צוואה היא מסמך משפטי המבטא את רצונו של אדם כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. על פי החוק בישראל, צוואה יכולה להיערך בכתב, בעל פה או בפני רשות – בפני נוטריון, רשם בית משפט או דיין בבית דין דתי. צוואה נוטריונית היא צוואה הנערכת בפני נוטריון והיא נחשבת לחזקה ביותר מבחינה משפטית ונוטה להתבטל פחות מאשר צוואה מסוג אחר, וכן נחשבת לראיה חזקה בהליך משפטי.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי ושות', לחץ/י כאן
יתרונותיה העיקריים של צוואה נוטריונית
מלבד היותה החזקה ביותר מבחינה משפטית, לצוואה נוטריונית ישנם יתרונות נוספים:
בטיחות ויציבות - צוואה נוטריונית מאושרת על ידי נוטריון, שהוא בעל מקצוע משפטי מוסמך. הנוטריון מוודא כי הצוואה נערכת בהתאם לדרישות החוק, וכי היא משקפת את רצונו החופשי של המצווה. במקביל, הנוטריון מוודא כי המצווה כשיר לערוך צוואה. הוא בודק את מצבו הנפשי והפיזי של המצווה ומוודא כי הוא מבין את משמעות הצוואה ואת ההשלכות שלה.
בסיום, הנוטריון חותם על הצוואה ומאשר כי היא נערכה בהתאם לדרישות החוק. חתימתו של הנוטריון מעניקה לצוואה תוקף משפטי. יצוין, כי הוא נושא באחריות אישית על עריכת הצוואה. אם יוכח כי הנוטריון לא ערך את הצוואה בהתאם לדרישות החוק, הוא עשוי להיות אחראי לנזקים שיגרמו עקב כך.
יעילות - עריכת צוואה נוטריונית היא הליך פשוט ומהיר. בדרך כלל המצווה אינו נדרש להמציא מסמכים או עדים נוספים. כל שנדרש הוא שהמצווה יגיע אל נוטריון, ויחווה את רצונו בכתב.
חיסכון בעלויות - אימות צוואה נוטריונית היא זולה יחסית. שכר הטרחה של נוטריון עבור אימות צוואה נוטריונית הינו כ-259 ₪ בתוספת מע"מ בלבד.
חסינות מפני זיוף - צוואה נוטריונית מאוחסנת גם אצל הנוטריון, והיא חתומה על ידי המצווה ומאושרת על ידי הנוטריון. חתימתו של הנוטריון מהווה ראיה חותכת לכך שהצוואה היא אותנטית.
ניתנת לביצוע בקלות - לאחר מות המצווה, הצוואה הנוטריונית מועברת לרשם לענייני ירושה. הרשם מוודא כי הצוואה חוקית, ואז הוא מורה על ביצוע הצוואה.
דגשים לעריכת צוואה נוטריונית
מצב בריאותי - הקפידו להגיע אל הנוטריון במצב בריאותי טוב. כאמור, הנוטריון יבדוק כי אתם כשירים לערוך צוואה. יתכן ותדרשו להביא אתכם אישור רפואי.
ערנות ומיקוד - הקפידו להיות ערניים וממוקדים בעת עריכת הצוואה. חשוב לוודא כי אתם מבינים את הוראות הצוואה וכי אתם מאשרים אותן ברצון חופשי. אם אתם מתקשים לקרוא או לכתוב, חשוב להודיע על כך לנוטריון, שיוכל לסייע לכם בקריאת הצוואה או בחתימה עליה.
התייעצות עם עורך דין - מומלץ להתייעץ עם עורך דין טרם עריכת צוואה נוטריונית. עורך הדין יוכל לסייע לכם לוודא כי הצוואה עומדת בדרישות החוק וכי היא משקפת את רצונכם בצורה מדויקת.
אחסון בטוח - לאחר עריכת הצוואה, חשוב לשמור עליה במקום בטוח. הצוואה היא מסמך משפטי חשוב, ואסור שתיעלם או שתיפגע.
האם ניתן לערער על צוואה נוטריונית?
כן. ערעור על צוואה נוטריונית הוא הליך משפטי, אשר יכול להיערך על ידי מי שהצוואה פגעה בזכויותיו. הטענות הנפוצות ביותר לערעור על צוואה נוטריונית הן:
המצווה לא היה כשיר לערוך צוואה - לדוגמה, המצווה לא היה בריא בנפשו, או תחת השפעת סמים או אלכוהול בעת עריכת הצוואה.
הצוואה נעשתה תחת לחץ או השפעה בלתי הוגנת - לדוגמה, הצוואה נערכה תחת לחץ של בן משפחה או אדם אחר.
הצוואה אינה מבטאת את רצונו האמיתי של המצווה - לדוגמה, המצווה חתם על הצוואה מבלי להבין לעומק את הוראותיה.
כדי לערער על צוואה נוטריונית, יש להגיש התנגדות לצוואה לרשם לענייני ירושה שיעביר את הטיפול בעניין לבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט יבחן את הטענות שהוגשו, ויחליט אם לקבל או לדחות את הבקשה. אם בית המשפט יקבל את הבקשה - הוא יבטל את הצוואה. במקרה זה, חלוקת הרכוש תתבצע לפי דין ולא לפי הוראות הצוואה.
לסיכום, אם ברצונכם להבטיח כי רצונכם ייעשה לאחר מותכם, מומלץ להכין צוואה נוטריונית, אשר יתרונותיה המשפטיים והקלות היחסית שבהוצאתה הופכים אותה להשקעה בטוחה ומשתלמת.
עורך דין, נוטריון ומגשר ינון ברקאי, עוסק בתחום הצוואות והירושות, ייפוי כוח מתמשך וכו'. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד.נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי - 0536112832