מעל ל-1,200 בני אדם נרצחו במגזר הערבי מתחילת שנות האלפיים. מרביתם מירי, מנשק לא חוקי שנסחר בשוק השחור. חלק גדול מהקורבנות חפים מפשע, כאלה שהיו בזמן הלא נכון במקום הלא נכון. ההערכה הרווחת היא שכיום ישנם עשרות אלפי כלי נשק לא חוקיים שמסתובבים במגזר ללא כל פיקוח, חלק מההערכות מדברות אפילו על 100 אלף. פרויקט מיוחד: כך המשטרה מנסה להתמודד עם התופעה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
חלק גדול מאותם נשקים במגזר הערבי נגנבים מבסיסי צה"ל, מבתי שוטרים ומעמדות מאבטחים. חלקם מיוצרים במחרטות בקו הירוק ומחוצה לו. "פעלתי בתור סוכן סמוי והוחדרתי לאזור המשולש, טייבה קלנסווה, טירה ובאקה", ציין סוהיל שפעל כסוכן סמוי של המשטרה במשך שנה וחודשיים והצליח להביא למעצרם של 62 חשודים שמכרו לו נשק ותחמושת. "המטרה העיקרית הייתה לצמצם את התופעה של הסחר בנשק".
"התושבים בכפר קאסם יודעים לספר מי היורה, מאיפה הוא ברח ומאיפה הוא מגיע", סיפר עו"ד רסול סעדה מנהל מיזם קהילות בטוחות, קרן אברהם. "אתה תגיע היום לכל יישוב ערבי ויגידו לך מי מוכר נשק, איפה, איפה מחביאים אותו אולי". לדבריו, התופעה כה רחבת היקף עד שאפשר "לפגוש היום אנשים, בין אם זה בעלי חנויות, עורכי דין או רופאים ומהנדסים שיש לה נשק בבית".
"יש גם אנשים נורמטיביים כי זה כסף קל"
זו המציאות היומיומית עבור מאות אלפי בני אדם בישראל. מה שהופך את הטרגדיה או האתגר לכפולים זו העובדה שבניגוד למגזר היהודי במגזר הערבי החזקת נשק אינה נחלתם הבלעדית של ארגוני הפשיעה. אותה מציאות אלימה היא אחת הסיבות שאנשים מרגישים שהם צריכים לצאת ולקנות נשק בלתי חוקי, למעשה באחד מכל ארבעה בתים ערביים יש נשק מוסלק.
בתקופה שסוהיל פעל כסוכן הוא פגש סוחרי נשק וביקש לקנות את מרכולתם. "הסחר שם הוא בכמויות גדולות וכמעט כל יום. כל יום יש מכירות, קניות, ייבוא מהשטחים", שחזר. "הם לא מפסיקים. אלה לא רק עבריינים מקצועיים שסוחרים בנשק, יש גם אנשים נורמטיביים כי זה כסף קל".
הסוכן הסמוי חשף את המחירון של כלי הנשק בשוק השחור: נשק מאולתר מסוג קרל גוסטה עולה בין 5000 ל-800 שקלים, קלצ'ינקוב עולה 32000-38000 שקלים, אקדחים מסוגים שונים עולים מ-20 אלף שקלים ועד 38 אלף. נשק מסוג M16 מקורי עולה לא פחות מ-65 אלף שקלים ומעלה ותבור עולה 80 אלף שקלים בשוק השחור. בפעילות של סוכן סמוי בבית בבועייה נוג'ידאת סוחר הציג גם רימון רסס צבאי בעלות של 800 שקלים.
"חתנים נעצרו באמצע החתונה"
לכן יצאו במשרד לביטחון הפנים בתכנית חדשה כדי להתמודד עם התופעה: פתיחת 17 תחנות משטרה חדשות, כולן במגזר הערבי. מעל לאלף שוטרים יגויסו, מחציתם – ערבים מוסלמים. אבל למרות זאת, בכירים במגזר עדיין מפקפקים ביכולת של התכנית לפתור משהו, בעיקר לנוכח הנטייה בקהילה הערבית לא לדווח למשטרה על עבירות פליליות.
המציאות הקשה במגזר, כמו גם הסירוב לשתף פעולה עם הרשויות, מביאה פעילים חברתיים לעשות מעשה. אחד מאותם פעילים הוא רמי, שמסתובב בין בתי הספר ומרכזים קהילתיים. בפגישה עם תלמידים אמר הפעיל כי הוא "מוכרח לדרוש מאנשי הדת שנמצאים במסגדים, בבתי הקפה וברחובות שיבואו וידבר על הנשק, על הסכנות שבו, וכי מי שנושא נשק – יש להוקיע אותו מהחברה. הוא אינו משת"פ כי הוא מציל את חייו, את חיי אחיו, שכנו וחברו".
שיתוף הפעולה עם המשטרה הזה כבר נושא פרי, כמו בסוגיית הירי בחתונה לדוגמה. "עצרנו חתנים, עצרנו את ההורים שלהם, עצרנו יורים, ועשינו פעילות חכמה ואפילו תפסנו אנשים שמגיעים לחתונה עם נשק", סיפר ניצב משנה יגאל עזרא קצין אגף החקירות והמודיעין במחוז מרכז. "עשינו פעילות חכמה ואפילו תפסנו אנשים שמגיעים לחתונה עם נשק והצלחנו לתפוס את הנשק בתוך הרכב".