שובר שתיקה: זה קרה לפני חצי שנה. האדמה רעדה מתחת לרגליו של יו"ר הקואליציה לשעבר, דוד ביטן. המשטרה זימנה אותו לחקירה בחשד שקיבל שוחד בעת שכיהן כסגן ראש עיריית ראשון לציון וכן במהלך כהונתו כחבר כנסת. על פי החשד, ביטן סייע להטות מכרזים לטובת אנשי עסקים, והם שילמו לו באמצעות חברו, משה יוסף. התשלומים, כך חושדים במשטרה, שימשו לכיסוי חובותיו של ביטן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הוא היה הסנדק של הפוליטיקה הישראלית. המוציא והמביא. האיש שעל פיו יישק דבר. חצי שנה שנה חלפה מאז שהתפוצצה הפרשה והאיש ששבר את שיאי ההופעה בתקשורת החליט לשמור על שתיקה בחקירה. "זה לא מדויק", אומר ביטן בריאיון בלעדי ל"החדשות". "דיברתי 40 שעות בשלוש החקירות הראשונות, אבל כשראיתי שיש הדלפות באופן מגמתי, החלטתי שאני לא אדבר ושאדבר רק בסוף. השתמשתי בזכות הטבעית שלי לא להמשיך ולדבר. ברור שבסוף אענה על כל השאלות, יש לי גם תשובות טובות. אבל זה לא הזמן. השאלה היא באיזה עיתוי עושים את זה".
עם זאת, ביטן מסרב להתייחס לטענות שהיטיב וקידם את עניינם של אנשי עסקים ושבדלת האחורית קיבל על כך תמורה. "הציבור יקבל ממני דין וחשבון", מתעקש ביטן. "אבל אם אגיד על העניין הזה, אז אצטרך להתייחס לתוכן החקירה ואני לא רוצה להתייחס. אני יכול להגיד באופן כללי שיש לי תשובות לכול. בסופו של תהליך אני חושב שאצא מהעניין הזה בלי שום בעיה".
בדיוק ביום שבו התפוצצה פרשת ביטן, חברי הכנסת התכנסו להצביע על "חוק ההמלצות", אותו חוק שהסעיר את המדינה ונועד למנוע מהמשטרה לפרסם המלצות בתום חקירה. היה ברור לכולם שבלי ביטן, האיש שמנהל את הכנסת, הקואליציה לא תשיג את מספר האצבעות הדרוש. ואכן, החוק רוכך משמעותית בלחץ חברי "כולנו".
"ח"כ אמור להיות חסין מפני האזנת סתר"
"חוק ההמלצות לא חל עליי בכלל, גם לא ידעתי על מה החקירה", הוא מבהיר. "הסכמתי מיד לשינוי שזה לא יחול על חקירות קיימות, ואני בין השאר בחקירה קיימת ולכן הוא לא חל עליי. אין שום חשיבות לגביי". ביטן אף מדגיש כי מדובר בהצעת חוק שיזם ח"כ דודי אמסלם. "קידמתי אותו כיו"ר הקואליציה", אומר ביטן. "אל"ף, חשבתי שהוא נכון, אבל בי"ת, זה היה התפקיד שלי. אני מקדם הרבה חוקים שהם לא שלי".
לדבריו, החוק שהוא באמת רצה לחוקק זה "חוק ההקלטות". "היום כולם יודעים שאני צדקתי לגבי חוק ההקלטות, כי אין פרטיות במדינה", אומר ביטן. "כולם מקליטים את כולם, משתמשים בזה באופן לא ראוי, וזה לא בסדר. גם משרד המשפטים הגיע למסקנה כזו. ההקלטות שלי צריכות להיות הקלטות עם צו".
כאן נחשף קו ההגנה של ביטן, והוא מתייחס להקלטות שבוצעו בחנות הרהיטים בראשון לציון שבה ניהל את עניינו עם חברו משה יוסף. ביטן מסרב להתייחס לתוכן ההאזנות מאחר שהנושא נמצא בחקירה, אבל לדבריו זה גם לא משנה. "המשטרה לא יכולה הייתה להאזין לי", הוא מבהיר. "חוק החסינות לחברי הכנסת אומר שח"כ חסין מפני האזנת סתר ולכן את כל ההקלטות האלה נבטל כשנגיע לזה".
"אם לא הייתי ח"כ לא היו חוקרים אותי"
אבל ההקלטות הן רק צרה אחת עבור ביטן. כעבור כמה ימים, מצליחה המדינה להחתים שני עדי מדינה, אחד מהם הוא החבר הקרוב שלו, משה יוסף. "כנראה שהוא לא חבר טוב, מה אני יכול לעשות", טוען ביטן. "היינו חברים מ-2012. הוא היה חבר, אין ויכוח. אומר דבר כזה: כל השימוש בעדי מדינה הוא דבר מוגזם בתקופה האחרונה. עדי מדינה בדרך כלל משקרים כדי למלט את עצמם. לכן, הגיוס של עדי המדינה לא מלמד בהכרח שהעדות שלהם אמיתית או נכונה". על הסיכוי שיחתום בעצמו על עסקת טיעון מבהיר ביטן: "אין סיכוי. לא עשיתי שום דבר".
כמה שבועות אחרי שהתפוצצה הפרשה, ביטן התפטר מראשות הקואליציה, אבל בחר להישאר חבר כנסת מהמניין. "לחבר כנסת יש זכויות כמו לכל אדם רגיל", מתעקש ביטן. "זכות החפות היא קודם כל זכות ממדרגה ראשונה. זה שחוקרים אותי לא אומר שזה נכון וזה לא אומר שהורשעתי. אם לא הייתי חבר כנסת גם לא היו חוקרים אותי. אני חושב שאני יכול לתרום לפעילות הציבורית במיוחד לאור האג'נדות שלי ולאור מה שאני עושה. אני צריך לעבור את הצונאמי הזה ואחרי שאעבור אותו אחזור לפעילות כפי שהייתי קודם".
ביטן מתכוון גם לחזרה למיקרופונים, אם כי באופן מדוד בהרבה. הוא מסתכל לצדדים ורואה שם את נתניהו, דרעי כץ ואחרים שנמצאים תחת חקירות ולא גוזרים על עצמם שתיקה. וכן, הוא מתכוון להיות גם בכנסת ה-21, גם אם זה יהיה קצת אחרת. "הייתי צריך להיות שר ובעקבות החקירה נחסמתי", מבהיר ביטן. "לא מוניתי לשר. היעד שלי כרגע זה לצאת זכאי".