הגשת מכרז יכולה לעשות את ההבדל בין עסק מצליח לבין עסק מקרטע. אכן יכול להיות שבעבודות פרטיות בעל עסק (נניח קבלן או תאורן) יכול להרוויח הרבה, אבל, לפעמים עדיף לקבל טיפה פחות ולהיות בוודאות של קבלת עבודות שוטפות. כלומר, יש מכרזים שבהם יש התחייבות לקבלת מספר עבודות מסוים בשנה ודבר כזה יכול לתת לעסק שלכם יציבות כלכלית גם בזמני משבר או סתם אם אין לכם כוח לרדוף כל היום אחרי לקוחות. עם זאת, להגיש מכרז זה לא כזה פשוט והרבה מסתבכים או מתייאשים בנקודה הזו או שפשוט מגישים את המכרז ונפסלים.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי, לחץ/י כאן

אז למה צריך לשים לב כשמגישים מכרז?

שאלות הבהרה - שאלות ההבהרה נועדו כדי לפתור נושאים לא ברורים שעולים מהמכרז או אפילו הערות לגבי המכרז. ועדת המכרזים עוברת על השאלות שנשלחו אליה ומפרסמת אותן לכולם. לא ניתן לשאול שאלות בטלפון בדרך כלל. יש לשים לב לתאריך האחרון שבו ניתן להגיש שאלות. אם התאריך חלף- תוכלו רק לקוות שמישהו שאל כבר את השאלה שאתם רציתם לשאול ושפורסמה תשובה בעניין. 

יש לציין שוועדת המכרזים משנה פעמים רבות סעיפים במכרז בעקבות שאלותיהם של משתתפי המכרז כי הם הרבה פעמים בעלי ידע רב בתחום שבו עוסק המכרז ולכן השאלות וההערות שלכם רלוונטיות אז תמיד שווה לנסות ולהגיש שאלות שעולות בראשכם.

תנאי סף - יש לעבור על תנאי הסף, התנאים הבסיסיים והקריטריונים שרק מי שעומד בהם יוכל למעשה לעבור לשלב של בחינה ההצעה שלו ולכן חבל להתאמץ בהגשת המכרז אם אינכם עומדים בתנאים וכדאי לבדוק את זה מבעוד מועד ובמידה והנכם עומדים בקריטריונים- לצרף את ההוכחות הנדרשות לכך. אמנם בחלק מהמכרזים מצוין שהוועדה רשאית לבקש השלמות אבל ממש לא תמיד ולכן לא כדאי לבנות על זה.

שלב האיכות והצעת המחיר - כל מכרז בנוי אחרת. יש מכרזים שבהם הבחירה בזוכה תהיה רק לפי המחיר ואילו מכרזים אחרים בהם יש בדיקת איכות כמו ניסיון עבר, המלצות ועוד. מבחינת המחיר- אל תגישו הצעה זולה מדי שתגרום לכם לקריסה כלכלית כמובן (ועדות המכרזים בדרך כלל יודעות את סדר הגודל של המחירים ועלולות לחשוד בהצעה זולה מדי) ואילו מבחינת האיכות- יש לפרט בדיוק את הניסיון הקודם ולרשום כממליצים רק אנשים שאתם יודעים שאכן ימליצו עליכם (כבר יצא לי להיתקל בבחור שרשם כממליץ מישהו, ואיך לומר, פחות המליץ עליו בשיחת הטלפון).

ערבויות - אם יש משהו שחייבים להקפיד עליו ממש הוא הערבות. הערבות חייבת להיות מדויקת בהתאם לדרישות המכרז (סכומים, תאריכים וכו'). ולא, אל תסמכו בעניין הזה על הבנק. אתם חייבים לבדוק (כשאתם נמצאים עדיין בסניף) מה רשמו לכם בערבות. אם לא תסמכו על עצמכם בעניין הזה- אתם יכולים לפספס את המכרז כי זה אחד הנושאים החשובים. יש הרבה סיבות למה זה חשוב (כמו שוויון בין המציעים הפוטנציאליים של המכרז) אבל זה לא משנה- בסופו של דבר זה אחד הדברים שממש חשוב לדייק בהם. 

הגשת המכרז בזמן - אי אפשר להגיש את המכרז דקה אחרי וכבר הייתה פסיקה בנושא. ההצעה צריכה להיות מוגשת עד המועד האחרון וההמלצה שלי היא, אם ממש חשוב לכם לזכות במכרז הספציפי הזה, תגישו בעצמכם. ואם שליח מגיש עבורכם- לדאוג שהוא לא יגיע בדקה האחרונה. הגשת המכרז כמה שעות לפני המועד הסופי תבטיח לכם שקט נפשי (אתם לא רוצים להפסיד מכרז של מאות אלפי שקלים רק בגלל שליח שהתעכב).

עזרה בקריאת והגשת המכרז - אם המכרז באמת יכול להיות רווחי לעסק שלכם וחשוב לכם ואתם חוששים לעשות את הצעד הזה לבד, אל תוותרו על ההגשה. אם זה נראה לכם מסורבל מדי- אז אתם צודקים (הרבה מכרזים מתנוססים על גבי עשרות ומאות עמודים) אבל עו"ד שבקיא בתחום יוכל לעזור לכם להגיש את המכרז בצורה הטובה ביותר, דבר שיכול להיות מתורגם בסופו של דבר בעשרות, מאות ולפעמים גם מיליוני שקלים לעסק.

האם יש טיפ זהב להתנהלות לפני הגשת מכרז? כן, הטיפ העיקרי הוא לא לפחד להגיש מכרזים כי זה יכול להיות קרש קפיצה לעסק שלכם.

עורכת הדין מורן אריאלי (צילום: יקיר ברבי)
עו"ד מורן אריאלי|צילום: יקיר ברבי

עורכת דין מורן אריאלי עוסקת במשפט מסחרי, ליווי משפטי לחברות ועסקים, הגשת מכרזים, רישום סימני מסחר ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי - 053-6240747