זה קרה לפני כשנה - דניאל, בשנות ה-40 לחייו, אושפז לבקשתו במחלקה סגורה במרכז לבריאות נפש בטירת כרמל בשל מצבו הנפשי. במהלך האשפוז הוא קיבל מהצוות הרפואי הצעה שעומדת עכשיו במרכז תביעה שהגיש נגד בית החולים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כך נשמעה ההצעה שקיבל דניאל מהרופאה המטפלת בו: אצלנו במחלקה אנחנו עושים מחקר קטן כזה, בודקים אם בן אדם עולה במשקל או לא. בנוסף לזה נותנים קפסולה שלא נותנת לעלות במשקל - תרופה מסוימת, זה לא תרופה אלא תוספת מזון, בוא נגיד ככה, שלא נותנת לבנאדם לעלות במשקל.
דניאל סמך על הצוות הרפואי ולטענתו חתם מיד על המסמכים מבלי להבין במה מדובר. בדיעבד הוא טוען שההסכמה שלו הושגה אחרי לחץ ותחת השפעת כדורים. בתביעה שהגיש הוא טוען שבניגוד להנחיות הוא לא קיבל העתקים של הטפסים, ואם לא די בכך - אף אחד מבני משפחתו לא עודכן למרות מצבו הנפשי:
דניאל: אמא שלי רוצה את ההעתק.
רופאה: אמא לא צריכה העתק. אם אתה רוצה להפסיק, אנחנו נדבר עם הפרופסור, בסדר?
"הבנתי שעבדו עליי"
כעבור זמן קצר, הוא מספר, התחילו תופעות הלוואי. כשאלו לא פסקו הוא ניסה לברר האם באמת מדובר בתוספי מזון. "שאלתי את הפרופסור מה יש בקפסולות כי לא טוב לי בגוף אז הוא אמר לי תרופה בשם 'אדרונקס'", מספר דניאל. "אמרתי לו 'מה עם ויטמינים?' והוא אומר לי 'מה פתאום ויטמינים'. הבנתי שעבדו עליי, הגעתי הביתה מחופשה, אספתי את הקפסולות ופתחתי אותן. בכל אחת היו שלושה חצאים של כדור".
כשדניאל הגיע לרופא האחראי על המחקר עם הממצאים שגילה, אישר הרופא שלא מדובר בתוסף מזון, אלא בתרופה נגד דיכאון. "אתה קיבלת אדרונקס", אמר לו הרופא. "המחקר, אני יודע מה אתה מקבל, אתה לא יודע וגם רופאה שבודקת אותה לא יודעת. רק אדרונקס. ארבעה מיליגרם".
לאחר השיחה הזו הגיעו דניאל ואמו לבית החולים והתעמתו עם אותו רופא וסגנית מנהל בית החולים:
דניאל: תהיה הוגן עם עצמך, פרופסור, אם היו עושים לך את זה? אם היו נכנסים לגוף שלך בדרך מרמה?
סגנית מנהלת בית החולים: אני מסכימה איתך. שני דברים שלא היו צריכים לקרות: א' שלא קיבלת את הפרוטוקול שהיית צריך לקבל. אני לא מתווכחת, לא קיבלת בהתחלה את זה עם החתימה, ודבר שני שאמרו לך שזה תוסף מזון בלי להגיד כמו תוסף מזון. התופעות עברו, סך הכל אתה בחוץ, מרגיש טוב, אתה אומר שכל התופעות חלפו מה שהיה. נכון להיום, מה בעצם אתה רוצה? שאני אוציא מכתב לפרופסור ואגיד לו א' ב' ג' ד' היה לא בסדר? מה? בבקשה, אם זה יספק אותך.
"ניסוי רפואי שחצה את כל הקווים"
"יש מאושפזים חלשים שבטח גם עברו את ההליך הזה. הרי זה מרכז לבריאות נפש. אז איך מבקשים מאדם שהוא חולה, מאושפז, במצב קשה בחיים שלו, דעת במקום שאין בו דעת?", תוהה דניאל. "אני מרגיש נבגד ומרומה, ועכשיו למי יאמינו - לפרופסור ושתי פסיכיאטריות או לאדם שלוקה בנפש?".
וכך נשמעה שיחה בין אמו של דניאל לבין הפרופסור:
אמו של דניאל: אתה מסכים גם שהוא לא היה צריך לחתום מה שהוא לא יודע ונתן לך אמון? אפילו אני לא ידעתי. אתה מסכים איתי?
פרופסור: אני מסכים איתך, אני אגיד לך מה, אני תמיד מבקש מד"ר... שהיא אחראית... עוד לא קרה לי מקרה כזה, אני במחקר הזה כבר כמעט 15 שנה.
"על פניו נראה שמדובר פה בניסוי רפואי בבני אדם שחצה את כל הקווים - האתיים והמשפטיים", אומר עורך דין עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי. "רק לפני כמה ימים קבעו שמצבו הנפשי והרפואי של המטופל לא מאפשר הבנה או תפיסת המציאות ופתאום מחתימים אותו על השתתפות בניסוי רפואי. מסרו לו מידע לא נכון, שלא לומר שקרי. מדובר במקרה מאוד מטריד שמעלה שאלות קשות ביחס לניהול מחקרים רפואיים בבני אדם בבית החולים הפסיכיאטרי ובכלל בתוך המערכת".
דניאל ממש לא לבד. על פי הטופס שהועבר לו, 75 בני אדם השתתפו במחקר הזה. עכשיו הוא תובע פיצויים מהרופאים וממשרד הבריאות בטענה שרומה. בבית החולים מכחישים את טענותיו ובכתב ההגנה שהגישו לבית המשפט נטען כי הוסבר לו מספר פעמים על המחקר ורק לאחר שחתם צורף למקבלי התרופות.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תלונות הפונה מתבררות במסגרת תביעה שהוגשה לבית המשפט".
מהמרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל נמסר בתגובה: "בית החולים מקיים את נוהלי משרד הבריאות וחוקי מדינת ישראל ביחס לביצוע ניסויים רפואיים בבני אדם. הניסוי בו השתתף דניאל קיבל את אישור ועדת הלסינקי ועמד בכל הדרישות והנהלים. בפרטים שמסר דניאל נפלו מספר אי דיוקים מהותיים. דניאל קיבל מספר פעמים הסברים מפורטים אודות הניסוי וחתם מרצונו החופשי על טופס הסכמה לניסוי. בית החולים מנוע ממסירת פרטים נוספים בשל חיסיון רפואי, ובשל התביעה שהוגשה על ידי דניאל ומתנהלת בימים אלו בבית המשפט. תגובה מפורטת של בית החולים נמסרה בכתב ההגנה שהוגש לבית המשפט".
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv