במשרד הביטחון ובפרקליטות המדינה אמנם טרם מסרו תשובה מלאה לתביעתו של איברהים קוזלי, הצעיר תושב דליית אל כרמל שאיתר את גופתו של החייל הנעדר מג'די חלבי, לקבל את כספי הפרס שהובטחו למוסר כל מידע על מקום הימצאו של חלבי, אבל תשובתם לאחד מסעיפי הפנייה לא משאיר מקום לספר באשר לעמדתם - דחייה גורפת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המדינה הגישה את תשובתה לאחד מסעיפי הפנייה של קוזלי, המבקשת פטור מאגרת בתי המשפט, סעיף טכני וחסר חשיבות אמנם - אך כזה שמעיד גם על עמדתה הכללית של פרקליטות המדינה בעניין.
"המדינה טוענת כי התביעה אינה מגלה עילה כלל", פתחו בפרקליטות המדינה את טיעוניהם וציינו, "הרציונל מאחורי פרסום הצעת פרס למי שיביא מידע שיוביל אל החיילים הנעדרים, מאחורי קווי האויב או הלכודים בידי גורמים עוינים, היה לעודד את אותם אנשים, שבידם מידע כאמור, למסור אותו. לא מדובר בהצעת פרס למי שימצא באקראי את גופתם".
המדינה המשיכה וסקרה את טענותיה. "המבקשים כלל לא הביאו מידע אודות המנוח. הם דיווחו על מציאת שרידי גופה, שכמובן לא ידעו של מי היא. רק בדיעבד הסתבר שאלו שרידי המנוח. למותר לציין", הוסיפו שם, "שעם איתור השרידים לא פנו המבקשים לעמותה אלא פנו למשטרה לדווח על מציאת שרידי הגופה".
המדינה לא הסתפקה רק בדברים האלה וסיפקה גם דוגמאות בנסיבות דומות לטענתה, "הכרה בעילת תביעה במקרה זה לא תהיה שונה מקביעת פיצוי במקרה הבא: ערוץ טלוויזיה זר משדר סרט תיעודי ובו פרטים אודות מקום קבורתו של נעדר צה"ל. העולה על הדעת שהצופים שיצפו בסרט ויתקשרו לעמותה יזכו לתגמול? האם אנשי המכון לרפואה משפטית שביצעו הזיהוי, שהם למעשה אלו שבזכותם נפתרה תעלומת היעלמותו של המנוח, זכאים לתיגמול?".
"מקרה בו אזרח מקיים חובתו לדווח למשטרה על מציאה אקראית של שרידי גופה, אינו נמנה על המצבים המקיימים את הרציונל שבבסיס הצעת הפרס", סיכמה המדינה את טיעוניה, אך ציינה כי לא מדובר במיצוי תגובתה המלאה לתביעה.
קוזלי: "פניתי לבית המשפט לקבל את הצדק - ובסוף נגיע לצדק"
לפני כחודש החליט מוצא גופתו של מג'די חלבי להגיש לבית המשפט המחוזי בחיפה תביעה בדרישה לקבל את כספי הפרס שהובטחו למוסר פרטים על מקום הימצאו של החייל הנעדר.
באמצעות עורכי הדין ווג'די כעביה וגל אמיר הוא תבע את עמותת "לחופש נולד" שהתפרקה עוד טרם מציאת גופה, משרד הביטחון וממשלת ישראל שהיו כולן שותפות להבטחת הפרס הכספי למי שימסור מידע על מקום הימצאו של החייל הנעדר. הוא דרש לא פחות מ-39 מיליון ומאה אלף שקלים - הסכום שהובטח במודעות הפרסום.
קוזלי הגיב לתשובת המדינה ואמר כי "פנה לבית המשפט לקבל את הצדק - ובסוף גם נגיע לצדק", לדבריו. עורך דינו גל אמיר הבהיר כי פרקליטיו של קוזלי "קיבלו את תשובת המדינה בבקשה לפטור מאגרת בית המשפט, כי תביעה על סך של כ-40 מיליון שקל היא תביעה שכרוכה בתשלום אגרה. המדינה אמרה שלא מגיע לנו פטור משתי סיבות", הוא החל לפרט.
"1. לדעת המדינה ללקות שלי יש כנראה יכולת לשלם את האגרה הזו. 2. המדינה חושבת שללקוח שלי לא מגיע הכסף באופן מהותי. לזה אני לא מסכים, ועם זה לא מסכימה גם לשון ההודעה", הוא קבע והצהיר, "לאחר שנקבל את הפטור נפנה לטפל בטענות בבית המשפט שידון לגופו של עניין בתיק. את התגובה של המדינה כתב עורך דין שאחראי למנוע הוצאת כספים מקופת המדינה. זו עבדותו, זו לא עבודתי". עורך הדין הוסיף וקרא לנציגי המדינה לפנות אליו ולדון עמו באפשרות של הגעה להסדר בעניין וציין כי עד כה טרם נעשתה פנייה כזו.