הפרסום אמש (שלישי) במהדורה המרכזית על הפגישה החשאית של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עם צמרת מערכת המשפט לשעבר עורר הדים והגיעה עד למשלחת ראש הממשלה בנימין נתניהו בברזיל. בעקבות חשיפת דברי מנדלבליט, לפיהם חובה לפרסם החלטה בתיקי נתניהו לפני הבחירות, עורכי דינו של נתניהו מתחו ביקורת על היועמ"ש ורמזו שדבריו מהווים פגיעה קשה בדמוקרטיה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
"אנחנו מאמינים שלא יהיה שימוע כי לא היה כלום", מסרו פרקליטיו של נתניהו. "זה לא דמוקרטי להתחיל שימוע לפני הבחירות, כשלא ניתן לסיימו עד הבחירות. לא ייתכן שהציבור ישמע רק צד אחד ולא את הצד השני. היו מקרים רבים ששמיעת התשובות של הצד השני בשימוע הביאו לסגירת תיקים. לכן להכריז על שימוע במערכת הבחירות בלי לשמוע את הצד השני זה עיוות רצון הבוחר ופגיעה קשה בתהליך הדמוקרטי".
יו"ר הקואליציה דודי אמסלם תקף בחריפות את דברי היועמ"ש ואמר שהם חלק מניסיון הפיכה מצד המשטרה והפרקליטות. "מישהו צריך לעצור את הטירוף הזה", אמר אמסלם בריאיון לתכנית "לילה טוב ישראל" עם דוריה למפל. "ליועמ"ש אסור להתערב בשום פנים ואופן. אני חושב שזה חמור מאוד ושכל הסיפור הזה הזוי". לדבריו, התיקים נגד נתניהו מומצאים.
"נראה לי מדהים שהיועמ"ש מתייעץ עם בכירים מחוץ למערכת", המשיך יו"ר הקואליציה. "הרי בסופו של דבר ההחלטה היא שלו. לדעתי הוא צריך להתייעץ רק עם הצוות שלו. אנחנו נמצאים בעיצומה של מערכת בחירות. מה יקרה אם בסופו של דבר מנדלבליט יחליט לסגור את התיק ובכך לימין ייהרסו הבחירות? אסור לו להתערב בעניין בשום פנים ואופן. אם הוא רוצה, שיתמודד בבחירות".
מנגד, היו כאלה ששיבחו את מנדלבליט בעקבות דבריו שנחשפו. "בום! ביבי גמור", ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק צייץ בטוויטר. מנדלבליט מתייעץ עם היועמ"שים ושופטי העליון בעבר. סקופ: מנדלבליט מגדל עמוד שדרה. עמדתם הנחרצת של ה'לשעברים' חורצת את גורלו של ביבי. החשוד מבלפור יירד בקלון מהבמה. לא בטוח שיעמוד בראש הליכוד ב-9 אפריל. בסך הכל עצוב, ובכל זאת אנחת רווחה ראשונה".
ח"כ רויטל סויד (העבודה) אמרה כי "סיירת מטכ"ל של מערכת המשפט הישראלית לדורותיה, לרבות שלושה נשיאי עליון, סבורה פה אחד: אסור לחכות עם ההכרעה בתיקי נתניהו. אזרחי ישראל זכאים לדעת לפני 9/4 האם נתניהו מואשם בעבירות שוחד חמורות. אסור למנדלבליט להיכנע לאיומי ראש הממשלה. חייב לקבל הכרעה בהקדם האפשרי".
עוד הוסיפה ח"כ סויד כי "נתניהו ופרקליטיו אפילו לא מנסים כבר להסוות את האיום על היועץ המשפטי לממשלה. צריך לשפשף את העיניים כדי להאמין שמדובר בתגובה מראש הממשלה. 'לא היה כלום', אבל מה שבטוח - נהפוך את בלפור לעיר מקלט עד הבחירות, ואז כבר נסתדר. אם מישהו עוד היה זקוק להוכחה למה אסור לחכות עם ההכרעה".
"חובה לפרסם את ההחלטה לפני הבחירות"
מוקדם יותר אמש פורסם כי מנדלבליט נפגש בשבוע שעבר בחשאי עם יועצים משפטיים ופרקליטי מדינה לשעבר בעניין פרסום ההחלטה בתיקי נתניהו. השאלה שנידונה בפורום הייתה האם ראוי לפרסם הודעה על שימוע לפני הגשת כתב אישום טרם הבחירות. מנדלבליט חידד את השאלה ושאל אם ישנה בעיה משפטית שתמנע פרסום ההודעה לפני הבחירות.
ממידע שהגיע לידי החדשות עולה כי כל הנוכחים בפורום סברו שיש לקבל את ההחלטה ולהודיע עליה עוד לפני הבחירות. מנדלבליט אמר לחברי הפורום כי "פרסום ההחלטה לפני הבחירות הוא חובתנו לציבור שהולך לבחור. אעשה מאמץ מרבי להשלים את העבודה בהקדם". מנדלבליט הוסיף כי אלה הם פני הדברים כל עוד לא תהיינה השלמות חקירה.
בפגישה שנערכה במלון כרמים שבהרי ירושלים השתתפו בין השאר פרקליט המדינה שי ניצן; נשיאי בית המשפט העליון לשעבר אהרון ברק, דורית בייניש ומאיר שמגר; המשנה לנשיא העליון אליקים רובינשטיין; פרקליטי המדינה לשעבר עדנה ארבל, משה לדור וגבריאל בך; וכן קודמיו של מנדלבליט בתפקיד היועמ"ש, יהודה וינשטיין ויצחק זמיר. כל משתתפי הפורום הסכימו עם עמדתו של מנדלבליט וסברו שראוי לפרסם החלטה עד חודש לפני הבחירות.
מהפגישה עולה כי האפשרות שהתיקים נגד נתניהו ייסגרו לא נמצאת על השולחן, אלא רק השאלה מתי לזמן את נתניהו לשימוע. לפיכך נראה כי מנדלבליט כבר קיבל את ההחלטה והיא לפרסם את הודעת השימוע עוד לפני הבחירות ובלבד שהעבודה המשפטית תסתיים עד אז.
במשרד המשפטים מסרו בתגובה כי "במענה לפניות הרינו להבהיר כי מדי שנה מקיים היועץ המשפטי לממשלה מפגש שנתי עם היועצים המשפטיים לממשלה ופרקליטי המדינה לדורותיהם, בהשתתפות פרקליט המדינה ובכירי ייעוץ וחקיקה והפרקליטות. המפגש נקבע מבעוד מועד לפני מספר חודשים והוא התקיים זו השנה השנייה ברציפות".
עוד נמסר כי "במפגש שהתקיים לפני שבוע עלו סוגיות משפטיות שונות, העומדות על סדר היום הציבורי. במסגרת דברי חברי הפורום, הועלה נושא המועד לקבלת החלטה בתיקי ראש הממשלה. היועמש לא העלה נושא זה מיוזמתו והמפגש לא נועד מלכתחילה להעלאת הנושא. היועץ התייחס לדברים במסגרת סקירתו, והסביר כי תהליך קבלת ההחלטות בתיקים אלה נמשך כסידרו על אף פיזור הכנסת. היועץ המשפטי לממשלה לא התחייב באשר למועד בו יקבל את החלטתו".