לאחר כמעט חמש שנים של מאבק משפטי, הסתיימה לאחרונה אחת הפרשות המטלטלות במערכת הבריאות הישראלית בהסדר פשרה תקדימי. בית החולים רמב"ם ישלם פיצויים בסך 16.2 מיליון שקלים לחולי סרטן שטופלו בתרופות שפג תוקפן. בראיון מיוחד, משתף עו"ד מתן פריידין, שהוביל את המאבק המשפטי, את הסיפור המלא מאחורי הקלעים. 

כיצד התגלגלה לפתחך פרשה כה משמעותית? 

"הפרשה הזו הגיעה אל עו"ד ענר בר אילן ואליי באמצעות חושף הפרשה שהיה בזמן אמת עובד במרפאה של בית החולים. הוא גילה לנו עובדות ונתונים ממש מבהילים של פרקטיקה בה נעשה שימוש בתרופות פגות תוקף בטיפול בחולי סרטן. אלה היו ממצאים שפשוט זעזעו אותנו. אנחנו הגשנו תובענה ייצוגית ובה חוות דעת מומחה של ד"ר לרוקחות שהסבירה מבחינה מדעית כיצד טיפול בחולי סרטן בתרופות פגות תוקף סיכן את חייהם. בשלב מסוים, הוחלט לאחד את כל התיקים, ונבחרתי יחד עם עו"ד אסף שובינסקי להוביל את הייצוג המשותף של שמונה משרדי עורכי דין שונים. זו הייתה אחריות עצומה, במיוחד כשמדובר בנושא כה רגיש שנוגע בחיי אדם ממש. 

לפניה ישירה אל עורך הדין מתן פריידין – לחץ/י כאן 

מה היו האתגרים המשפטיים המרכזיים בניהול התיק? 

"האתגר הראשון היה לגבש את כל התביעות השונות לכדי מהלך משפטי אחד, מתואם ואפקטיבי. מעבר לכך, היינו צריכים להתמודד עם שאלות משפטיות מורכבות: לאיזה פרט בתוספת לחוק תובענות ייצוגיות ההליך מתאים? כיצד מוכיחים את שאלת הנזק? איך מגדירים את הקבוצה המיוצגת? איך מחשבים את הפיצוי הראוי?" 

מה היה האתגר האנושי הגדול ביותר בניהול התיק? 

"ללא ספק, המפגש עם החולים והמשפחות. אתה יושב מול אנשים שנמצאים במאבק על חייהם, שהאמינו במערכת הרפואית ואמונם נשבר. היה חשוב לי להבין שמעבר למספרים ולסעיפים המשפטיים, מדובר באנשים אמיתיים שחוו פגיעה קשה באמון שנתנו במערכת הרפואית. זה חייב אותנו לנהל את התיק ברגישות מיוחדת." 

איך התנהל המשא ומתן להסדר הפשרה? 

"אנחנו ניהלנו הליך גישור ארוך ומורכב מול נציגי הפרקליטות בפני כב' השופט בדימוס בני ארנון, שניהל את הגישור באופן יוצא מן הכלל, תוך הבנה של המורכבות המיוחדת של התיק. המשא ומתן היה מורכב ונמשך זמן רב. מצד אחד, רצינו להשיג פיצוי משמעותי והוגן עבור הנפגעים. מצד שני, היה חשוב להגיע להסדר שיהיה ישים ויאפשר לבית החולים להמשיך לתפקד ולשרת את הציבור. הסכום של 16.2 מיליון שקלים משקף את האיזון הזה." 

איזה מסר מעביר פסק הדין למערכת הבריאות? 

"המסר הוא ברור: יש מחיר לרשלנות ולזלזול בנהלים, במיוחד כשמדובר בטיפול בחולים. אני מקווה שהתיק הזה יוביל לשינוי בתרבות הארגונית של בתי החולים בכל הקשור לטיפול בתרופות ובמעקב אחר תוקפן. בסופו של דבר, המטרה היא למנוע מקרים דומים בעתיד." 

מה הלקח האישי שלך מהתיק הזה? 

"התיק הזה חיזק אצלי את ההבנה שלמשפט בכלל ולתובענות ייצוגיות בפרט יש כוח אדיר לתקן עוולות ולחולל שינוי חברתי. כשאתה רואה את ההשפעה הישירה על חיי אנשים, את ההקלה בעיניהם כשהם מקבלים הכרה בעוול שנגרם להם, אתה מבין את החשיבות של המאבק המשפטי. זה גם מזכיר לנו, עורכי הדין, את האחריות הגדולה המוטלת על כתפינו." 

איך אתה רואה את השפעת פסק הדין על עתיד התביעות הייצוגיות בתחום הרפואי? 

"אני מאמין שפסק הדין יהווה תקדים חשוב בכל הנוגע לאחריות של מוסדות רפואיים כלפי מטופליהם. הוא מראה שהכלי של תביעה ייצוגית יכול להיות אפקטיבי מאוד גם בתחום הרפואי, למרות המורכבות והרגישות המיוחדת. אני מקווה שזה יעודד מוסדות רפואיים להקפיד יותר על נהלים ולשים את טובת המטופל בראש סדר העדיפויות. דווקא כיום, כשעומדת על הפרק רפורמה בחוק תובענות ייצוגיות יש חשיבות לתקן את הליקויים, אך לא לשפוך את התינוק עם המים ולא לפגוע בכלי כה חשוב של אכיפה אזרחית כמו שהתגלה בפרשה הזו.

עו
עו"ד מתן פריידין|צילום: ארקדי רסקין
  

עורך הדין מתן פריידין הוא שותף במשרד נחשון פריידין ושות' ובעל ניסיון וידע רב בייצוג לקוחות בפני כל בתי המשפט בסכסוכים מסחריים ובתביעות ייצוגיות. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.  

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. 

לפניה ישירה לעורך הדין מתן פריידין053-6130158