במשך עשור וחצי השתתף ניצב יואב סגלוביץ' בחקירות של צמרת המדינה. ראש הממשלה אולמרט, הנשיא קצב, ליברמן, הנגבי, השופט דנציגר, הרב פינטו - כולם היו נחקריו. תמיד ברגישות ונחישות ותמיד בחשאיות, למגינת ליבה של העיתונות. אחרי פרישתו, מספר סגלוביץ' על הנחקרים ועל החקירות שראה בימיו כראש אגף החקירות של המשטרה.
"מי שמצפה שאחרי אירוע של פשיעה חמורה יהיה פתרון מיידי, זה לא נכון. זו לא תכנית ריאליטי, את הפתרונות נראה בטווח הארוך וחלק גם לא יפוענחו", אומר השוטר הבכיר לשעבר על המלחמה של המשטרה במשפחות הפשע. "אני לא יכול להתווכח עם התחושות של הציבור שמשפחות הפשע עושות למשטרה בית ספר, אבל אני יכול להתווכח עם העובדות: 300 איש מרצים תקופות מאסר ארוכות בבתי הכלא, הם לא הגיעו לשם בהתנדבות".
לדבריו, גם היחס של התקשורת לעבריינים השתנה. "5-6 שנים אחורה היית רואה במדורי הרכילות מה עושות משפחות הפשע. זאת הייתה תופעה פסולה, שהיו מעצימים אנשים ממשפחות הפשע. זאת הייתה תופעה פסולה, ולמזלנו היא גם השתנתה".
"אני הייתי מגיש כתב אישום נגד ליברמן"
בפרשיות ליברמן, סגלוביץ' היה בעד הגשת כתב אישום במה שמכונה "התיק הגדול" - אך היועץ המשפטי גנז את התיק. "באוגוסט 2009 התיק הגיע לפרקליטות עם אמירה שלנו שיש תשתית ראייתית. בהמשך גם היועץ המשפטי סבר שיש תשתית ראייתית. בסופו של יום היועץ שינה את דעתו וסגר את התיק מחוסר ראיות. אני את דעתי לא שיניתי", אומר וטוען כי אם זה היה תלוי בו היה מוגש נגד ליברמן כתב אישום.
"יש מושג שנקרא סיכוי סביר להרשעה. מאחר וקבעו את המונח הזה בני האדם הוא דומה לבני האדם, יש לו ביולוגיה. אנחנו קצת מאפירים ומזדקנים, שוכחים, וככל שעובר זמן זה פוגע באיכות קבלת ההחלטה ולכן אם נשווה את זה לסיפור, לזמן יש משמעות על איכות ההחלטה". החקירה בתיק ליברמן נמשכה, כזכור, למעלה מעשור.
"כל אדם שמגיע לחקירה עולמו מתהפך עליו", הסביר מדוע הוא שומר תמיד על חשאיות בחקירה. "צריך לאפשר לו להגיע בצורה רגועה ככל שאפשר ולשמור עליו בבואו וצאתו. אני לא מתבייש לומר שזאת אחת הסיבות שהבאתי את הרב פינטו לבית המשפט בלי להודיע לתקשורת. חשבתי שזה איזון ראוי בנסיבות הללו".
"הצילום של לחיאני היה תקלה"
סגלוביץ' מספר על היחס בו נהג בנחקריו ומסמן את מקרה לחיאני כתקלה. "נחקר שמגיע וזומן על ידי, אני לא רואה בעיה לחכות לו למטה. כשנסגרת הדלת הוא בחקירה לכל דבר. במקרה לחיאני כזכור, המשטרה פשטה על ביתו מול מצלמות החדשות, ליד משפחתו. הייתה כאן תקלה, אבל אם רואים את זה כתקלה ולא כשיגרה זה הישג של המשטרה. היה שינוי מגמה".
לפני יותר משמונה שנים הודיע לשר צחי הנגבי על ההמלצה להעמידו לדין. הנגבי ביקש לדחות את ההודעה ביום כדי להודיע למשפחתו - וסגלוביץ' הסכים. באותו ערב סגלוביץ' ראה את הנגבי מודיע על עזיבת הליכוד ומעבר לקדימה מול המצלמות.
ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט היה, לדבריו, נחקר לעומתי. "אסור לנו כאנשי מקצוע להיעלב אלא להתאים את עצמנו למציאות", ציין ראש אגף החקירות היוצא. "בחקירה של הירשזון היו פרסומים שהחשדות שלנו הם מעילה בכספי 'מצעד החיים' - אחד הפרויקטים שהיו קרובים לליבו של הירשזון והוא לא נחקר על זה. כשהגיע לחדר החקירה עם הפרסומים לגביה שהיו לא מדויקים הרגשתי תחושה קשה מאוד. מצד אחד הוא נחקר, מצד שני הוא נכנס עם גיבנת ובמצב לא פשוט, צריך להיזהר".
"קצב סייע לנו בחקירה מבלי שידע"
התיק היצרי ביותר היה תיק נשיא המדינה לשעבר משה קצב. "יש הבדל בין כל אדם לבין חקירה של נשיא המדינה", מדגיש סגלוביץ'. על אמירתו באולפן שישי, לפיה הבין שקצב משקר אחרי 5 דקות הוא חש שאין לו צורך להתנצל עליה, אך יחד עם זאת לא חש איתה בנוח. "הצענו לקצב להיחקר במתקן משטרתי, הוא בחר לעשות זאת בבית הנשיא. זאת הייתה הקלה כי היו לנו עוד עניינים לבדוק בבית הנשיא והוא למעשה הקל עלינו", אומר ראש אגף החקירות היוצא על חקירתו של הנשיא לשעבר.
"אחרי החקירה הראשונה שלו, הייתה עדות בכתב יד אצלי בתיק. אני נוסע הביתה מרוגש מהיום, ומדוברות המשטרה מתקשרים להגיד לו שהחקירה נמצאת בתקשורת. הציבור חושב שההדלפה הגיעה ממני, ובמקרה הזה לא הדלפתי".
על פרשת מסמך הרפז הוא אומר כי לדעתו היה צריך להגיש כתב אישום נגד בועז הרפז, למרות שעמדתו היא כי אין תשתית לעבירות פליליות. "היועמ"ש השתכנע שצריך לפתוח בחקירה פלילית, ואני בטוח שהם יעשו עבודה מקצועית. אם טעיתי - אז טעיתי. התיק הזה היה מיוחד כי הוא לא יסתיים לעולם לדעתי, לא במובן הטכני או הפיזי, אבל במקומות שבהן האמוציות כל כך עמוקות וכבדות לעולם לא יבינו מה באמת היה, תמיד תישאר עננה", אמר על התיק.