ביקורת חריפה נמתחה הבוקר (ראשון) על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב לגזור שישה חודשי עבודות שירות בלבד על יניב נחמן, שהורשע באונס. בגזר הדין הסבירו השופטים את החלטתם וטענו כי נסיבות מעצרו של נחמן והפרסום הנרחב אודות הפרשה הובילו אותם להקל באופן יחסי בעונשו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השופטים ציינו כי אמנם העבירות בגינן הורשע נחמן חמורות וכי החוק קובע שמתחם הענישה נע בין ארבע לשש שנות מאסר, אך הם מבדילים בהחלטתם בין "שנות מאסר" לבין שנות "מאסר בפועל". לבסוף הוחלט לגזור על נחמן עונש של חצי שנת עבודות שירות ומאסר על תנאי - עונש מופחת אפילו בהשוואה לבקשת פרקליטו, עו"ד יובל נחמני, שביקש לגזור עליו 10 חודשי מאסר.
"בגזירת העונש יילקחו בחשבון גם נסיבות מעצרו של הנאשם", הסבירו השופטים בגזר הדין. "הנאשם שהה במעצר במשך שישה חודשים כשתנאי המעצר קשים יותר מתנאי הכליאה", כתבו. "חוסר ההתאמה שבין הפרסום שנעשה לבין העבירות שבסופו של יום הורשע בהן הוא רב ומשמעותי והוא מהווה פקטור בעל משקל במסגרת שיקולי הענישה".
בתחילה הוגש נגד נחמן כתב אישום שכלל מעשי אונס, מעשים מגונים והטרדות מיניות של מספר נשים, אך לאחר שהושגה עסקת טיעון בעניינו, הוגש כתב אישום מתוקן ומרוכך בהרבה נגד נחמן. לפי כתב האישום המתוקן, נחמן הואשם כי בשנת 2009 אנס צעירה עמה היה בקשר.
בין היתר, ציינו השופטים גם את הנסיבות בהן בוצעה עבירת האונס ואת התנהגותו הטובה של נחמן לאחר המקרה, אך את ארגוני זכויות הנשים ההסברים הללו לא מספקים. "מי היה מאמין שאולם הצדק והשוויון יהפוך לזירה פוגענית, לא בטוחה ובוודאי שלא עושה צדק עם נשים נאנסות", תקפה בחריפות גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל.
"ויצו מצרה על רף הענישה הנמוך בו בחר בית המשפט לעבירה כה שפלה", אמרה אשרת. "דווקא בימים אלה, כאשר אנו עדים לגל הולך וגובר של הטרדה מינית ופגיעה מינית בנשים מצד אנשי ציבור, ולאור מסע ההכפשה המתנהל כלפי אלו שמעיזות להתלונן, היינו מצפות ממערכת המשפט לתת למתלוננות את התחושה שיש להן גב ומערכת תומכת בהתמודדות עם פגיעות נבזיות שכאלה".
הפרקליטות: שוקלים לערער על העונש
יו"ר הועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן, ציינה כי היא מזועזעת מההחלטה של בית המשפט. "ההחלטה מעידה על חוסר הבנה של השופטים בהשלכות החמורות של עבירות מסוג זה על הנשים, והשפעת הדעות הקדומות על צורת המחשבה וההחלטות של השופטים", הדגישה סלימאן.
"המערכת המשפטית צריכה להתרעם ולהתבייש בהחלתה מסוג זה, השולחת מסר לפושעים פוטנציאלים שעבור אונס לא יושבים אפילו יום אחד בכלא", הוסיפה חברת הכנסת. "עם החלטות מסוג זה אין פלא שהקורבנות איבדו אמון במשטרה ובמערכת המשפט ומפחדות לגשת ולהתלונן".
תגובת פרקליטות מחוז ת"א (פלילי): "הפרקליטות הגיעה להסדר טיעון בתיק זה שבמסגרתו הורשע הנאשם באונס ובמעשה מגונה בכוח. הסדר הטיעון לא כלל הסכמה לעניין העונש. הפרקליטות טענה למתחם ענישה של בין 4 ל-7 שנות מאסר בפועל וביקשה לגזור על הנאשם יותר מ-4 שנות מאסר.
בית המשפט קבע מתחם של בין 4 ל-6 שנות מאסר בפועל. בסופו של דבר, בית המשפט גזר על הנאשם 6 חודשי עבודות שירות. הפרקליטות שוקלת לערער על גזר הדין".
עו"ד יובל נחמני, סניגורו של נחמן, מסר בתגובה: "יש להצטער על כך שהתגובות לגזר הדין ניתנו מתוך בורות, על יסוד פרסומים חלקיים, ומבלי לעיין בגזר הדין עצמו. במיוחד כך כשהדברים אמורים בבעלי תגובה שמייצגים אינטרסים ציבוריים חשובים". נחמני הוסיף כי "בית המשפט קבע, כמקובל, וכפי שנעשה באופן אוטומטי בכל התיקים הפליליים, שתקופת המעצר תחשב כתקופת מאסר. על תקופה זו, הוסיף בית המשפט עוד 6 חודשים של עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות, ובכך אימץ המלצת הגורמים המטפלים הרשמיים, וכן פסק פיצוי בסך עשרות אלפי שקלים למתלוננת. מכאן, שהטענה שהנאשם 'יישאר חופשי' היא חסרת יסוד. ההגנה לא ביקשה עונש מאסר של 10 חודשים".
לפניות לכתב: Azria@ch2news.co.il