון, שלימים התגאתה בפרויקט שבו "הבית הקודם נהרס לגמרי".

מהר מאוד התברר כי מדובר בהרבה יותר מסתם "שיפוץ קטן" או "עיצוב פנים". עיריית רמת גן גילתה שחדד כלל לא טרח להוציא היתר בנייה חדש על שמו כמתחייב בחוק, והשתמש בהיתר שיפוץ ישן של בעל הבית הקודם. "זו באמת התעלמות בוטה מהחוק במדרג הנמוך עד כדי עבירה וזלזול מוחלט בכללים הכי בסיסיים", קבע אחד המפקחים.
לאחר תשעה חודשים, הגיע מפקח העירייה לביקורת וגילה שחדד לא רק התעלם מהדרישה להוציא היתר, אלא גם ביצע עבודות החורגות משמעותית מהתכנון המקורי. כעבור שלושה חודשים נוספים, העירייה הוציאה צו מנהלי להפסקת עבודה, המפרט את שלל העבירות.


צו לחוד ומציאות לחוד. ארבעה חודשים לאחר הוצאת הצו, פקח שעבר ליד בית משפחת חדד הופתע לגלות שהעבודות נמשכות במלוא המרץ. "בוודאי שעורך דין שעוסק בפלילים אמור להבין מה המשמעות של הפרת צו הפסקת עבודה ובנייה ללא היתר", ציין גורם בעירייה.
בדוח העירוני נכתב: "אתה הרסת מבנה שלא היית צריך להרוס אותו, אתה בנית מבנה שלא יכולת לבנות אותו כי לא היה לך היתר. החומרה המצטברת של המעשים האלה, בעיניי, יכולים ומצדיקים גם כתב אישום". התחקיר חשף גם כי כשהעבודות לבסוף באמת הופסקו, ועלה חשש שהעירייה תנקוט בסנקציה משמעותית, פוליטיקאי שמכיר את חדד החל להפעיל לחץ על ראש הוועדה לתכנון ובנייה ברמת גן. "תקשיב, רועי, זה איזה קיר שנפל לו והוא רוצה לבנות באותו מקום. פשוט רימו גם אותי", העיד ראש הוועדה, שהתברר לו בדיעבד שמדובר ב"עבירה חמורה של הרס שלם של הבניין, 180 מעלות מההיתר המקורי".

כשניסינו לקבל את תגובתו של חדד הוא בחר להתחמק: "הפרתי צו הפסקת עבודה? אם מה שאתה אומר הוא נכון, מה שאתה רוצה". לאחר לחץ נוסף, הפטיר: "אני בחיים לא עברתי על החוק", וסגר את דלת משרדו. למרות שלל העבירות ואחרי הקפאת הבנייה לשבעה חודשים נוספים, חדד קיבל לבסוף היתר בנייה חלקי בתנאים, ולפני כחודשיים הסתיים פרויקט "אחוזת חדד". אולם, גם כאן לא הסתיימה מסכת ההפרות - חדד מיהר לעבור לבית מבלי לקבל טופס 4 (אישור אכלוס), עבירה נוספת על החוק.
מומחים לדיני תכנון ובנייה מתחו ביקורת חריפה על ההתנהלות של פרקליט הצמרת. אחד מהם הסביר: "יש איזושהי תחושה של אני ואפסי עוד. או לי לא יקרה שום דבר, ואפשר לעשות את הדבר הזה. ולא יקרה לי שום דבר, ואני מגובה ואני חזק ואף אחד לא יעז לתקוף אותי, ואני מעל החוק".


תגובות
עמית חדד מסר: "אני מקפיד על החוק קלה כבחמורה ולא נבנה דבר ללא היתר. בטרם רכישת הבית התעקשתי שהבעלים הקודם ידאג להוצאת טופס 4. ווידאתי שכך נעשה. התכנון המקורי היה לבצע שיפוץ ללא שינוי גבולות הבית ופגיעה בשלד, ולכן לא היה צורך בהוצאת היתר. במהלך השיפוץ הוציאה העירייה צו הפסקת עבודה, כנראה בשל העובדה שההיתר לא הוסב על שמי. לאחר מכן, התקיימה שיחה עם גורמי המקצוע בעירייה ואלו אישרו שלא בוצעה שום בנייה ללא היתר. התבקשתי להסב את היתר הבנייה על שמי. וכך עשיתי. רק לאחר מכן חודשה הבנייה בהתאם להנחיית העירייה".
"במסגרת השיפוץ הקירות שנותרו היו לא יציבים ולכן לא היה מנוס מלהרוס אותם. בשל כך, פעלו גורמי מקצוע להוצאת היתר מתאים. רק לאחר קבלתו, חודשו העבודות בבית. הטענה כי אני מתגורר בבית ללא טופס 4 היא שגויה משפטית, משום שבנכס לא נהרסו כל המבנים לא היה צורך בהוצאת טופס 4 אחר. מאחר שאני פועל בהתאם למדיניות העירייה, אני מצוי בישורת האחרונה להוצאת טופס 4 למרות שאין חובה חוקית לכך".


האדריכלית גלית טרץ מסרה: "מר חדד שכר את שירותיי ולא היה מעורב בפרויקט שהחל כשיפוץ ובשל קריסת חלק מהקירות נדרש היה להפוך אותו לפרויקט של הריסה ובנייה. פעלתי מול העירייה וביצעתי את כל הפעולות הנדרשות על הצד הטוב ביותר. הפרויקט נבנה בהתאם להיתר, בלי כל חריגה".
מעיריית רמת גן נמסר: "במקרה המדובר בוצעה אכיפה מנהלית במסגרת פיקוח יזום כולל הוצאת צו מנהלי להפסקת כל העבודות באתר. בביקורת מאוחרת יותר התברר כי הצו לא כובד ולכן זומנה אדריכלית הפרויקט לשיחת אזהרה שלאחריה הופסקו העבודות והאתר הושבת למעלה משבעה חודשים עד להוצאת היתר ומתן אישור תחילת עבודות. העירייה דרשה בקפדנות כי בעלי הנכס יוציאו היתר בנייה חדש ומתאים לאופי הבנייה לרבות תשלום כל האגרות וההיטלים. לעניין טופס 4, הוגשו כבר המסמכים הדרושים למתן אישור אכלוס ובמעמד הביקורת הסופית תבחן ההתאמה בין הבנוי להיתר. הועדה המקומית פועלת ללא מורא וללא משוא פנים - יהיה הבונה אשר יהיה".
גילוי נאות: עמית חדד מייצג מספר לקוחות שמנהלים הליכים משפטיים שונים נגד חברת החדשות.