גירושין יהיו לרוב תהליך טעון רגשית, אך הם אינם חייבים להפוך למאבק ארוך ומתיש. אחת הדרכים להקל על הפרידה ולשמור על יציבות משפחתית וכלכלית היא עריכת הסכם גירושין – הסכם משפטי המסדיר את כל ההיבטים הנוגעים לפירוק הקשר הנישואין בצורה מוסכמת והוגנת.
מהו הסכם גירושין ומדוע הוא חשוב?
הסכם גירושין הוא מסמך משפטי שנערך בהסכמה בין בני הזוג לקראת פרידתם. מטרתו להגדיר את זכויותיהם וחובותיהם, תוך מניעת מחלוקות עתידיות. ההסכם כולל, בין היתר, התייחסות לנושאים מהותיים כמו חלוקת רכוש, חובות, פירוק שיתוף בדירה, אחריות הורית וזמני שהות של הילדים עם הוריהם, מזונות ילדים ועוד.
היתרון המרכזי של הליך גירושין שמסתיים בעזרת הסכם גירושין הוא שהוא מאפשר לשני הצדדים להגיע להבנות תוך שליטה בתהליך, ללא צורך בהחלטות שיפוטיות ארוכות ומורכבות. בכך, הוא חוסך זמן יקר, עלויות רבות ולחץ נפשי לבני הזוג ולילדיהם.
לפנייה ישירה לעו"ד איריס גרבר – לחץ/י כאן
אילו נושאים חייבים להיכלל בהסכם גירושין?
1. אחריות הורית וזמני שהות של הילדים עם כל אחד מההורים
יש להגדיר מי מה יהיו הסדרי השהות של כל הורה עם הילדים וכיצד יתקבלו החלטות מהותיות לגבי חינוכם ובריאותם.
2. מזונות ילדים
אחד הסעיפים המרכזיים בהסכם הוא גובה המזונות, שכולל דמי מחיה בסיסיים, חינוך והוצאות רפואיות חריגות. כיום, בהתאם לפסיקות האחרונות, חובת המזונות תלויה בגיל הילדים, הכנסות ההורים והיקף זמני השהות.
3. חלוקת רכוש ונכסים
החוק בישראל קובע כי רכוש שנצבר במהלך הנישואין יחולק באופן שוויוני, אלא אם נערך הסכם ממון שקובע אחרת, או שנכס מסוים מוחרג בהתאם לחוק יחסי ממון - כגון רכוש ששייך למי מהצדדים טרם הנישואין. ההסכם צריך לכלול חלוקת נכסים, חשבונות בנק, חובות משותפים, רכבים וזכויות סוציאליות, פערי השתכרות, נכסי קריירה וכד'.
4. מזונות אישה (אם יש צורך)
במקרים מסוימים, במיוחד כאשר האישה אינה עובדת או שהייתה תלויה כלכלית בבעלה, ניתן לקבוע מזונות אישה לתקופה מוגבלת עד שתוכל להשתלב מחדש בשוק העבודה.
5. ויתור על תביעות עתידיות
סעיף חשוב בהסכם הוא הצהרת שני הצדדים כי הם מוותרים על כל טענה או תביעה עתידית זה כנגד זה, למעט נושאים הקשורים לילדים.
הסכם גירושין אינו תקף משפטית עד אשר הוא מאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. השופט מוודא שההסכם הוסכם בהבנה וללא כפייה, וכי הוא שומר על טובת הילדים. לאחר אישורו, ההסכם מקבל תוקף של פסק דין מחייב.
האם ניתן לשנות את הסכם הגירושין בעתיד?
בדרך כלל את העניניינם הרכושיים לא ניתן לשנות אלא אם יוכח כי הוצג מצג שווא או התקיימה אחת מהעילות לביטול הסכמים, לעומת זאת ניתן לשנות את המוסכם בעניין זמני השהות ומזונות הילדים, אך רק אם חלו שינויים מהותיים בנסיבות (כגון שינוי משמעותי בהכנסות או מעבר מגורים שמשפיע על זמני השהות עם הילדים ועוד). במקרים מתאימים, ניתן להגיש תביעה לביטול ההסכם או להגיש תביעה לשינוי זמני השהות או גובה המזונות, כמובן שניתן לשנות תנאים בהסכם אם יש הסכמה של שני הצדדים.
הסכם שלום בית
הסכם זה מתאים לזוגות שמעוניינים לתת הזדמנות נוספת לשיקום חיי הנישואין שלהם אולם אינם מעוניינים להזדקק שוב בעתיד לעורכי דין ובתי משפט. הסכם כזה כולל פרק בו כלולים התנאים שיחולו בתקופת שלום הבית ופרק ב' כולל את התנאים שיחולו במקרה בו מי מהצדדים יחליט כי הוא מעוניין להתגרש. גם הסכם זה מקבל תוקף של פסק דין והוא הסכם גירושין לכל דבר ועניין. בסופו של דבר, הסכם גירושין, הוא הדרך הנכונה, הקצרה, הזולה והטובה ביותר על מנת לסיים בכבוד את חיי הנישואין ולהתחיל מחדש.
עו"ד איריס גרבר עוסקת בכל תחומי דני המשפחה, לרבות הסכמי ממון, הסכמי גירושין וגישור. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעו"ד איריס גרבר - 053-9428977