דרמה בבית המשפט העליון: השופטים ניל הנדל, דוד מינץ וג'ורג' קרא מסרו הבוקר את החלטתם לקבל את ערעור המדינה בתיק נגד איש העסקים נוחי דנקנר, מי שהיה עד לא מזמן אחד מאנשי העסקים החזקים במשק. על פי ההחלטה, עונשו יוחמר לשלוש שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירה של הרצת מניות. מלבד דנקנר הוחמר גם עונשו של איתי שטרום, איש שוק ההון, שביצע את הרצת המניות בפועל, והוא ירצה שנתיים מאסר. השניים ייכנסו לכלא ב-2 באוקטובר. עורכי הדין של דנקנר, גיורא אדרת ויפעת מנוא נהרי הגיבו בשמו: "לא ציפינו לזה, נוחי איש חזק. יעבור גם את זה".
"מדובר בפרשת תרמית בניירות ערך מהחמורות והחריגות שהתגלו בשנים האחרונות, אשר מתייחסת לחברה הבולטת והמשפיעה בישראל באותם ימים", הבהירו השופטים בהחלטתם. "דנקנר ושטרום הוציאו אל הפועל תכנית מרמה רחבת היקף, בה הושקעו מיליוני שקלים ב'הרצת מניות' שנועדה לייצב את שער ניירות הערך של אי.די.בי".
עוד כתבו השופטים: "במעשים אלו גרמו גם דנקנר וגם שטרום לפגיעה דרמטית בערכים החברתיים המוגנים – פגיעה שבאה לידי ביטוי הן במשקיעים שקיבלו החלטות השקעה על בסיס המצג הכוזב, והן במישור הכללי אגב פגיעה באבני היסוד עליהן מושתת שוק ההון, בהן הגינות המסחר ואמון הציבור".
"הגענו לכלל מסקנה כי יש מקום להתערבותנו בכך שנחמיר בעונשם של דנקנר ושטרום באופן ההולם את חומרת מעשיהם", הוסיפו בהחלטה ואף מתחו ביקורת על העונש שגזר בית המשפט המחוזי. "עיון בגזר הדין מלמד כי על אף שננקטה בו לשון חריפה נגד מעשיהם של דנקנר ושטרום ועל אף הדגשת הצורך המובהק במיגור עבריינות צווארון לבן בכלל ועבריינות בשוק ההון בפרט, גישה זו לא מצאה ביטוי הולם בעת גזירת העונשים".
"בית המשפט העליון העניק היום חיזוק משמעותי לחשיבות תקינות המסחר ולשמירה על שוק ההון הישראלי, בו מושקעים כספי הציבור כולו", בירכו בפרקליטות מיסוי וכלכלה על ההחלטה. "במקרה זה, בעל שליטה בחברת האחזקות הגדולה במשק באותו זמן, ביד אחת פנה והזמין את הציבור להשקיע מאות מיליונים במניות החברה, וביד השנייה, מאחורי הקלעים ובהסתר, חולל מהלך מרמתי שנועד לצייר תמונת מסחר אטרקטיבית למשקיעים. העבירות בהן הורשעו שני הנאשמים הן חמורות ביותר – מניפולציה בהיקף עצום ודיווח תרמיתי אגב הנפקה לציבור".
הערעור נוהל בידי עורכי הדין חנה קורין ויוני לבני ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה. התיק נחקר בידי מחלקת בקרת מסחר מודיעין וחקירות של רשות ניירות ערך. "ההחלטה היום מבהירה חד משמעית לכל פעילי שוק ההון – בעלי שליטה ומשקיעים – בשוק ההון יש לנקוט ביושר, בשקיפות ובהגינות", סיכמו.
יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, התייחסה לפסק הדין ואמרה כי "אנחנו אומרים שוב בקול ברור: פסק הדין יהדהד בכל השוק. שוק ההון צריך להיות מקום בטוח. המשקיעים צריכים להיות בטוחים שבעלי ההון ובעלי התפקידים עושים את עבודתם נאמנה".
בעקבות ההחלטה אמרו בתנועה לאיכות השלטון כי "אין זה יום שמח כשאדם נשלח למאסר, אך חשוב לזכור שמר דנקנר היה מאבני היסוד של תופעת הריכוזיות במשק הישראלי והוביל את ההתנגדות העזה למהלכים למען פירוק הריכוזיות והמבנה הפיראמידיאלי במשק". עוד אמרו בתנועה כי"מערכת אכיפת החוק פעלה ללא מורא וללא משוא פנים כלפי אנשים בעלי עוצמה רבה שנחשבו כמרכזיים בכלכלה הישראלית ולא היססה לקדם את האינטרס הציבורי במקום שבו נדרשה לכך".
מדובר במשפט שחשף למעשה כיצד דברים מתנהלים מאחורי הקלעים במשק - בחדרי חדרים ובשיחות טלפון חפוזות בהן מועברים מיליונים מיד ליד - וכבר הוביל למספר שינויים בדרך בה מתנהלים הבנקים וחלק מאנשי העסקים המרכזיים.
הפרקליטות טענה אז כי דנקנר ניסה להעלות במרמה את שער מניית איי.די.בי (IDB), תוך כדי שהוא נותן לאיש שוק ההון איתי שטרום כסף ותמיכה לפעילות העבריינית. דנקנר רקם תכנית להעלאת שער המניה של איי.די.בי אחזקות, בעת ההנפקה שלה בפברואר 2012 יחד עם איש שוק ההון איתי שטרום. כדי לממן את רכישת המניות דנקנר נתן לאיתי שטרום 8 מיליון שקלים, בחזות של הלוואה.
מי ישלם את חובותיו של דנקנר?
עמדת דנקנר היא שמדובר במקרה נסיבתי, ושטרום באמת האמין במנייה ולקח כספים ממנו כהלוואה בלבד. לדברי איש העסקים, ההנפקה שזכתה לכינוי "הנפקת החברים" עלתה על כל הציפיות בלי שום צורך להרצת מניות. פרשת הרצת המניות התפוצצה בינואר 2014. יממה בלבד אחרי שאיבד את השליטה בקונצרן איי.די.בי, זומן דנקנר על ידי פרקליטות מחוז תל אביב לשימוע לפני העמדה לדין.
אחת ההקלטות שעמדה במוקד התיק היא השיחה בבנק הבינלאומי בין שטרום לנציגה ניצה זעפרני - אליה פנה כדי לקבל עוד כספים לצורך העסקה. "אני לא מתקשר כל יום, אבל יש לי עסקה מאוד גדולה - אני צריך שתפתחי לי קו עד 15 מיליון שקלים לקנות איי.די.בי אחזקות היום", אמר בשיחה. זעפרני השיבה לו: "אין מצב שיאשרו לי, בחיים לא".
בשלב זה דנקנר התקשר לדרגים הגבוהים בבנק, זרק מילה טובה על שטרום וההלוואה אושרה תוך זמן קצר. זעפרני בישרה לשטרום: "בקיצור, אישרתי את העסקה. הוא אישר, כנראה משהו בקומבינה - כנראה שראש החטיבה התקשר לסמדר, מנהלת הבנק, כדי לשאול אותה - כי הוא לא יודע מי זה איתי שטרום ואז הוא כבר אישר - לא שאלתי הרבה שאלות כי הבנתי שלא שואלים".
במקביל למשפט דנקנר איבד את השליטה בקונצרן איי.די.בי ונכנס להסדר חוב מול הבנקים. גורמים בכירים טוענים כי הפיל של הרשעתו עמד כל הזמן במרכז החדר: מה יקרה אם ייכנס לכלא? בתרחיש זה, על פי ההערכה, בני המשפחה של דנקנר ובעיקר אביו ימשיכו בתשלום החובות.
המפלה של דנקנר הובילה להתעוררות של הציבור נגד השקעות מסוכנות ונגד המועדון הסגור של ראשי המשק - וכיום הבנקים ככל הנראה נזהרים יותר. עם זאת, חלק מאנשי העסקים - בהם לב לבייב ואליעזר פישמן - ממשיכים לצבור חובות או לדרוש תספורות ועדיין לשמור על אורח חיים ראוותני: לבייב בונה וילת ענק בסביון ופישמן שומר על נכסים רבים למרות חוב שמוערך בסכום דמיוני של כארבעה מיליארד שקלים. ייתכן כי ההכרעה במשפט הדרמטי, שכבר שינה חלק מתהליך קבלת ההחלטות במשק, תוביל לטלטלות נוספות.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/