ביהמ"ש המחוזי בלוד קיבל היום (חמישי) את הערעור שהגישה פרקליטות המדינה נגד שחרורו של הרב יאשיהו פינטו שהורשע בגין מתן שוחד ומרצה עונש מאסר של שנה וחצי. השופט אברהם טל קיבל את ההחלטה כשבוע לאחר שהוגש הערעור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בהחלטתו קבע השופט כי הוועדה לא נתנה משקל ראוי למסוכנותו של המשיב כפי שנובעת מנסיבות מעשיו. כמו כן, לא נתנה משקל ראוי לתוצאות הטיפול והשיקום ולא למידעים החסויים שהוצגו בפני הוועדה ובפני בית המשפט.
בהכרעתו התייחס השופט לקשרים המיוחסים לרב פינטו עם אנשי העולם התחתון. "מדובר במשיב בעל קשרים עם עבריינים וקיים חשש שאם ישוחרר ימשיך בקשרים אלה", כתב השופט אברהם טל, שעמד בראש צוות השופטים. "איננו מקבלים את עמדת באה כוחו של המשיב לפיה מדובר בפגישות או שיחות עם עבריינים שבאו אליו כדי לקבל ממנו ברכת רב".
השופט התייחס גם למצבו הרפואי של הרב שהיה אחד מהגורמים המרכזיים לאישור שחרורו בתחילה. "מהמסמכים הרפואיים שהוצגו בפנינו בקשר לעתירה עולה שאמנם המשיב (פינטו) חולה וזקוק לטיפולים רבים", כתב השופט טל. "אך הוא יוכל לקבל את הטיפולים במהלך מאסרו".
"אנחנו מצווים לקבל את החלטת בית המשפט, בין אם היא טובה או רעה, בהכנעה ובכבוד רב וכך אנחנו נוהגים", ציין עו"ד אבי חימי המצייג את טובול. "יחד עם זאת, התנהלות הפרקילטות בפרשת הרב פינטו מדאיגה מאוד. את עיקר יהבם הם שמו על הטיעון שמתן שוחד זאת עבירה חמורה, ואך לפני שבועיים שדובר בענייננו של השופט בדימוס דן כהן, אשר קיבל שוחד בהיקפים ענקיים והיתל במדינה במשך כ-10 שנים הם הסכימו לשחרורו, אז בדבר אחד אני מודה: השם דן נשמע יותר ישראלי מהשם יאשיהו".
"יש דין אחד ליאשיהו פינטו ודין שני לאסירים נוספים", הוסיפה עו"ד רותם טובול המייצגת את הרב.
"אנו מברכים על ההחלטה ומודים לכבוד בית המשפט ולפרקליטות המדינה, על המסר החד והברור אשר הועבר היום - שמדינת ישראל, על כל זרועותיה, עומדת כחומה בצורה ומגנה על שוטרי וקציני משטרת ישראל, הנלחמים בשם החוק והצדק למען כל תושבי ישראל", בירכו בני משפחת ברכה. "למען שמירת ערכים אלה, הקדיש יקירנו תת ניצב אפרים ברכה ז"ל את כל חייו עד אחרון ימיו. יש בנו מעט מן הנחמה שהיום דרך היושר והצדק אותה התווה יקירנו, היא שניצחה".
ההחלטה לבטל את קיצור העונש מגיעה לאחר שבשבוע שעבר החליטה ועדת השחרורים לקצר את עונשו של הרב פינטו. חברי הוועדה ציינו כי השיקול העיקרי שהנחה אותם בהחלטה היה מצב בריאותו הרעוע של הרב פינטו.
בני משפחתו של תת-ניצב אפרים ברכה ז"ל זעמו על המהלך: "שמענו בתדהמה את החלטת ועדת השחרורים. לאחר שהפקירה המדינה את אפרים יקירנו בחייו, הפקירה אותו היום המדינה פעם נוספת גם במותו".
במשפחת ברכה טענו כי "ההחלטה שולחת מסר חמור לכל קציני ישראל ושוטריה, שאל להם לדווח על הצעות שוחד אלא להתעלם, שכן העבריינים לא באמת יבואו על עונשם הראוי". עם זאת, סיכמו מקורבי הקצין הבכיר והמוערך ששם קץ לחייו במהלך המשפט של פינטו, כי "נחמתנו היחידה הינה שאת הדין האמיתי ייתן פינטו בבית דין שלמעלה, שם התנצלויותיו השקריות לא יעמדו לו".
בחודש אוגוסט דחה נשיא המדינה ראובן ריבלין את בקשתו של פינטו לחנינה. חודשיים לאחר שנכנס לכלא, הגיש הרב בקשה לחנינה לנשיא המדינה עקב מצבו - אך ריבלין דחה אותה על פי המלצת שרת המשפטים איילת שקד. ב-16 בפרואר התייצב פינטו במתקן הרפואי של השב"ס ברמלה, על מנת לרצות את שנת המאסר שנגזרה עליו.
כחודש לאחר שהחל לרצות את עונשו, ביקשו פרקליטיו של פינטו לשחררו - בטענה שמצבו הרפואי אינו מאפשר את החזקתו במאסר. הבקשה נדחתה אז על ידי ועדת השחרורים, שקבעה כי יש להשאיר את הרב בכלא.