אתמול (חמישי) בבוקר שוחררו כאלף אסירים פליליים. אחד האסירים שהיה אמור להשתחרר, גבר שהורשע בעבר באלימות במשפחה, איים לפני שחרורו כי ירצח את אשתו ואת ילדיו. משטרת ירושלים מיהרה לעצור ולחקור אותו - אך בית המשפט הורה לשחרר אותו בתנאים מגבילים. היום (שישי) התקבל הערעור של משטרת ירושלים - והגבר האלים, שאיים לפגוע שוב בקרובי משפחתו, נותר במעצר. בקרוב צפויה המשטרה להגיש נגדו כתב אישום.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
האסיר, תושב מזרח ירושלים בשנות ה-20 לחייו, הודיע בשיחה עם העובדת הסוציאלית של בית הסוהר שירצח את אשתו ואת ילדיו לאחר שישתחרר. העובדת הסוציאלית מיד דיווחה על כך למשטרת ירושלים שעצרה אותו והביאה אותו לבית משפט השלום בירושלים - ששחרר אותו למרות האיום המפורש. המשטרה ערערה לבית המשפט המחוזי בירושלים, שהחליט בסוף להאריך את מעצרו של האסיר.
בדיון הוגשה הצהרת תובע נגד האסיר, מתוך כוונה להגיש נגדו כתב אישום. "בחנתי את חומר החקירה שהוצג לפניי המלמד על מסוכנות גבוהה לכאורה של המשיב, זאת בשים לב למהותו למיהותו והעבר הפלילי הרלוונטי בעניינו", כתב שופט המחוזי משה בר-עם. "האיום שהוצג לפני העובדת הסוציאלית הינו מפורש, ברור ואין להקל בו ראש".
"במשטרת ישראל התקבל לפני כשבוע דיווח משירות בתי הסוהר אודות אסיר המרצה עונש מאסר בגין אלימות במשפחה והתבטא כי בכוונתו לפגוע במשפחתו עם שחרורו הצפוי ביום חמישי במסגרת שחרור אסירים ברחבי הארץ", נמסר. "לאור האמור, חוקרי משטרת ישראל הבינו כי עליהם לפעול במהירות טרם שחרורו, והוא הובא לחקירה במשטרה בחשד לאיומים. בזכות התעקשות חוקרי המשטרה ובהתאם להחלטת בימ"ש מחוזי שהפך את החלטת בימ"ש השלום - האסיר הושאר במעצר ובכך נמנע ממנו לממש את איומיו".
עוד נמסר כי "במשטרה מדגישים כי מדובר במקרה חריג, בו ערנות של אנשי שירות בתי הסוהר ודיווח על המקרה החריג הובילה לפתיחה בחקירה במשטרה. כבר בתחילת החקירה הבינו חוקרי המשטרה כי התערבותם המהירה והנחושה נדרשת על מנת למנוע את שחרורו של אדם מהכלא לאור איומים שהשמיע, ולכן פעלו בנחישות ובמהירות ובכך התאפשר להגן על בני משפחתו מאותם האיומים שיכלו להתממש חלילה".
"המצוקה הגדולה היא בקרב האסירים הביטחוניים"
אמש פורסם כי הוראת בג"ץ בנוגע למצוקת המחייה בבתי הכלא לא פוסחת על האסירים הביטחוניים. מתברר כי המצוקה הגדולה ביותר היא בקרב האגפים של האסירים הביטחוניים, לכן בשב"ס החלו בבניית אגפים נוספים בבתי הסוהר עופר ורמון. בנוסף, בקציעות מתכוונים להקים אגף אוהלים.
בימים הקרובים ישוחררו עוד עשרות אסירים, זאת על מנת לעמוד ביעד שהציב בג"ץ. כעת עומד בפני הסוהרים אתגר לא פשוט: לעשות חלוקה מחדש של האסירים במרחב שפתאום נפתח בכלא. דבר זה מצריך היערכות מודיעינית והכנה של הגורמים הטיפוליים - איש לא מעוניין באסירים מסוכסכים או שיכולים להשפיע לרעה זה על זה בזמן שהם יושבים באותו התא.
מצוקת המרחב הגדולה ביותר היא בקרב האסירים הביטחוניים שהוחרגו מהשחרור המנהלי של הבוקר, אבל עדיין פסיקת בג"ץ חלה גם עליהם. לכן, מה שיעשו בשב"ס זה לבנות אגף של אוהלים בקציעות, ואגפים נוספים בעופר ורמון.
בתקופה האחרונה, בעקבות החלטת הממשלה, בשב"ס עסקו בעיקר בלמדוד מטרים ומרחבים בכלא כדי לעמוד בהוראה. אך הכוונה בעיסוק בג"ץ במרחב המחייה של האסירים היה בעיקר כוונה לרפורמה עמוקה, לשינוי מדיניות האכיפה והמעצרים, ולא רק במספר האסירים והאגפים.