הליך תביעה לביצוע שטר יכול להיות מסובך ומאתגר. במאמר זה, נחקור את האפשרויות השונות שעומדות לפני החייב בהוצאה לפועל, שטוען כי התיק נפתח נגדו שלא בצדק.
התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל - מה זה אומר?
התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל היא כלי משפטי העומד לזכות החייב, כאשר הוא מסרב לקבל על עצמו את החוב שהוא מתבקש לשלם.
בין הנימוקים האפשריים להתנגדות לביצוע השטר ניתן למצוא:
טענת זיוף - החייב טוען שהשטר מזויף או שהחתימה על גבי ההמחאה זויפה על ידי אדם אחר.
טענת פגם - החייב טוען שהשטר פג תוקף מסיבה כלשהי, כגון בגלל פגיעה בצורתו, בתוכנו או בחתימה של החייב. למשל, צ'ק שאינו "למוטב בלבד" שהוסב לאדם אחר, צ'ק לפקודת חברה שהוסב לאדם אחד ללא חותמת החברה ועוד.
טענת גניבה – החייב טוען כי הצ'ק נגנב.
טענת אי חתימה – החייב טוען כי הצ'ק נעדר חתימה שלו.
טענת מתן צ'ק ביטחון – כאשר החייב עמד בכל התנאים שיבטיחו שצ'ק ביטחון שנתן לא יופקד כצ'ק רגיל.
טענת פרעתי - החייב טוען שהחוב כבר שולם והתיק נפתח שלא בצדק וצריך להסגר.
טענת כישלון תמורה - החייב טוען כי הצד השני לא קיים את חלקו בעסקה (לא סיפק את המוצר או השירות שבגינו ניתנו הצ׳קים) ולכן הוא לא מכיר בחוב ויש לסגור את התיק.
לפניה ישירה לראובן זבורוב, משרד עורכי דין לחץ/י כאן
מתי והיכן יש להגיש את ההתנגדות?
בדרך כלל, יש לפרט את הסיבות להתנגדות במסמך המוגש לבית המשפט. ההתנגדות לביצוע שטר מוגשת ללשכת ההוצאה לפועל שבה הוגשה הבקשה לביצוע השטר. לשכות ההוצאה לפועל מחולקות לפי אזורי שיפוט, והחייב יכול לברר איפה נמצאת הלשכה המתאימה על ידי פנייה לאתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה.
ההתנגדות חייבת להיות מוגשת בכתב, והיא צריכה לכלול את הפרטים הבאים:
- שם החייב והזוכה.
- מספר תיק ההוצאה לפועל.
- טענות החייב מדוע התיק נפתח נגדו שלא כדין.
- מסמכים המחזקים את טענות החייב.
לאחר הגשת ההתנגדות, ניתן להגיש לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים. בקשה זו נועדה למנוע מהזוכה להמשיך בהליכי הגבייה עד להכרעת בית המשפט בהתנגדות.
מה קורה לאחר הגשת ההתנגדות?
לאחר הגשת ההתנגדות, רשם ההוצאה לפועל יעביר את ההתנגדות לבית המשפט. בית המשפט יקבע מועד לדיון בהתנגדות, ויקרא לצדדים להופיע לדיון. במהלך הדיון, יוצגו הטענות של הצדדים ובית המשפט ישמע את עדויותיהם. לאחר הדיון, בית המשפט יקבל את ההחלטה.
אם בית המשפט יקבל את ההתנגדות, המשמעות היא שהתיק נפתח נגד החייב שלא כדין. במקרה זה, החוב יבוטל, והזוכה לא יוכל להמשיך בהליכי הגבייה. אם בית המשפט ידחה את ההתנגדות, המשמעות היא שהתיק נפתח נגדו של החייב כדין. במקרה זה, החוב יישאר בתוקף והזוכה יוכל להמשיך בהליכי הגבייה.
התנאים לקבלת ההתנגדות לביצוע שטר
כדי לפעול לקבלת ההתנגדות, החייב צריך להציע טענות שיכולות לשנות את פסק הדין בתיק. ייתכן שיהיה עליו להציג הוכחות, עדים או מסמכים המאששים את טענותיו ומסבירים היטב את סיבת ההתנגדות.
מדוע מומלץ לפנות לעורך דין במקרים של התנגדות לביצוע שטר?
פנייה לעורך דין היא צעד מרכזי כאשר ישנה התנגדות לקריאה לביצוע שטר. עורך הדין מוסמך להסביר את האפשרויות שלכם, ללוות אתכם בהליך ולייצג אתכם בדיון בבית המשפט. הוא יכול גם לסייע באיתור הוכחות ובהכנת הטענות להתנגדות וכן בהבטחה כי ההתנגדות תובא לידי ביטוי כראוי. ייעוץ משפטי יבטיח כי תוכלו להתמודד באופן המקצועי והממוקד ביותר מול המערכת המשפטית.
לסיכום, ההתנגדות לביצוע שטר היא כלי משפטי חשוב שיכול לעזור לחייב להגן על זכויותיו. על ידי הגשת התנגדות, החייב יכול למנוע מהזוכה להמשיך בהליכי הגבייה ולקבל פסק דין לטובתו. על החייב להגיש את ההתנגדות תוך 30 יום מיום קבלת האזהרה לביצוע השטר. אי הגשת התנגדות במועד עלולה לגרום לכך שהזוכה יוכל להמשיך בהליכי הגבייה, ולחייב לשלם את החוב.
החייב יכול להעלות מגוון רחב של טענות, כפי שצוין לעיל, וחשוב שהטענות יהיו מבוססות על עובדות ומשפט, וכי הן יוצגו באופן ברור ומסודר. פנייה לעורך דין היא צעד מומלץ מאוד לכל מי שהוגשה נגדו תביעה לביצוע שטר. עורך דין יכול לסייע לחייב בהכנת ההתנגדות, לייצג אותו בדיון בבית המשפט, ולספק לו ייעוץ משפטי מקצועי.
עורך דין ראובן זבורוב עוסק בתחום ההוצאה לפועל וחדלות הפירעון, ייצוג זוכים וחייבים בהליכים המתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל, ייצוג זוכים וחייבים בבקשות למתן ולביטול צווים לעיכוב יציאה מהארץ ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לראובן זבורוב, משרד עורכי דין - 053-6244172