ליקויי בנייה הם פגמים או חריגות המצויים בבניין, אשר גורמים לפגיעה באיכותו, בטיחותו או בנראותו. ליקויים אלו יכולים להופיע הן במבנה עצמו (כגון סדקים בקירות, רטיבות, בעיות איטום), והן בתשתיותיו (כגון מערכות חשמל, אינסטלציה, ביוב).
חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973, מגדיר זכויות וחובות של רוכשי דירות חדשות מקבלנים, ומתייחס גם לנושא ליקויי בנייה. על פי החוק, קבלן חייב לספק דירה ראויה למגורים, ולתקן כל ליקוי שיתגלה בה במהלך תקופות האחריות הקבועות בחוק.
לפנייה ישירה לעו"ד מיכאל מלכה – לחץ/י כאן
תביעת יזם בגין ליקויי בנייה
רוכשי דירה חדשה שגילו ליקויי בנייה רשאים להגיש תביעה כנגד היזם על מנת לחייבו לתקן את הליקויים. הגשת תביעה כזו מחייבת התייעצות עם עורך דין מומחה בתחום המקרקעין וליקויי בנייה. עורך הדין יסייע ללקוח בבדיקת הליקויים, איסוף ראיות, ניסוח כתב תביעה והגשתה לבית המשפט. חשוב לציין כי תביעה בגין ליקויי בנייה צריכה להיות מגובה בראיות מתאימות, ובהן:
- דו"ח בדיקה של מהנדס או מומחה אחר המאשר את קיומם של הליקויים.
- תמונות וסרטונים המתעדים את הליקויים.
- התכתבות עם היזם בנוגע לתיקון הליקויים.
- העתקים של חוזה המכר ותקופות האחריות.
מתי אפשר לחייב יזם בתיקון ליקויי בנייה?
בית המשפט רשאי לחייב יזם בתיקון ליקויים במספר מקרים עיקריים, כפי שצוינו לעיל. להלן הרחבה על כל מקרה:
ליקויים מהווים פגיעה בטיחותית - במקרים בהם הליקויים גורמים לסכנה בטיחותית ממשית לדיירים או לאנשים אחרים, בית המשפט יורה ליזם לתקן את הליקויים באופן מידי, גם מבלי להמתין לתוצאות פסק הדין.
דוגמאות לליקויים אלו כוללות: סדקים קונסטרוקטיביים בקירות, בעיות באיטום הגג הגורמות לסכנת התמוטטות, תקלות במעליות, ליקויים במערכת החשמל שעלולים לגרום לשריפות וכדומה – אך מהנדס חייב לקבוע כי מדובר בליקוי בטיחותי.
ליקויים גורמים לפגיעה משמעותית באיכות חייו של הדייר - גם אם הליקויים אינם מהווים סכנה בטיחותית מיידית, אך הם גורמים לפגיעה משמעותית באיכות חייו של הדייר, בית המשפט רשאי לחייב את היזם לתקנם לאלתר.
דוגמאות לליקויים אלו כוללות רטיבות קבועה בקירות הגורמת לנזקי עובש וריחות לא נעימים, בעיות בתשתיות האינסטלציה הגורמות להצפות חוזרות ונשנות, תקלות במערכת החימום או הקירור הגורמות לאי נוחות משמעותית וכדומה.
היזם לא תיקן את הליקויים למרות פנייה חוזרת ונשנית - על פי חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973, קבלן חייב לתקן כל ליקוי שיתגלה בדירה במהלך תקופות האחריות הקבועות בחוק. אם הדייר פנה ליזם מספר פעמים בבקשה לתקן את הליקויים, אך היזם התעלם מפניותיו או לא תיקן את הליקויים כראוי, בית המשפט רשאי לחייב אותו לעשות זאת.
היזם התעלם מפניות הדייר בנוגע לתיקון הליקויים - התנהלות זו מצד היזם מהווה הפרה של חובתו החוקית לתקן ליקויים, ועלולה להוביל לחיובו בפיצויים בגין עוגמת נפש לטובת הדייר, בנוסף לחיובו בתיקון הליקויים עצמם.
חשוב לציין כי בית המשפט יבחן כל מקרה לגופו, תוך התחשבות בחומרת הליקויים, הנזק שנגרם לדייר, התנהלות היזם ונסיבות נוספות. במקרים מסוימים, בית המשפט עלול להורות על תיקון חלקי של הליקויים, או לחייב את הדייר להשתתף בעלויות התיקון.
פנייה לעו"ד מומחה בתחום ליקויי בנייה
כאמור, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום ליקויי בנייה על מנת לבחון את הסיכויים להצלחה בתביעה כנגד היזם ולקבל ייעוץ משפטי מקצועי בנוגע לאופן ניהול התיק. הליך תביעת יזם בגין ליקויי בנייה עשוי להיות מורכב מבחינה משפטית וטכנית. פנייה לעורך דין מומחה בתחום ליקויי בנייה תבטיח ללקוח ייצוג מקצועי ומיטבי ובעיקר תגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה בתביעה.
עו"ד מומחה יוכל לסייע ללקוח בהערכת כדאיות הגשת התביעה, איסוף ראיות מתאימות, ניסוח כתב תביעה מקצועי, ייצוג הלקוח בבית המשפט, ניהול משא ומתן מול היזם והשגת פתרון יעיל ומהיר לטובת הלקוח.
לסיכום, ליקויי בנייה עלולים לגרום לנזק משמעותי לרוכשי דירות חדשות. במקרים אלו, חשוב לפנות לעורך דין מומחה בתחום ליקויי בנייה על מנת לקבל ייעוץ משפטי מקצועי ולנקוט בצעדים הנדרשים להגנה על זכויותיכם.
עורך הדין מיכאל מלכה הינו בעל משרד בוטיק העוסק בליקויי בנייה ומייצג את לקוחותיו בתביעות יזמים, קבלנים, חברות ביטוח וכן בתביעות ליקויי בנייה בקרב שכנים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורך הדין מיכאל מלכה – 053-7101878