עם פקיעת הנישואין בין בני זוג, מתעוררת השאלה כיצד לחלק את הרכוש המשותף שלהם. בישראל, חלוקת הרכוש בין בני זוג בגירושין נקבעת על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. החוק קובע כי חלוקת הרכוש בין בני זוג תהיה על בסיס איזון משאבים.
לפניה ישירה לאליוב-גרין משרד עורכי דין, לחץ/י כאן
מהו איזון משאבים?
איזון משאבים הוא עיקרון משפטי הקובע כי בעת פקיעת נישואין, יש לחלק את הרכוש המשותף של בני הזוג באופן שווה, בין אם הרכוש נצבר לפני הנישואין, במהלכם או לאחריהם. הרכוש המשותף של בני הזוג כולל את כל הנכסים והזכויות שנצברו על ידם במהלך הנישואין, לרבות:
- דירה
- רכב
- חשבונות בנק
- חסכונות
- זכויות פנסיוניות
- עסק
כיצד מתבצע איזון משאבים?
בשלב הראשון, יש לחשב את שווי הנכסים המשותפים של בני הזוג. בשלב השני, יש לנכות את החובות המשותפים של בני הזוג. בשלב השלישי, יש לחלק את הנכסים שנותרו באופן שווה בין בני הזוג. אם קיים הפרש בין שווי הנכסים של כל אחד מבני הזוג, על הצד שהנכסים שלו שווים יותר לשלם לבן הזוג השני את גובה ההפרש. התשלום יכול להתבצע במזומן, בנכס אחר או בדרך אחרת.
איך להגיע לחלוקת משאבים מוצלחת?
חלוקת משאבים בין בני זוג בגירושין היא תהליך מורכב שיכול להיות מלווה ברגשות עזים. על מנת להבטיח חלוקה הוגנת ומועילה לשני בני הזוג, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה לדיני משפחה. עורך הדין יוכל לייעץ לבני הזוג לגבי זכויותיהם וחובותיהם, ולסייע להם להגיע להסכם חלוקה הוגן.
בנוסף, היו מוכנים להתפשר היות וחלוקת משאבים היא תהליך משא ומתן. על מנת להגיע להסכם חלוקה, עליכם להיות מוכנים להתפשר על חלק מהדרישות שלכם.
סייגים לאיזון משאבים
חוק יחסי ממון קובע מספר סייגים לאיזון משאבים. סייגים אלו נועדו להבטיח שחלוקת המשאבים תהיה הוגנת ומאזנת בין האינטרסים של שני בני הזוג. נכסים אלה אינם כלולים בחלוקת המשאבים:
נכסים שהיו בבעלות של אחד מבני הזוג לפני הנישואין - נכסים שהיו בבעלות של אחד מבני הזוג לפני הנישואין, אינם נכללים ברכוש המשותף. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג הוריש לו דירה לפני הנישואין, הדירה תישאר בבעלותו גם לאחר הגירושין.
נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה - נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה, אינם נכללים ברכוש המשותף. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג קיבל בירושה סכום כסף, הסכום הכספי לא יהיה חלק מהרכוש המשותף.
נכסים שהתקבלו בתמורה לעבודה או עיסוק שאינו עבודה משותפת של בני הזוג - נכסים שהתקבלו בתמורה לעבודה או עיסוק שאינו עבודה משותפת של בני הזוג, אינם נכללים ברכוש המשותף. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג קיבל עלייה בשכר בעבודה, עליית השכר לא תהיה חלק מהרכוש המשותף.
נכסים שאחד מבני הזוג החזיק בהם בנפרד - נכסים שאחד מבני הזוג החזיק בהם בנפרד, אינם נכללים ברכוש המשותף. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג החזיק בחשבון בנק בנפרד, חשבון הבנק לא יהיה חלק מהרכוש המשותף.
נכסים שאחד מבני הזוג השקיע אותם מכספו הפרטי - נכסים שאחד מבני הזוג השקיע בהם מכספו הפרטי, אינם נכללים ברכוש המשותף. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג השקיע מכספו הפרטי בדירה, הדירה לא תהיה חלק מהרכוש המשותף.
ערעור על חלוקת משאבים
החלטת בית המשפט בעניין חלוקת המשאבים בין בני זוג היא סופית וניתן לערער עליה רק במקרים חריגים. ערעור על החלטת בית המשפט יכול להתבצע בפני בית המשפט המחוזי.
על מנת להגיש ערעור על החלטת בית המשפט בעניין חלוקת משאבים, יש להגיש לבית המשפט המחוזי בקשה לעיון חוזר. בבקשה יש לציין את הנימוקים לערעור. בית המשפט המחוזי יבחן את הבקשה לעיון חוזר ויכריע האם לקבלה או לדחותה. אם בית המשפט המחוזי יקבל את הבקשה, הוא ידון בערעור ויחליט האם לשנות את החלטת בית המשפט.
אליוב-גרין משרד עורכי דין עוסק בגביית חובות מחייבים, ליווי זוכים, עיקולים ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין אליוב-גרין - 053-7429239