"לא מספיק שהוא לא הביע חרטה על מעשיו הוא גם הכפיש שיקר, שיבש חקירה, איים ואנס" - במילים האלו פתחה אחת המתלוננות נגד נשיא המדינה לשעבר משה קצב את המכתב שכתבה לוועדת השחרורים, הוועדה שתקבע האם משה קצב יזכה לקיצוץ שליש ממאסרו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
היא כתבה את המכתב במשך שנים, הכינה את עצמה לרגע שבו היא תצטרך להילחם על מנת להשאיר את מי שפגע בה ואפילו לא הודה בכך, מאחורי סורג ובריח. "הסבל הוא יום יומי, גם ככה אני מרגישה שלא נעשה שום צדק", כתבה.
המתלוננות נגד הנשיא חשבו כל השנים הללו, איך להסביר לוועדת השחרורים את הנזק שנגרם להן מהמעשים עצמם, ומהדרך המשפטית הארוכה. השבוע הן שלחו את המכתבים. "אני פונה אליכם ומבקשת לא לאפשר זאת, הוא חייב למלא את עונשו עד תום ואני מקווה שינודה לעולמים מבחינה ציבורית", כתבה אחת המתלוננות. מתלוננת אחרת, מי שידועה כא' ממשרד התיירות הוסיפה: "אני מצפה לשמוע את החרטה והסליחה, לטיהור שמו אין הצדקה. הוא ישוחרר ולי זה יעורר שדים רדומים".
הועדה תחליט: האם קצב מסוכן
בניגוד לדעה הרווחת בציבור, רק 28% מהאסירים שמגיעים לוועדת השחרורים מקבלים את מבוקשם ואת ניכוי השליש הידוע. הוועדה היא מיסוכה לא קלה, היא תהיה קשה יותר לקצב שלא הודע לא התחרט, ולא השתתף בטיפול הקבוצתי כנדרש.
הסעיף היחיד שעומד לטובתו של קצב מול הוועדה הוא גם הסעיף החשוב ביותר, סעיף המסוכנות. חבריו של קצב טוענים כי הוא שבר כלי ולא מהווה סכנה. שביל המתלוננות, הסכנה משחרורו של קצב היא גדולה מאוד, אלא שהיא לא פיזית, אלא ציבורית.
"בלי הניכוי, הוא לא יצא על רגליו"
בינתיים בביתו השומם של הנשיא לשעבר בקריית מלאכי, המבוכה עדיין מורגשת. השכנים מעדיפים שלא לדבר וגם אשתו של קצב, גילה, מעדיפה לעבור בין בתי הילדים ולא לשוב. בדומה לבית גם משה קצב של היום הוא אדם אחר, אדם בלי כוח פוליטי, בלי רוח קרב.
החברים שליוו את הנשיא כבר לא שם, ומה שנותר היא רק התפיסה שלו כקרבן. את התמונה הבהירה ביותר לכך ניתן לראות בעירו של הנשיא, שם לא מקבלים את הכרעת בית המשפט, גם אחרי עשור. כעת תושבי קריית מלאכי ובני משפחתו מקווים שלפחות יזכה לניכוי השליש ואומרים: "אם הוא לא יקבל את הניכוי, הוא לא ייצא על רגליו".
"קצב דבק בחפותו"
עורכת דינו של קצב, שני אילוז, אמרה בתגובה לדברים כי היא אינה מתכוונת לעסוק בגזר דינו של מרשה, אלא במעמד ועדת השחרורים. "מאז כניסתו הוא ספון בדממה מוחלטת", אמרה. "אני פוגשת בן אדם עצוב מושפל שדבק בחפותו. אנחנו נמצאים במצב של דיון בפני ועדת השחרורים, יש לה מגוון פרמטרים, הודאה וחרטה היא אחד מני רבים. חלק מכלל הפרמטרים והשיקולים הם מסוכנות ודוחות משמעת שמקבלים גורמי בתי הסוהר".
בהמשך דבריה אמרה אילוז כי על המדינה לקצר את עונשו של קצב, מאחר והוא עומד בפרמטרים שמציב החוק לעניין. "אם לא היו קוראים לו משה קצב והוא המגיע עם אותם הנתונים בפני ועדת השחרורים - אין לי ספק שהוא היה משתחרר", טענה. "לא צריך להיות דיון בכלל, המדינה צריכה להסכים לשחרורו כי הוא עומד בכל הקריטריונים של החוק".