הסיפור התחיל לפני עשור. משה חברוני, מנהל המחוז הגדול ביותר בקופת חולים מאוחדת, מחוז ירושלים, גילה שהרוקח הראשי של הקופה דאג שבית מרקחת ספציפי יהיה ספק בלעדי של תרופות מסוימות - בית מרקחת שבמקרה היה גם בבעלותו הפרטית. חברוני שלח מכתבים להנהלת הקופה, ולאחר שנענה בהתעלמות, שלח מכתב למבקר המדינה. "ביקשו ממני לאסוף את המכתב, שבו נכתב בעצם ש'אין כלום כי לא היה כלום'. סירבתי", הוא מספר. "שבוע אחר כך זומנתי למבקר הפנימי, ותוך כדי דיבורים נזרק לי שמנהלת הסניף מאשימה אותי באונס".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מנהלת הסניף חזרה בה כעבור כמה ימים מהתלונה. היא סיפרה כי בכירים בקופה הבטיחו לה כי אם תתלונן נגד חברוני, תוכל להמשיך בתפקידה למרות שנתפסה במעילה. "ההאשמות נגד חברוני ניתנו תחת לחץ ואיומים להפליל את חברוני תמורת הצלת עצמי", כתבה למבקר הפנים של הקופה. היא אף פירטה שמות ותאריכים שבהם נפגשה עם הבכירים. זה לא שינה הרבה, וחברוני הורחק מהקופה. "אמרתי להם 'קחו אותי למשטרה' - אבל ברור שהם לא הלכו למשטרה, כי אז הייתה מתגלה תפירת התיק", הוא טוען.

פגוע ומוכה החליט חברוני לספר למבקר המדינה את כל מה שהוא יודע על הקופה: מידע דרמטי, כולל מסמכים שבקופה ניסו להסתיר מאנשי הביקורת. בעז ענר, מספר 2 במשרד מבקר המדינה, ניסח דוח ראשוני והעבירו ליועץ המשפטי. "הדוח שם מוקד על כמה מהמנהלים הבכירים ביותר בקופה", נזכר ענר. "שמם מתנוסס בצורה ברורה מאוד על מכתבים ששלחנו ליועץ המשפטי המעלים חשש לפגיעה בטוהר המידות".

משה חברוני. חשף - ונענש (צילום: החדשות)
משה חברוני. חשף - ונענש|צילום: החדשות

בדצמבר 2009 הגיע מיכה לינדנשטראוס אל לשכת היועץ המשפטי לממשלה, ואמר לו: "לפי התרשמותי עד כה, קופת חולים מאוחדת היא הגוף המושחת ביותר שנתקלתי בו מאז התמניתי לתפקיד מבקר המדינה. צריך לטכס עצה ולעשות מעשה כדי לעצור את המשך ההידרדרות, עוד לפני שאגבש את הדוח הסופי". היועץ מזוז משיב: "היבטים של ניגוד עניינים כפי שתיארת הם בעלי מאפיינים פליליים והדבר מצריך חקירה". היועץ מורה לחקור את בכירי הקופה - אבל באופן מוזר, ההנחיות הללו לא מתבצעות.

המידע שנתקע כלל מכתבים עמוסים במידע מפליל על בכירי מאוחדת שהעביר מבקר המדינה ליועץ המשפטי לממשלה. כעת, בחלוף שמונה שנים, התמונה מתחילה להתבהר: לפני חודשיים חשף נציב הביקורת על הפרקליטות, השופט בדימוס דוד רוזן, כי "בכל החשדות שלא נחקרו הייתה מעורבת בדרך כלשהי מי ששימשה פרקליטת המחוז תל אביב דאז רות דוד".

רות דוד, ארכיון (צילום: פלאש 90 יונתן סינדלר, חדשות)
רות דוד. מעורבת בכל התיקים|צילום: פלאש 90 יונתן סינדלר, חדשות

כך זה נראה בזמן אמת: פרקליט המדינה משה לדור הורה לרות דוד בפברואר 2010 "לתת קדימות לטיפול בתלונת המבקר על חשש למעשים פליליים במאוחדת". אולם היא השתהתה, והעבירה למשטרה את פניית מבקר המדינה רק 100 ימים אחרי שנכתבה. "מבקשת להביא לידיעתך את טיוטת דוח המבקר שהוכן בקשר לחשש למעשים פליליים במאוחדת", כתבה בלקוניות.

איש אינו זוכר מדוע החשדות נגד מנכ"ל הקופה דאז, מועלם, קודמו, סלנט, הרוקח הראשי שריקי, ועוד בכירים נוספים, לא נחקרו או לא גובשו לכתב אישום - בניגוד להנחיות היועמ"ש ופרקליט המדינה. מי כן נחקר? משה חברוני. "אחרי ארבע-חמש פגישות, כשאני בכלל מתנדב עם מידע, נקראתי לעזות והחוקרת אמרה לי 'אתה נחקר באזהרה'. ככה התגלגל כדור השלג הזה", הוא מספר.

יאיר ביטון. מצא פרצה לשוחד? (צילום: החדשות)
יאיר ביטון. מצא פרצה לשוחד?|צילום: החדשות

האם מדובר ברשלנות, צירוף מקרים, עוד מקרה מוכר של עומס יתר במערכת, כפי שטוענים בפרקליטות, או שמא הפעם מדובר במשהו אחר, חמור, שאמור לעורר דאגה אצל אזרח? השופט דוד רוזן הטיל לפני חודשיים פצצה: הוא פנה ליועץ המשפטי לממשלה בקריאה לפתוח בחקירה פלילית נגד רות דוד על טיפולה בחקירת מאוחדת. אם אכן תיפתח חקירה, תהיה זו השנייה נגד מי ששימשה באחד התפקידים הרגישים והעוצמתיים במערכת אכיפת החוק. רות דוד, רונאל פישר ויאיר ביטון היו בקשרים קרובים עוד שהייתה פרקליטת מחוז. כיום הם עומדים לדין, בין היתר, באשמת שיבוש מהלכי החקירה של ביטון.

בתחילת שנת 2010 רוכשת קופת חולים מאוחדת מבנה מחברת ב. יאיר בסכום מופלא של 100 מיליון שקלים. ברור למה ב. יאיר רצתה למכור: החברה, בבעלות יאיר ביטון, הייתה זקוקה למזומנים כדי לעמוד בהתחייבויות לבעלי האג"ח. אבל איזו סיבה הייתה למאוחדת להוציא 100 מיליון שקלים על מבנה שבכלל יעמוד ריק במשך ארבע שנים?

לפי רישומי רשות המיסים, מאוחדת קנתה את הנכס ב-103 מיליון שקלים כדי להפוך אותו לבית אבות, ומכרה אותו כעבור ארבע שנים באותו הסכום, ללא שנעשה בו כל שימוש. האם זו סתם עסקה גרועה? בתביעת נזיקין שהגיש נגד המדינה לבית המשפט המחוזי מרכז לפני כחודש סיפק משה חברוני הסבר אלטרנטיבי לעסקה המוזרה: "על מנת להיחלץ מחקירה משטרתית, חיפשו בכירי הקופה דרך לשלם שוחד בדרך של רכישת נכס הנדל"ן מחברת ב.יאיר של יאיר ביטון". ביטון, כאמור, מקורב לרות דוד - ואחרי שפרשה אף מינה אותה לדירקטורית בחברת ב.יאיר ומי שייצג את ב.יאיר בעסקה היה עורך דין ממשרדו של רונאל פישר.

בניין המריבה: למה באמת נקנה? (צילום: החדשות)
בניין המריבה: למה באמת נקנה?|צילום: החדשות

האם רות דוד אכן פעלה לטייח את פרשת מאוחדת? האם חושף השחיתות חברוני נפל קורבן לגורמים שהשחיתו את מערכת אכיפת החוק? רק היועץ המשפטי לממשלה יכול לפזר את הערפל. ומנדלבליט? עדיין לא החליט.

תגובות:

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "לרות דוד לא היה כל קשר להחלטות שהתקבלו במסגרת פרשת מאוחדת, וטיפולה התמצה בהעברת כמה ממכתבי מבקר המדינה למשטרה. בניגוד לנטען, מרבית החשדות אשר עלו בדוחות מבקר המדינה נחקרו, ואף הוגש כתב אישום חמור נגד שני בכירים לשעבר בקופ"ח מאוחדת ואח' בפרשה המרכזית, שעניינה הוצאת מיליוני שקלים מהקופה במרמה לצורך תשלום אסור בגין צירוף מבוטחים חדשים. מר חברוני אמנם סייע בשעתו למבקר המדינה בנושאים הקשורים להתנהלותם של אחרים בקופה, אך הסתיר מהמבקר את ההתנהלות הפלילית שלו בפרשה זו. מדובר בפרשה החמורה ביותר בכתב האישום".

מעורך הדין שלומי הדר נמסר בשם רות דוד בתגובה: "כנראה שדי בהבל פה של מי שמבקש לחמוק מאימת הדין, או בכתב תביעה שנכתב במטרה להכפיש, כדי להצדיק צליבתה של מרשתנו - אחרת אין שום הסבר אינטליגנטי מה עומד מאחורי כתבה שהסיפורים בה נבדקו, נחקרו ושורה של גורמי אכיפה ומשפט לא מצאו בהם ממש, כולל הפרקליטות שהודיעה בצורה חד משמעית: 'באשר לשרבוב שמה של רות דוד יודגש שהיא לא ליוותה את חקירת הפרשה וכל חלקה התמצה בשליחת שני מכתבים שמיידעים את יאח״ה במידע על חשדות פליליים'"

מעורך הדין ניסים עזרן נמסר בשם רונאל פישר בתגובה: "עצוב לגלות שאין בעיני התקשורת שום משמעות לאמת. שני יועצים משפטיים, פרקליט המדינה ובית המשפט העליון קבעו שמדובר בעלילת דם נגד מרשי. מדובר בטענות אינטרסנטיות ומצוצות מהאצבע, שנבדקו על ידי בית המשפט העליון במסגרת בג"ץ שהוגש. הבג"ץ דחה במילים קשות את כל הסיפורים המומצאים הללו, תוך קביעה שמדובר בספקולציות חסרות בסיס. גם אם אזכור שמו של פישר מוסיף לכם עוד חמישה צופים שלא תכננו לראות את המהדורה, אני קורא לכם לגלות אחריות ולהימנע מפרסום השקרים האלה".

ממנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר עוזי סלנט נמסר בתגובה: "סיימתי את תפקידי במאוחדת בשנת 2007, זמן רב לפני שהועברו תלונות המבקר ליועמ"ש וזמן רב לפני שהתבצעה העסקה בין מאוחדת לחברת ב.יאיר. פער זמנים זה מלמד בבירור שאין ולא יכול להיות שום קשר בין החלטת רשויות החקירה בענייני לבית התנהלותה של רות דוד. ממצאי מבקר המדינה מיחסים לי לכל היותר אחריות מערכתית, לעניינים שכלל לא היו בטיפולי או אחריותי".

מעורך הדין דוד מנע נמסר בשם שמואל מועלם, מנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר בתגובה: "צר למרשנו על מחזור נושאים מלפני כעשר שנים. מרשנו נחקר במשטרה והוחלט לסגור את תיק החקירה נגדו. הטענה כאילו רכישת מבנה 'מצודת ירושלים' מהווה 'עסקת שוחד' הינה קשקוש. המבנה נרכש על פי החלטת דירקטוריון הקופה, בליווי משרד רואי חשבון והיועצים המשפטיים של הקופה".

מג'ורג' שריקי, הרוקח הראשי של קופת חולים מאוחדת לשעבר נמסר בתגובה: "לא ביצעתי אף פעולה לא חוקית. נחקרתי במשטרה, מסרתי גרסה מלאה, והפרקליטות החליטה לא להעמיד אותי לדין ".

מחברת ב.יאיר נמסר בתגובה: "החברה פועלת בהתאם לחוק ובשקיפות מלאה והעסקה המדוברת דווחה לציבור בזמן אמת. חברת ב.יאיר ראתה מאז ומעולם חשיבות עליונה בתשלום מלוא חובותיה, בין היתר למחזיקי האג"ח. כחלק ממדיניותה זו מימשה חברת ב.יאיר בתקופה האמורה מספר נכסים, בניהם המבנה המפואר של מצודת ירושלים. הנכס נמכר לאחר שהוערך על ידי שמאים חיצוניים שחוות דעתם הוזמנה על ידי נאמן של אגרת החוב אשר לה שימש הנכס כבטוחה".

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "ההנהלה הנוכחית של קופת חולים מאוחדת מבקשת להדגיש, כי מדובר על התרחשויות מלפני כעשר שנים, שאינן נוגעות כהוא זה למנהלי הקופה דהיום. מר חברוני נמנה בין חבורת מנהלי עבר בקופה. במקביל לכתב האישום הפלילי שהגישה המדינה נגדו, נאלצת גם הקופה לנהל נגדו הליך משפטי אזרחי".