סוף למשפט קצב: ב-7 בדצמבר ייכנס נשיא המדינה השמיני לכלא ל-7 שנות מאסר, באשמת אונס ושורה של עבירות מין. ערעורו של קצב נדחה הבוקר לחלוטין בבית המשפט העליון. קצב ומשפחתו שבו לקריית מלאכי עם ההחלטה.
בשעה זו אנו מעבירים משדר מיוחד בחדשות 2 באינטרנט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שלושה שופטים, עדנה ארבל, סלים ג'ובראן, ומרים נאור הכריעו: משה קצב אנס את א' בלשכתו ובבית מלון בירושלים. קצב, קבעו השופטים, ביצע ב-א' גם מעשה מגונה בכוח והורשע בשיבוש הליכי משפט. בכך נדחה הערעור על לב התיק. כך דחו גם את הערעור בנוגע לעבירות המין שביצע בשתי העובדות הנוספות, ל' ו-ה'.
ראש ההרכב, השופטת מרים נאור, אמרה בתחילת ההקראה כי ההחלטה התקבלה פה אחד. השופטים דחו את קו ההגנה החלופי של פרקליטי קצב, לפיו ייתכן ונשיא המדינה לשעבר ניהל עם א' ממשרד התיירות רומן - ולא אנס אותה, למרות ההרשעה ולמרות שקצב מעולם לא אמר זאת בעצמו. לפי השופטים, עדותה של א' אמינה.
בית המשפט דחה כאמור את קו ההגנה הזה, ומשה קצב "מורשע מחדש" באונס. פרקליטו עורך הדין אביגדור פלדמן טמן את ראשו בידיו.
"אנו מקבלים שבחלק מהעניינים החמיר בית המשפט המחוזי עם קצב, אבל בגרעין הקשה הוא נתפס באי אמירת אמת ועדותו נמצאה לא אמינה", כך לדברי השופטת נאור.
בנושא "מכתב השנה הטובה" אשר שלחה א' למשה קצב, לכאורה לאחר ביצוע מעשי האונס, הסכימו השופטים עם קביעת בית המשפט המחוזי בנושא - כי א' אולצה לכתוב את המכתב האוהד, בעודה עובדת במשרד התיירות. המחוזי קבע אז, כי קצב אילץ את א' ונשים נוספות לכתוב מכתבים ושמר אותם ליום בו יצטרך להגן על עצמו. השופטים כאמור לא מתערבים בקביעה זו.
לגבי מה שסנגורי קצב כינו "סתירות בעדותה של א'", קבעו השופטים כי טענותיהם נעשו בעניינים "שוליים יחסית". השופטים קבעו חד משמעית כי קצב שיקר בעדותו. "השתכנענו כי התקיימו כל יסודות העבירה וקיבלנו את גרסתה של א'. כשיש ראיות - הדברים נקבעים על ידי העדים", אמרה השופטת נאור.
"מקובל עלינו שהתנהגותה של א' מעידה שהיא איננה מניפולטיבית", קבעו השופטים. "כשהנאשם לא אומר אמת - בית המשפט נותן על כך את הדעת. אנו לא מקבלים את הגרסה שהיו יחסים בהסכמה.
יש לדחות את גרסת המערער כי לא היה בזירה. חומר הראיות קובע כי היה גם היה שם. התנהגותה של א' לא הייתה קלת דעת". בכך התייחסו השופטים לאירוע האונס בלשכת קצב.
קצב אנס את א' פעמיים, השופטים מאמינים גם לשאר המתלוננות
עוד הם קבעו: "התנהגותה של א' אופיינית לקורבנות אונס". לגבי האירוע עצמו קבעו - נעברה עבירת האונס, תוך שימוש בכוח. "לא ניתן ליצור ספק - לא בשאלת הכוח ולא בשאלת ההסכמה", קבעו.
השופטים החליטו כי גם אירוע האונס בבית המלון בירושלים - התרחש. "המערער אינו אמין", נכתב בפסק הדין. הערעור על ההרשעה הראשונה באונס, אם כן, נדחה.
בנושא עבירות המין בהן הורשע קצב בעובדותיו ל' ו-ה', עבירות חמורות פחות מאונס, אמרה השופטת עדנה ארבל: "העדויות הישנות נמצאו קבילות ומהימנות".
"ארבע העדויות מציירות תמונה דומה של חיבוקים ונגיעות שמשמעותן מינית", קבעו השופטים. "לחיבוקים של קצב עם המתלוננת הייתה קונוטציה מינית. לקצב דפוס פעולה מתמשך ביחסיו עם המתלוננות".
ג'ובראן נגד התקשורת - אך לא מקבל את טענת קצב
השופט סלים ג'ובראן, עם זאת, תקף בחריפות את הסיקור התקשורתי במהלך המשפט - כמו גם את התנהלותו של יועץ המשפטי לממשלה לשעבר מני מזוז אשר התראיין בנושא עוד טרם ההכרעה. "אל לו ליועץ המשפטי לממשלה להיגרר אחר התקשורת", אמר ג'ובראן. עם זאת, השופטים לא מצאו מקום להתערב בהכרעת ביהמ"ש המחוזי עקב הדברים. למרות הביקורת הבהירו השופטים, "לא הייתה שפיטה מוקדמת על ידי התקשורת".
"גם אם נסכים עם תחושותיו, אין מקום לקבל את הטענה. תהילתו כנשיא המדינה העצימה את הפרסומים, אין בפרסומים כדי לפגוע מהותית במהימנות המתלוננות", אמר השופט ג'ובראן.
גזר הדין: קצב פורץ בבכי ומתפרץ
"בפרשה שלפנינו אירע ליקוי מאורות: לראשונה נחקר נשיא", אמר השופט. "המערער ששימש שר התיירות, סגן רה"מ ונשיא, הורשע בעבירות מין מהחמורות ביותר. המערער הורשע בשתי עבירות אינוס,
הטרדה מינית ושיבוש הליכי משפט".
לדבריו, "אין לי ספק כי מקרה זה נדיר. אין חולק, מאז פרוץ הפרשה נהרסו חייו האישיים. הוא נפל מאיגרא רמה לבירא עמיקתא. יש לזכור כי דווקא בגלל שהיה נשיא וניצל את מעמדו טמונות גם הנסיבות המחמירות. דווקא דמות ציבורית כה בכירה צריכה לשמש דוגמה. לכל אישה יש זכות על גופה ואין לאיש זכות ליטול ממנה את זכויותיה".
"עבירת האונס מבזה ומשפילה והיא חמורה יותר כשהנאשם מנצל את מרותה והיא מוחלשת", הקריא ג'ובראן את ההחלטה. "קצב ניצל את המרות, את האמון, כלפי א'. כך קרה גם ל-ה' ו-ל'. קצב הוסיף וחטא כשהורשע גם בשיבוש הליכי משפט. על המערער לתת את הדין על מעשיו החמורים והראויים לכל גנאי. מעשים אלה ראויים להחמרה, יש אפקט הרתעתי".
השופט הזכיר את הסבל הרב של א' מאז מעשי האונס. קצב, עם המילים והקראת ההחלטה, פרץ בבכי באולם בית המשפט. "על העיתונאים לחשוב מלכתחילה על השלכות ציבוריות בטרם ישחיזו את עטם", התייחסו השופטים לעניין התקשורת.
"המערער לא הביע חרטה על מעשיו", תקפו השופטים בהחלטתם. "המחוזי לקח בחשבון את ההכחשה הגורפת. המערער הכפיש את המתלוננות ויצא במסע השמצות באולפני הטלוויזיה", הוסיפו. למשמע הדברים התפרץ קצב: "מעולם לא התראיינתי באף טלוויזיה!".
בית המשפט משאיר על כנו את העונש של קצב - 7 שנות מאסר בפועל. "שוכנענו כי העונש שהושת על המערער הוא שיקלול סביר. לאחר לבטים רבים, אין מקום להתערב במידת העונש כי המחוזי קבע זאת בצורה ראויה", כך בהחלטה.
"עצב עמוק יורד על מדינת ישראל, עת נקבע כי מי שהיה נשיא מדינה עשה מעשים כאלה", נקבע.
במרכז נגה לנפגעי פשיעה, הקריה האקדמית אונו בירכו היום על החלטתו החשובה של ביהמ"ש העליון. "החלטת בית המשפט סותמת סוף סוף את הגולל על פרשת קצב. ביהמ"ש נתן היום אמון מלא בהחלטת המחוזי, מחזק את קביעותיו ביחס לאמינות המתלוננת ושולח מסר ברור לנפגעי עבירה בכלל ונפגעי עבירות מין בפרט: אל תחששו להתלונן. בסוף המסע, מפרך ככל שיהיה הצדק ייצא לאור", אמרה עו"ד דקלה טוטיאן, מנכ"לית מרכז נגה.
בשירות בתי הסוהר כבר נערכים לכניסתו של קצב לכלא. בית המשפט העליון קיבל את בקשת פרקליטיו ועיכב את ביצוע העונש עד ל-7 בדצבר. בשב"ס קיבלו החלטה עקרונית, לפיה קצב יוכנס לאגף לשומרי מצוות בכלא מעשיהו. עם זאת, בשירות בתי הסוהר מבהירים שאם יתגלה כי הנשיא לשעבר סובל מ"חרדת מאסר", ייתכן שיחליטו לשלוח אותו לאגף קטן יותר, שיאפשר לו קליטה והתאקלמות מהירה יותר, ואז ישלח לכלא איילון.
ברשות בתי הסוהר העריכו אתמול כי במקרה של קצב יש בעיה כפולה מבחינת ריצוי עונשו. עם דחיית הערעור קצב מוגדר כעבריין מין, ובמקרה כזה יש לו לא מעט מגבלות שיפגעו באפשרות לניקוי שליש ממאסרו וביציאתו לחופשות.
על פי התקנות עבריין מין מחויב בתיקון דרכו, ולכן הוא עובר סוג של טיפול בזמן המאסר. אך מאחר שקצב מתכחש לעבירות, אין מה לטפל בו, ואם הוא לא יעבור טיפול, לא ינוכה שליש ממאסרו ותהיה לו בעיה ביציאה לחופשות.
בהכנת הידיעה השתתפו גיא פלג, יוסי זילברמן ואסף יחזקאלי