אלמונים השחיתו הלילה את הגן הלאומי חמת טבריה, ניתצו פסיפסים בני אלפי שנים וריססו כתובות נאצה נגד מנהל רשות העתיקות שוקה דורפמן. עובדי האתר שהגיעו הבוקר למקום נחרדו לנוכח הנזק הרב שנגרם לאתר, שבלבו בית כנסת מימי הסנהדרין שפעל ככל הנראה במאה הרביעית לפני הספירה. המשטרה פתחה בחקירת האירוע וארכיאולוגים הוזעקו למקום כדי לבחון את ממדי ההרס - שנאמד בגובה מיליוני שקלים.
חלק מהפסיפסים שנפגעו נחשבו לעתיקים ביותר שנמצאו בבתי כנסת בישראל. "זהו הרס איום של אחד האתרים החשובים ביותר מבחינה מחקרית", הסבירה דינה אבשלום-גורני, ארכיאולוגית מחוז גליל מזרחי וגולן ברשות העתיקות. "הפגיעה היא בלתי הפיכה. ספק אם הציבור יוכל לשוב ולהתרשם מבית הכנסת כפי שהיה".
אבשלום-גורני ציינה כי "רצפת הפסיפס עמדה כאן במשך 1,600 שנים, עד שבא וונדליסט והרס כל כך הרבה שנות היסטוריה". באשר לזהות האחראי לפגיעה, כיוונה את האצבע המאשימה לעבר המגזר החרדי.
"הארכיאולוגיה בישראל ונכסי המורשת של כולנו נתונים למתקפה מתמשכת ומדאיגה מאוד", היא הזהירה. "רק בשבוע שעבר רוססו כתובות בחפירה ארכיאולוגית שקיימנו בבית יוצר עתיק ביבנה. לפני חודשיים חירבו כמעט לחלוטין פסיפס מרשים בחורבת חנות. באתרים שבהם נעשה ההרס, מרוססות לרוב כתובות גרפיטי הקושרות בין החפירה הארכיאולוגית לחילול קברים. חרדים מגיעים לחפירות - מפגינים ומפריעים לעבודה".
מנכ"ל רשות הטבע והגנים שאול גולדשטיין הגדיר את המעשים "פגיעה גסה בערכי תרבות ומורשת שערכם לא יסולא בפז" והביע תקווה שבשיתוף המשטרה, "נצליח לשים את הידיים על המשחיתים ולהעמידם לדין על מעשה הנבלה הזה".
האתר התגלה באורח מקרי ב-1920, כשחברי "גדוד העבודה" סללו את הכביש מטבריה לצמח. השרידים שנראים כיום באתר שייכים לבית כנסת שהוקם בין השנים 337-286 לפני הספירה, אז הייתה טבריה מרכזם של הסנהדרין.