צהרי היום, שלושה רכבי מרצדס עוצרים בזה אחר זה סמוך לקברו של רבי אליעזר פאפו, בעיר הנמל סיליסטרה שבבולגריה. כשבועיים לאחר שחתם על הסדר טיעון, מגיע הרב יאשיהו פינטו, ביחד עם מאות מחסידיו, לביקור השנתי בקברו של הפלא-יועץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחרי שמתפזרת ההמולה, נכנסת בדממה לציון הקבר האישה שלצידו, הרבנית דבורה פינטו, מי ששמה שזור בלב לבן של כל הפרשות שפוקדות את הרב בחמש השנים האחרונות. כל השנים הללו - שתקה.
תת ניצב אפרים ברכה הוא לא היחיד שהגיע כחסיד לחצרו של הרב ובהמשך נפגש איתו בחדר החקירות. לפני ארבע שנים נסחטו בני הזוג על ידי שניים ממקורביהם בארצות הברית - פרשה שבה נקשר גם חבר קונגרס רפובליקני שהואשם בהמשך בהונאה.
שנה לאחר מכן מסתבכים בני הזוג בחקירה נוספת על העברת כספים מחשבון עמותת 'חזון ישעיה' לחשבונם הפרטי. הפרשה הזו כבר מובילה אותם לפני כשנתיים לפרשה הגדולה מכולן - שגם הבשילה בחודש שעבר לכתב אישום במסגרת הסדר טיעון שבו מודה הרב במתן שוחד לקצין משטרה, בניסיון לקבל ממנו חומרי חקירה. הפרשה הזו מובילה לפרישתו של ניצב מנשה ארביב משורות המשטרה לאחר שנחשד בקבלת טובות הנאה מהרב.
הרבנית דבורה פינטו, איך את מרגישה?
"לא כל כך טוב. אנחנו עוברים שנים מאוד קשות ויש לי כאב עמוק בלב. אני יודעת שכבוד הרב החליט ללכת על הסדר טיעון, אבל זו לא הייתה דעתי. הייתי רוצה שילך למשפט וייתן לנו את האפשרות להרחיב ולהסביר מה היה הקשר בינינו לבין אפרים ברכה. עד כמה הוא היה קרוב, כמו בן משפחה".
היא בת 41. נשואה לרב כשני עשורים. נחשבת למי שחיברה בינו לבין כמה מעשירי ארגנטינה, ארץ הולדתה, בהם גם בעל השליטה בקבוצת IDB - אדוארדו אלשטיין. בשנים האחרונות ידע מצבה הבריאותי עליות ומרדות, בעיקר מורדות. אשפוזים תכופים וניסיונות אבדניים, שבגינם ניסו לטעון עורכי דינה - לא תוכל להעיד או לעמוד לדין. אבל ממש באותה נשימה מספרים מקורבים לבני הזוג על אישה דעתנית המעורה היטב בכל הפעילות של בעלה בכל הפרשות. "אין כמעט החלטה שהוא מקבל מבלי להתייעץ איתה" הם אומרים.
כתב האישום שעליו חתם הרב פינטו בעצמו מאשר כי בינו לבני הזוג ברכה הייתה היכרות הדוקה וארוכה שנים עוד הרבה לפני החקירה, אלא שהגרסאות מתפצלות פחות או יותר לפני כשנתיים: הרבנית טוענת - מתן הכספים היה סיוע כחלק מאותם יחסים קרובים, בפרקליטות משוכנעים שהסיבה - הייתה אחרת לגמרי.
"לאחר תחילת החקירה הגלויה בפרשת 'חזון ישעיה', ועל בסיס המידע שאסף, ולאור חששם הגובר של הנאשם ורעייתו מהחקירה, גמלה בלבו של הנאשם - הרב - ההחלטה ליתן טובת הנאה כספית ניכרת לתנ"צ ברכה, על מנת לקבל מידע על חקירת 'חזון ישעיה'", נכתב באישום.
וכאן מתוארת הסיטואציה שבה נותנת הרבנית את הכסף לרעייתו של ברכה מבלי לדעת שכל האירוע מתועד במצלמות נסתרות ובמכשירי הקלטה שהציבה המשטרה. "בסיום השיחה אמרה רעייתו של הנאשם - הרבנית - כי היא רוצה לתת לאשתו של תנ"צ ברכה דבר מה עבורה. רעייתו של הנאשם נטלה מעטפה ובה סך של 100,000 פרנק שוויצרי במזומן, ששווים כ-422,500, מסרה לאשתו של תנ"צ ברכה ואמרה כי הנאשם אמר לה שלאחר חג סוכות הוא רוצה להעניק לתנ"צ ברכה סכום כסף נוסף", לשון האישום.
את הסעיפים הללו אישר פינטו בעצמו, לפחות לפי כתב האישום, והסכם עד המדינה שעליהם חתם עם הפרקליטות נגד ניצב מנשה ארביב, מי שהיה מפקדו של ברכה: בעקבות ההסכמות שגובשו נחקר הנאשם במח"ש ומסר את גרסתו ובה טען כי הציע ונתן בעצמו ובאמצעות אחרים טובות הנאה שונות לניצב מנשה ארביב ו/או לבני משפחתו.
בסיום השיחה אמרה רעייתו של הנאשם כי היא רוצה לתת לאשתו של תנ"צ ברכה דבר מה עבורה. רעייתו של הנאשם נטלה מעטפה ובה סך של 100,000 פרנק שוויצרי במזומן, ששווים כ-422,500 , מסרה לאשתו של תנ"צ ברכה ואמרה כי הנאשם אמר לה שלאחר חג סוכות הוא רוצה להעניק לתנ"צ ברכה סכום כסף נוסף.
בבית המלון את הולכת ונותנת סכום אדיר, קרוב לחצי מיליון שקל במזומן.
"זה ערב ראש השנה, אנחנו עוזרים לכולם. הרב עוזר".
למה מכם?
"זו צנעת הפרט ואני לא רוצה להיכנס למה שכל אחד צריך. אבל הוא היה צריך וקיבל מה שהיה צריך".
הוא נקב בסכום של 100 אלף פרנק שוויצרי או שהבאתם אותו על דעת עצמכם?
"אני לא רוצה לדבר על זה".
נחזור להסדר הטיעון. יש שם הרבה מאוד סעיפים מאוד חמורים שהרב חותם עליהם ובעצם מסכים. הרב אומר: נתתי שוחד לאפרים ברכה באמצעות אשתי. למה הרב מודה בכל זה?
"אני לא יודעת. אני אמרתי שיש לרב הרבה שיקולים ואחד מהם זה אני. אני, שחוויתי והייתי נוכחת ונתתי את הכסף, הייתי רוצה ללכת למשפט בגלל זה. קודם כל, מתחילת החקירה ביקשנו שהחקירה תיעשה על ידי גורמים אובייקטיביים. יש פה הרבה דברים שלא נבדקו".
כמו מה?
"כל הקשר הזה שהיה בעבר, כל הדיבורים וההקלטות וזה שלפני שקיבלנו את ההעברה של הכסף מעמותת 'חזון ישעיה', שאלנו אותו והוא אמר שכן מותר לקחת את הכסף. בזה שביום שלקחו אותנו לחקירה של 'חזון ישעיה' הוא אמר ש'זה משהו פרוצדורלי, זה כלום'. פתאום אומרים לנו: 'אה, פחדתם מחזון ישעיה אז הלכתם לתת שוחד'. הוא היה בא ומספר לרב דברים שלא היינו צריכים לתת לו שוחד בשביל שיספר. ברכה אמר בעצמו: 'ראית את השאלות, זה סתם שטותי, פרוצדורלי'. אחרי כמה חודשים הוא החליט שהכסף זה שוחד, אז אמרו שיש חקירה של 'חזון ישעיה'".
כלומר, תוך כדי החקירה בעניין חזון ישעיה הוא מעדכן אתכם על כל מיני שאלות ופרוטוקולים.
"ביום שקראו לנו לחקירה שהוא החליט לעשות ממתן חסד הזה שוחד - הם בנו את המטרה מסביב שזה 'חזון ישעיה'".
לא היה שלב שבו אמרת לעצמך: אנחנו חברים, ועדיין האיש הזה הוא קצין בכיר במשטרה שנוגע בחקירות שנוגעות אלינו. לא עבר לך בראש באיזשהו שלב שזה יכול להיתפס כשוחד?
"לא הייתה לנו אף חקירה. ברגע שניסו לעשות שוחד אמרו שיש חקירות. 'חזון ישעיה' לא היה חקירה בשבילנו".
למה החבר הטוב הזה מסמן אתכם כמטרה, ביום בהיר אחד, אחרי 15 שנות חברות?
"אני לא מצליחה להבין. בגלל זה אני במצב קשה. אני עושה חשבון נפש ואני לא רוצה לחיות בגלל שאני לא מצליחה להבין".
ואולי יש מי שיאמר - שהרב, האיש שלה, ששלח אותה לתת מאות אלפי שקלים - חתם על הסדר טיעון וחילץ אותה מכתב אישום - הוא ששולח אותה כעת לספר גרסה אחרת לגמרי.
תגובת דובר המשטרה: "מדובר בטענות ממוחזרות וחסרות שחר כנגד תת-ניצב אפרים ברכה, המוכחשות מיסודן ויש בהן כדי הוצאת דיבה. תת-ניצב ברכה חשף את החשדות כנגד הרב פינטו ובשום שלב לא עלו כנגדו חשדות בתיק, וכל הטענות הנוגעות אליו נבחנו ונשללו על ידי הגורמים הבכירים ביותר במערכת האכיפה והמשפט.
"במשטרה מדגישים את הטענה שתת ניצב ברכה עידכן בשעתו את מפקדיו בזמן אמת על הצעת השוחד שקיבל, ובהנחייתם פעל מול הרב פינטו לצורך איסוף ראיות בחקירה זו".