סכסוכי ירושה הם מחלוקות בין יורשים בנוגע לחלוקת רכושו של אדם שנפטר. מחלוקות אלה עלולות להיווצר כתוצאה מאי הסכמה על פרשנות צוואה, חלוקת נכסים לא הוגנת, או תחושות קיפוח בין היורשים. סכסוכים אלה עלולים להיות טעונים רגשית, לפגוע ביחסים משפחתיים ואף להוביל להליכים משפטיים יקרים וארוכים.
לנו, כבני משפחה, ישנה זכות ובחירה ייחודית לעצב את עתידנו המשותף, ולמנוע סכסוכי ירושה שעלולים להוביל לפירוד, פגיעה רגשית ואף הליכים משפטיים ממושכים. באמצעות תכנון ירושה מושכל, אנו יכולים לקחת אחריות על גורלנו ולמנוע מצבים בהם רגשות, אינטרסים ופרשנויות שונות יובילו למחלוקות.
לפניה ישירה אל עורך הדין גיא הרשקוביץ לחץ/י כאן
מהם הגורמים לסכסוכי ירושה?
ישנן סיבות רבות שיכולות להוביל לסכסוכי ירושה, כשהסיבות הנפוצות ביותר כוללות:
היעדר צוואה – כאשר אדם לא עורך צוואה כלל, או עורך אותה באופן עצמאי, הדבר עלול להוות קרקע לסכסוכים סביב הירושה.
צוואה לא ברורה - כאשר צוואה אינה מנוסחת בצורה ברורה או מכילה הוראות לא ספציפיות, הדבר עלול להוביל לפרשנויות שונות בקרב היורשים ולמחלוקות בנוגע לחלוקת הנכסים.
חלוקת נכסים בלתי הוגנת - יורשים עשויים לחוש מקופחים אם הם סבורים שלא קיבלו חלק שווה מהעיזבון, או אם נכסים בעלי ערך סנטימנטלי גבוה חולקו באופן לא הוגן.
היסטוריה משפחתית - יחסים מתוחים או קשיים קיימים בין בני משפחה עלולים להתעצם לאחר פטירת קרוב משפחה, ולהוביל לסכסוכים סביב הירושה.
חמדנות - ייתכן שיורשים מסוימים יהיו מונעים על ידי חמדנות וירצו להשתלט על חלק גדול יותר מהעיזבון, גם אם זה לא מגיע להם על פי צוואה או חוק הירושה.
סוגים נפוצים של סכסוכי ירושה
סכסוכי ירושה יכולים להתבטא במגוון דרכים, ביניהן:
התנגדות לצוואה - יורש עשוי להתנגד לצוואה בטענה שהיא לא חוקית, שהיא נכתבה תחת לחץ, או שהמוריש לא היה כשיר לחתום עליה.
תביעות משפטיות - יורשים עשויים לתבוע זה את זה בבית המשפט על מנת להשיג חלק גדול יותר מהעיזבון, או על מנת לבטל את הצוואה.
איומים ואלימות - במקרים קיצוניים, סכסוכי ירושה עלולים להוביל לאיומים והתנהגות אלימה.
כיצד מתייחס החוק לסכסוכי ירושה?
חוק הירושה בישראל קובע את הכללים לחלוקת רכושו של אדם שנפטר. החוק קובע סדר קדימות לירושה, ומתייחס למקרים בהם אדם נפטר ללא צוואה. במקרים של סכסוך, בית המשפט לענייני משפחה הוא הגוף המוסמך לדון בנושא ולקבוע כיצד יחולק העיזבון.
כיצד ניתן למנוע סכסוכי ירושה?
הדרך הטובה ביותר למנוע סכסוכי ירושה היא פשוט לתכנן מראש. מומלץ לאדם המבקש להוריש את רכושו לכתוב צוואה ברורה ומפורטת, ולקבל ייעוץ משפטי מקצועי. כמו כן, חשוב לשוחח עם בני המשפחה על רצונותיו לגבי הירושה, ולנסות להגיע להסכמות מראש. בנוסף, ניתן להשתמש בכלים משפטיים שונים, כגון הסכמי ירושה ונאמנויות, על מנת להבטיח חלוקה הוגנת של הנכסים ולמנוע סכסוכים עתידיים. אם אתם חושבים על עריכת צוואה והסכם ירושה, פעלו באופן הבא:
שיח פתוח - קיום שיחות גלויות וכנות בין בני המשפחה בנוגע לרצונות, הציפיות והחששות בנוגע לירושה, תוך הקשבה הדדית וכבוד הדדי.
עריכת צוואה ברורה - כתיבת צוואה מפורטת ומקצועית על ידי עורך דין, תוך הקפדה על ניסוח מדויק וברור, שיבטיח חלוקת נכסים הוגנת ומונעת פרשנויות שונות.
הסכמי ירושה - גיבוש הסכמים כתובים בין היורשים, בהסכמת כולם, תוך התחשבות ברצונות וצרכים אישיים, תוך הבטחת שקיפות ושיתוף פעולה.
ייעוץ משפטי - התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום הירושה, על מנת לקבל הכוונה מקצועית וליווי משפטי לאורך כל התהליך.
עורך הדין גיא הרשקוביץ מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ-16 שנים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר - 053-9428571