קורבנות אסון השיטפון (צילום: חדשות)
ההרוגים באסון נחל צפית|צילום: חדשות

פרסום ראשון: כ-10 חודשים לאחר האסון הכבד בטיול בנחל צפית, שבו נהרגו תשע נערות ונער, החליטו הבוקר (רביעי) בפרקליטות להאשים בהריגה - בכפוף לשימוע - את מנהל המכינה לשעבר יובל כהאן ואת המדריך אביב ברדיצ'ב. באסון שאירע באפריל 2018 בנחל צפית נהרגו אלה אור ממעלה אדומים, יעל סדן מירושלים, מעיין ברהום מירושלים, רומי כהן ממאור, צור אלפי ממזכרת בתיה, שני שמיר משוהם, גלי בללי מגבעתיים, אגם לוי מחירות, עדי רענן ממכמורת ואילן בר שלום מראשון לציון.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ההורים מאסון מכינת בני ציון מסרו בתגובה: "זהו יום עצוב ונורא לכולנו. בדיוק אתמול ציינו עשרה חודשים לאסון הנורא שבו איבדנו את עשרת ילדינו. החלטת הפרקליטות להגיש כתבי אישום בכפוף לשימוע בגין הריגה מדברת בעד עצמה ועל הכשלים והמחדלים האיומים שהביאו לאסון. עצם ההחלטה להאשים בעבירת הריגה מעידה על עוצמתו של המחדל הנורא. כל עונש שיושת על האחראים לא ישיב את ילדינו. אנחנו נעקוב מקרוב אחר ההליך הפלילי ונצפה להבטחת ראש הממשלה להקמת ועדה ציבורית לבחינת פעילות המכינות ובטיחות התנהלותן. נמשיך להילחם על כך שאסון כזה לא יחזור עוד לעולם".

עו
עו"ד שחר מנדלנן|צילום: חדשות

הפרקליטות הודיעה היום לסניגורי החשודים על ההחלטה להעמידם לדין בכפוף לשימוע באשמת הריגה, ושלחה להם כתב חשדות מפורט. עם זאת צוין כי בחודשים הקרובים ייכנס לתוקפו תיקון לחוק העונשין המוסיף סעיף של "המתה בקלות דעת" ועונשו המרבי הוא 12 שנות מאסר - עונש קל יותר מזה של הריגה העומד על 20 שנות מאסר. לפי ההודעה ייתכן שסעיף האשמה נגד המנהל לשעבר והמדריך ישונה אליו אחרי השימוע.

תיק החקירה כנגד המדריכה נעם דור נסגר בהעדר אשמה: היא נחקרה בגין גרם מוות ברשלנות אך התיק נסגר. בפרקליטות ציינו כי התברר כי היא ביקשה כמה פעמים ואף התעקשה לבטל את הטיול, אך כל בקשותיה נדחו על ידי החשודים, שהיו ממונים עליה.  פרקליטה, עו"ד שחר מנדלמן‎, מסר: "מודה לפרקליטות שהגיעו למסקנה המתבקשת שמרשתי פעלה כראוי והחליטו לסגור את התיק מחוסר אשמה".

על פי כתב החשדות במהלך טיול גיבוש שאורגן על ידי המכינה הקדם צבאית "בני ציון" בתל-אביב, בעת שהמועמדים למכינה וחלק מחניכיה צעדו בתוך החלק הצר של נחל צפית, הם נפגעו משיטפון שירד בעוצמה רבה במורד הנחל. עוד עולה כי החשודים קיבלו לא מעט התרעות ואזהרות לפני הטיול על תנאי מזג האוויר ועל הסיכוי הגבוה לשיטפונות בנחלי הדרום.

יובל כאהן, מנהל המכינה לשעבר (צילום: אתר המכינה קדם צבאית בני ציון, חדשות)
יואשם בכפוף לשימוע. מנהל המכינה לשעבר יו|צילום: אתר המכינה קדם צבאית בני ציון, חדשות

אלו האזהרות שהוצגו בפני השניים:

1. הובא לידיעת החשוד כאהן בימים שקדמו לאירוע כי "כל הטיולים של משרד החינוך באזורים של השיטפונות בוטלו", אולם הוא התעלם מהמידע.
2. הובא לידיעת החשודים מידע אודות חוות דעתו המקצועית של סגן מפקד יחידת חילוץ ערבה שהתנגד לקיום הטיול במועד בו תוכנן, אולם הם התעלמו מעמדתו.
3. אחת המדריכות במכינה, שהייתה אחראית על הכנת הטיול, הפצירה בחשודים, בימים שקדמו לאירוע, שלא לקיים את הטיול, משום שהיא "מפחדת" משיטפון, אולם החשודים התעלמו מאזהרותיה ומחששותיה.
4. הובא לידיעת החשודים מידע קונקרטי מחברת חיזוי מזג אוויר שנשכרה על ידי המכינה לשם כך, לפיו ביום הטיול קיים חשש כבד לשיטפונות בנחלי האזור, אולם החשודים התעלמו ממידע זה.

עוד עולה מכתב החשדות, כי הטיול המקורי תוכנן תחילה לנחל צאלים, ואולם בשל סגירת מסלול ההגעה לנחל זה, ברדיצ'ב החליט לשנות את מסלול הטיול לנחל תמר ונחל צפית, הגם שכל ההתרעות בדבר החשש משיטפונות התייחסו גם לאזור שבו מצויים נחלים אלה. זאת למרות שמעולם לא טייל בנחלים אלו קודם לכן, למרות שלא הכיר את התוואי שלהם, מבלי שהוא או מי מהמטיילים ערך הכנה כלשהי לטיול בהם, ולמרות שכבר בערב שלפני יום האסון קיבל תחזית מזג אוויר שלפיה קיימת סכנת שיטפונות בנחלי האזור.

המדריך אביב ברד'יצב (צילום: חדשות)
המדריך אביב ברד'יצב|צילום: חדשות

כאהן ידע כי הקבוצה נאלצה לבטל את הטיול לנחל צאלים בשל הגשמים שירדו במקום, וידע כי הוחלט לטייל במסלול חלופי, אך נמנע מלברר עם החשוד ברדיצ'ב פרטים לגבי המסלול שבו צפויים לטייל החניכים ביום למחרת.

בבוקר יום האסון עצמו, החשוד ברדיצ'ב קיבל ממקורות שונים התרעות בדבר החשש לירידת גשמים והיווצרות שיטפונות באזור שבו עתיד היה להתקיים הטיול. למרות זאת, בשום שלב החשוד לא פעל לביטול הטיול והנחה להמשיך בו כסדרו. גם זמן קצר מאד לפני שהקבוצה נכנסה לתוך ערוץ נחל צפית, ברדיצ'ב קיבל התרעה ממוקדת ולפיה החל לרדת גשם באגן הניקוז של נחל זה. במקום להפסיק את הטיול לאלתר בשל כך, החשוד הנחה את החניכים להמשיך בכניסה לתוך תוואי הנחל.

בעקבות מחדלים אלה, קבוצת המועמדים למכינה וחניכיה נכנסה לתוך ערוץ נחל צפית, הגיעה לקטע המעוקי הצר של הנחל, ובשלב זה נפגעה משיטפון חזק מאד. כתוצאה מפגיעת השיטפון, כאמור, מצאו את מותם עשרה מהמועמדים למכינה וחניכיה, ושני חניכים נוספים נחבלו חבלות חמורות ואושפזו בבית-החולים. יתר החניכים והמועמדים לגיוס שהצליחו לתפוס מחסה בטרם פגיעת השיטפון, חולצו על ידי כוחות ההצלה, אשר לשם כך נדרשו להסתייע במסוקי חילוץ.

עו
עו"ד נתי שמחוני|צילום: משרד הרצוג פוקס נאמן, חדשות

פרקליטיו של יובל כאהן, עורכי הדין נתי שמחוני ואסף קליין: "אנו מבקשים תחילה להביע צער עמוק לכאבן של המשפחות, שאיבדו את היקר להן מכל באסון הנורא ושולחים להן את תנחומינו הכנים. באשר להחלטת הפרקליטות על העמדתו לדין של יובל כאהן - ולבטח בעבירה חמורה כעבירת ההריגה - סבורים אנו כי זו איננה מתיישבת עם דמותו של יובל כמנהיג ערכי, איש חינוך מהמעלה הראשונה ועם התנהלותו האחראית, ככלל ובאירוע המדובר, בפרט. אנו תקווה כי לאחר שנשטח משנתנו במסגרת הליך השימוע, תגיע הפרקליטות לכלל מסקנה כי אין מקום להעמידו לדין".