הערב (שלישי) מפרסמת המשטרה באופן רשמי את המלצותיה בתיקי החקירה נגד נתניהו. עוד קודם המשטרה הודיעה לפרקליטי נתניהו כי ההמלצה היא להעמיד לדין את נתניהו בגין שוחד והפרת אמונים, בסכומים של מאות אלפי שקלים. מההודעה עולה כי נמצאה תשתית ראייתית נגד ראש הממשלה - גם בתיק 1000 וגם בתיק 2000. גם לנוני מוזס ולארנון מילצ'ן נמסרה הודעה על המלצה להעמדה לדין בגין מתן שוחד. בעניינו של ח"כ איתן כבל שנחקר בתיק 2000, במשטרה מציינים שטרם התקבלה החלטה. נתניהו בתגובה: "ההמלצות מופרכות, לא יהיה כלום".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הפרטים החדשים שנחשפו הערב:
במשטרה הדגישו כי "אין לחלוטין הלימה" בין הכוונה לתת מתנות מצד מילצ'ן לדרישה מנתניהו לקבל אותן. אחד ממוקדי החקירה הוא החוק שזכה לכינוי "חוק מילצ'ן", כאשר רה"מ נתניהו פועל לחוקק את החוק לבקשתו של איש העסקים - מתן מעמד מיוחד לתושב חוזר בעיקר פטור ממס החוק הזה הוצע רק לבקשת מילצ'ן: היא הגיעה למשרד האוצר והייתה אמור לתת הטבה של מיליונים. החוק נועד לאפשר לכל תושב חוזר לנתק מגע עם רשויות המס ולא לדווח על הכנסותיו. על פי ההערכות מילצ'ן ביצע עליה מחודשת ב-2009 ולכן החוק זכה לכינוי חוק מילצ'ן. ב-2013 בדוח מבקר המדינה נכללה ביקורת נוקבת על החוק: המבקר אמר שהוא יתן תמריץ לעולים להעלים מיסים וההערכות הן שמילצ'ן הרוויח מאות מיליונים לאורך השנים מהחוק הזה.
עוד חשף הערב גיא פלג פרט שלא היה ידוע עד כה: עד המפתח בפרשת 1000 - תיק המתנות - הוא שר האוצר לשעבר יאיר לפיד. מתברר שמילצ'ן פנה בשעתו ללפיד ואמר לו "יש פטור מדיווח של עשר שנים, אני מבקש שנאריך את הפטור מדיווח של אנשי עסקים שעלו ל-20 שנה". לפיד השיב: "לא נראה לי אבל אבדוק". ראש הממשלה שאל את לפיד על הפגישה, בעוד מילצ'ן שב והדגיש כי מדובר בחוק חשוב. נתניהו שאל את לפיד: "נפגשת עם מילצ'ן? מה אתה אומר?": לפיד הביע הסתייגות ולדבריו נתניהו אמר לו: "צריכים ללכת על החוק הזה".
מילצ'ן ומוזס טוענים: בטוחים שלא יוגש כתב אישום
מהלך נוסף שהיה עשוי להיטיב עם מילצ'ן - איחוד אפשרי בין "קשת" ל"רשת" שאמור היה להתבצע ב-2017. למילצ'ן מניות של ערוץ 10 והוא ניסה לקדם מהלך של איחוד בין שני הערוצים תוך כדי ניסיון להשיג שליטה והשפעה כשהוא מבטיח לנתניהו סיקור אוהד בגוף המאוחד, כלומר שיקום מאיחוד רשת וקשת. גם המהלך הזה לא יצא לפועל.
בסביבתו של מילצ'ן הגיבו בהפתעה גמורה להמלצות, שמסבכות גם את שהותו של מילצ'ן בארה"ב. מטעם עורך דינו של מר מילצ'ן וצוותו נמסר: "המלצת המשטרה לכתב אישום בגין עבירת שוחד - לא תישאר על כנה. ההמלצה מתעלמת מעובדות יסודיות, שעליהן אין חולק, ובכללן: הקשר בין מר מילצ'ן לבין מר נתניהו החל בתחילת שנות ה 2000 עוד כשנתניהו לא נשא בתפקיד ממשלתי. קשר זה התאפיין בידידות בין השניים ובין בני משפחתם. במסגרת זו ניתנו מעת לעת תשורות על ידי מר מילצ'ן למשפחת נתניהו, ללא כל אינטרס עסקי".
עוד נמסר כי "מר מילצ'ן נקרא למסור עדות ועשה זאת בתום לב מוחלט, אפילו מבלי להתייעץ עם עורכי דין, מתוך אמונה עמוקה שלא נפל כל פגם במעשיו. ההמלצות מפרשות באופן מעוות ומלאכותי עניינים שאין שום קשר בינם לבין אותן תשורות, ומפליא הדבר שהוחלט לבחור בחירה תלושה בעבירה כה קיצונית שאינה תואמת את מידותיו של הליך פשוט זה. אנו סמוכים ובטוחים שבחינה עניינית של מכלול הנתונים המלא תוביל למסקנה מתבקשת אחת: לא ניתן להגיש כתב אישום בגין עבירת שוחד. ככל שיוגש כתב אישום ראשוני ותקדימי שכזה, צפוי בית המשפט, כל בית משפט, לדחותו".
עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג ממשרד שינמן-נגב-ניב, המייצגות את נוני מוזס, מסרו: "לנוני מוזס עומדות טענות משפטיות חזקות, ואנו מאמינים שלאחר בחינה נוספת של הממצאים בפרקליטות - התיק נגדו ייסגר, ויתברר כי הוא לא עבר עבירה פלילית. יחסים בין תקשורת לאנשי ציבור, לרבות פוליטיקאים, הם אבן יסוד במדינה דמוקרטית. ניסיון לצבוע מערכת יחסים כזאת, מורכבת ומסובכת ככל שתהיה, בצבעים פליליים - הוא בעייתי ומסוכן. בניגוד לנחקרים אחרים, נוני מוזס נמנע במהלך החקירה מלהתייחס בכל דרך לנושאים שעלו בה, וכך יעשה גם עכשיו. בבוא העת הוא יוכל להתייחס לדברים".
ההודעה נדחתה לזמן קצר - כך התנהלה הדרמה:
היועץ המשפטי לממשלה השהה הערב מעט את פרסום ההחלטות בשל החובה לעדכן את המעורבים במסקנות: מנדלבליט חידד בפני אנשי המשטרה את ההוראה המחייבת עדכון החשודים לפני ההודעה, ועל כן נמסרה הודעה לפרקליטיו של נתניהו. במשטרה ממליצים להעמיד לדין את נוני מוזס, מו"ל ידיעות אחרונות, בגין מתן שוחד בתיק 2000 - וגם את איש העסקים ארנון מילצ'ן בתיק 1000.
לאחר שדווח כי היועץ המשפטי לממשלה מעכב את מסירת ההמלצות, במשרד המשפטים הבהירו כי ההמלצה תפורסם הערב. מהמשטרה נמסר מנגד: "אין שחר לפרסום כאילו היועץ המשפטי לממשלה מעכב את פרסום ההמלצות. התיאום בין מפכ"ל המשטרה, ראש אגף החקירות, פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה הדוק כתמיד".
גורם בסביבת ראש הממשלה נתניהו הגיב בזעם להתפתחויות: "מה שקורה היום הוא לא פחות משערורייה. מהבוקר דוברות המשטרה מדליפה לכלי התקשורת שההמלצות יינתנו הערב ב-20:00 לקראת מהדורות החדשות. עד לרגע זה, ראש הממשלה לא קיבל שום הודעה, לא רשמית ולא אחרת. רק הדלפות והדלפות והדלפות. מתברר שראש הממשלה לא מקבל אפילו את הזכות הבסיסית שניתנת לכל אזרח".
במהלך היום קיים נתניהו התייעצויות עם פרקליטיו לקראת פרסום המלצות המשטרה בעניין החקירות בעניינו. נתניהו כינס את עורכי דינו ומקורביו בניסיון לגבש את פעולותיו בענייניו המשפטיים, לאחר שבג"ץ דחה אתמול על הסף את העתירה נגד פרסום המלצות המשטרה שהגיש עורך הדין יוסי פוקס. בעקבות ההתייעצויות, ביטל נתניהו את הגעתו לאירוע הנחת אבן פינה בבית החולים 'פורייה' בטבריה.
תיק 1000 | החשד: ראש הממשלה נתניהו קיבל מאנשי העסקים מילצ'ן ופאקר מתנות בשווי של מאות אלפי שקלים
הפרשה בה חשוד ראש הממשלה נתניהו פרצה לחיינו ביולי 2016, אז דיווח פרשננו אמנון אברמוביץ' ב"אולפן שישי" על חשד להעברת כספים גדולה, לכאורה, לנתניהו או למי מבני ביתו. בחודשים שלאחר מכן הלכו ונחשפו החשדות של המשטרה נגד נתניהו בתיק שזכה לכינוי "תיק 1000": קבלת טובות הנאה ומתנות יקרות (סיגרים ושמפניות) משני אנשי עסקים - ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר, בשווי של מאות אלפי שקלים ובאופן שיטתי, לכאורה.
המפנה הדרמטי בפרשה הגיע באוגוסט האחרון, אז חתם מקורבו לשעבר של נתניהו, ארי הרו, על הסכם עד מדינה, במסגרתו מסר את כל הידוע לו לחוקרים. ראש הממשלה מצדו, טען כי "מותר לקבל מתנות מחברים" וכי היחסים בין משפחתו למשפחת מילצ'ן קרובים וחמים - וכי המתנות ניתנו על רקע זה. על המשטרה להכריע האם יש להמליץ בפרשה על הגשת כתב אישום נגד נתניהו בחשד לשוחד, או בחשד לעבירה חמורה אך שנחשבת קלה יותר - מרמה והפרת אמונים.
תיק 2000 | החשד: ראש הממשלה נתניהו תיאם מהלכים עם מו"ל ידיעות אחרונות, נוני מוזס, להחלשת "ישראל היום" ומתן סיקור אוהד עבורו
בשלהי שנת 2016 נחשף כי נתניהו חשוד בפרשה נוספת שזכתה לכינוי "תיק 2000". הפרשה נחשפה לאחר שחוקרי המשטרה גילו במכשיר הטלפון של ארי הרו, מקורבו של נתניהו שהפך לעד מדינה נגדו, הקלטות של ראש הממשלה משוחח עם מו"ל "ידיעות אחרונות", נוני מוזס.
החשד שעלה הוא לתיאום מהלכים בין נתניהו למוזס להחלשה והגבלה של "ישראל היום" - זאת בתמורה לסיקור אוהד של נתניהו ב"ידיעות אחרונות". בינואר 2017 חשף כתבנו גיא פלג כי איש העסקים המעורב בפרשה החדשה, ששמו של נתניהו נקשר בה, הוא נוני מוזס - וחשף את תמלילי השיחות שנערכו בינו לבין ראש הממשלה בשנת 2014.
נתניהו ומוזס דיברו באופן מעשי - איך ניתן לחולל בשטח את השינויים הנדרשים שיספקו את שניהם: האם ניתן להקטין את כוחו של "ישראל היום" באופן מזורז, ובתמורה לכך שנתניהו יזכה לסיקור אוהד ב"ידיעות אחרונות".
גם בתיק זה, ארי הרו מסר מידע לחוקרים לאחר שחתם על הסכם עד מדינה. בתחילת 2018, נקרא גם ח"כ איתן כבל ליחידת להב 433, חבר הכנסת שיזם את חוק "ישראל היום", שם נחקר באזהרה בפרשה. במשטרה התלבטו האם יש בראיות ממש כדי להמליץ על כתב אישום בגין שוחד נגד ראש הממשלה ונוני מוזס, או האם להגיש את התיק לפרקליטות ללא המלצה - זאת עקב כך שהתיק והראיות שבו נתונים לפרשנות משפטית שתקבע האם ובמה יש להאשים את המעורבים בפרשה.