פרסום ראשון: ועדת ההיתרים במשרד מבקר המדינה דחתה היום (ראשון) בשנית את בקשתו הנוספת של נתניהו לקבל תרומות למימון ההגנה המשפטית בתיקים שבהם הוא צפוי להיות מואשם. הוועדה גם הורתה לנתניהו להשיב את הסכומים שכבר קיבל ממקורביו ללא רשות או אישור. "נוצרה פה תמונה בעייתית קשה שבה נבחר ציבור 'נסמך על שולחנם' של שועים, בניגוד לכללים" התשובה הרשמית צפויה להתקבל ביום שלישי.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בהחלטתם התפלאו חברי הוועדה על כך שנתניהו כבר קיבל כ-300 אלף דולר מבן-דודו כתרומה למימון הוצאותיו המשפטיות, לפני שביקש את אישרה של הוועדה. "ראש הממשלה איננו טירון בתפקידי שר וסגן שר. החל משנת 1988 הוא מכהן בתפקידים אלה, וממלא עם כניסתו לכל תפקיד הצהרה על הון, נכסים וזכויות", נכתב בהחלטה. "8 פעמים בא בפני ועדה זו וביקש לקבל היתרים בעניינים שונים. בחלק מהמקרים קיבל היתר ובאחרים נדחה. גם יועציו המשפטיים אינם טירונים". כלומר נתניהו "היה מודע לחובה לקבל היתר לקבלת כספי תרומה וכספים מבן משפחה. קשה להעלות על הדעת מחשבה לפיה ניתן לקבל כספים בהיקף של מעל מיליון שקל בלי לעבור שלבים ומדרגות".
הוועדה אף תמהה על כך שנתניהו קיבל מתנות נוספות, סיגרים ומספר חליפות יקרות, ממקורב נוסף בשם ספנסר פרטרידג'. "כמה עולה חליפה לראש ממשלה ומדוע עליו לקבל חליפות במתנה במקום לרכוש אותן לעצמו?", נכתב. "מצב של גביר המשלם כספים לנושא משרה ציבורית, יש להימנע ממנו הן מהותית והן בשל מראית העין. נוצרה פה תמונה בעייתית קשה, שבה נבחר ציבור 'נסמך על שולחנם' של שועים, בניגוד לכללים". בשל כך הורתה הוועדה לנתניהו להחזיר את הכספים והמתנות שקיבל.
כזכור, לאחר שנדחתה בקשתו של ראש הממשלה לקבל מבן דודו ואיל הון תרומה להגנתו המשפטית, הגיש נתניהו בקשה נוספת שבה העלה את הבקשה לאשר לו קבלת תרומה בסכום של עד 2 מיליון דולרים.
בקשתו הראשונה של נתניהו סורבה על ידי ועדת ההיתרים, שכפופה למבקר המדינה. בין היתר, כתבו חברי הוועדה שלא סביר שחשוד בפרשת שחיתות שנוגעת לכספים וטובות הנאה שקיבל מאיל הון, יבקש תרומות מאיל הון כדי לממן את ההגנה המשפטית שלו.
בבקשה המחודשת שהגיש ראש הממשלה אחרי שהבקשה הראשונה סורבה, טענו פרקליטיו, בין היתר, שהבקשה הראשונה הוגשה באופן לא מוקפד בשל מחלתו של מי שהיה אז ראש צוות ההגנה עורך הדין ויינרוט. הם כתבו בבקשה את הדברים הבאים: "תיקים בסדר גודל מפלצתי, דוגמת צבר התיקים 1,000, 2,000 ו-4,000 שהולכים ונערמים מול עינינו, מחייבים התייחסות שונה וחריגה בשל העלויות ההגנה המצטברות - שהן חסרות תקדם בהיקפן".
"מי שחפץ להעמיד מול אדם אחד שורת תיקים כה גדולה ומורכבת, חייב להכיר בכך שאין ביכולתו של הפרט להעמיד בכוחות עצמו הגנה ראויה מפני מסה כה גדולה של חשדות וחומרי חקירה", נכתב עוד. "לפיכך, מוגשת בקשה זו, בשלב זה, להקמת תקציב הגנה ראשוני בהיקף של מיליון דולר שיגויסו משני התורמים. בהמשך הדרך יוגשו בקשות נוספות עד לתקרה כוללת של שני מיליון דולר מתורמים אלו".
בנוסף, בפנייה שהעביר נתניהו, מתברר שראש הממשלה מתכוון לשלם בעבור ההגנה המשפטית שלו. נכתב: "ראש הממשלה התחייב לשלם לפרקליטיו הקודמים את שכר טרחתם. בד בבד, עם בקשת הסיוע הוא יעמיד בשלב זה 100 אלף דולרים מכספיו האישיים לקרן מיוחדת שתוקם לשם הגנתו המשפטית".
ממפלגת הליכוד נמסר בתגובה להחלטה: "זאת החלטה שערורייתית וחד צדדית שמכוונת אך ורק נגד ראש הממשלה נתניהו. במטרה להקים ממשלת שמאל של לפיד-גנץ לא בוחלים בשום אמצעי, כולל לשלול מראש הממשלה נתניהו את זכותו לממן את הגנתו המשפטית, זכות בסיסית שניתנת לכל חבר כנסת אך כעת נשללת מחבר כנסת אחד שקוראים לו בנימין נתניהו. ראש הממשלה נתניהו יפנה לבג"ץ נגד ההחלטה השערורייתית הזאת".
מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "אנו מברכים את הוועדה למתן היתרים על ההחלטה בעניין מימון הוצאות המשפט של ראש הממשלה נתניהו, החלטה שמחזקת את אמון הציבור ברשויות השלטון. מדובר בהחלטה נכונה, ראויה, ומתבקשת. לא יעלה על הדעת שלצורך ניהול הליך פלילי שעניינו קשר עם בעלי הון, יקבל ראש הממשלה תרומות מבעלי הון, בוודאי כשמדובר בבעלי הון שעל פי הפרסומים נחקרו במסגרת אותם התיקים. במידה והבקשה הייתה מתקבלת, הדבר יכול היה להיות כלי להשפעה ישירה שלהם על תוצאות המשפט".
בהכנת הידיעה השתתפה דפנה ליאל.