מי שמסתובב בימים אלה ביערות יכול לראות אותם בכל פינה – אנשים עם סלסלות ומבט מצועף בעיניים. הרי זאת העונה של הלקטים המצויים. ביער בגליל המערבי פגשנו השבוע את עמיחי והחברים שלו – מומחי פטריות אחד אחד, לקחו חופשה ועלו צפונה. בבוקר חיפשו אותן על האדמה, בערב בישלו אותן בצימר ביחד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עמיחי שמלקט מילדות הוא בשלן ולקטן פטריות, כשהשתתף בתכנית "מאסטר שף" הוא בישל בעיקר מנות עם פטריות. שם גם פגש את מיכל אנסקי שהשבוע אפילו הצטרפה אליהם ליומיים הראשונים של מסע הליקוט.
יולה עלתה בגיל 13 מרוסיה, כמו רבים מעולי ברית המועצות לשעבר, גם היא את החופשות בלתה עם ההורים בליקוט פטריות. בשנים האחרונות חזרה לאהבת הילדות שלה, התחילה להסתובב בחודשי החורף ביערות הארץ.
היא הקימה קבוצת פייסבוק וקבוצת וואטסאפ שבה מספיק לשלוח הודעה בערב מי מצטרף לטיול ביער – ועשרות מצטרפים. עכשיו יש לה קהילה כמו שחלמה עליה, והיא הפכה למנהיגה הבלתי מעורערת.
הם נפגשים פעמיים או שלוש בשבוע, מכירים כל יער או חורשה, אפילו נסעו לחו"ל ללקט ביחד. הם הוציאו מגדיר משותף, חולקים בקבוצה כל חידוש או תגלית, וגם אם מהצד זה יכול להיראות אחרת – פה מתעסקים רק בפטריות מאכל.
חשוב להם להבהיר שליקוט פטריות זו תורה שלמה, לא לומדים אותה מכתבה בטלוויזיה או שיטוט עצמאי באינטרנט. מדובר בסכנת חיים. גם להם לקח הרבה שנים, גם הם לא מפסיקים להתייעץ, רק לאחר שברור בוודאות מה יש להם בסל, הם יחזרו למטבח – ויתחילו במלאכת הבישול.
כל בוקר מגיע למסעדה של השף רן שמואלי משלוח טרי מהיער, האנשים שלו יודעים בדיוק איפה ומה ילך הכי טוב עם המנות שהוא מכין. הפטרייה כבר מזמן גם במסעדות סמל סטאטוס. כל פטרייה והייחוס שלה, לא רק הכמהין שיכולות להגיע ל-3000 אירו לקילוגרם, או המורצ'לה שנמכרת סביב ה-800 אירו לקילו. גם לאורנייה, לאחלמית ולאוזניית הכלך מקום של כבוד במחבת של שמואלי.
יש כאלה שלקחו את השיגעון של ממלכת הפטריות ועשו מזה קריירה, כמו מיא גינזבורג – מדריכת סיורי ליקוט פטריות. ותתפלאו – אבל הישראלים נוהרים, והיומן שלה מפוצץ לגמרי. את תורת הליקוט היא למדה בקנדה, אז החליטה שזה הייעוד שלה בחיים והתחילה לנדוד ברחבי הגלובוס – מיפן ועד נורווגיה, הודו ודנמרק. מסלובקיה ועד איסלנד, כמה חודשים בשנה היא מקדישה גם לפטריות כחול לבן.
בסיום הסיור של מיא לא יישלף הסיר, לא כי היא שכחה, זה חלק מתפיסת העולם שלה – לא מדובר בסיור קולינרי, אלא בהרבה יותר מזה. לא רק בעניין הזה של כמה מותר ורצוי ללקט יש חילוקי דעות בין אנשי הפטריות, יש את ה-סוגיה שיכולה לקרוע גם את הקבוצות המגובשות ביותר – האם לפרסם איפה יש פטריות.
החזאים מבטיחים שהימים הקרובים יהיו גשומים, מה שמבטיח שהלקטים כבר בהיכון – כמובן, בלי לציין יעד ספציפי. מיד כשתירגע הסופה הם יפשטו על היער כמו פטריות אחרי הגשם – במקרה של הלקטים - המשפט הזה הוא יותר מסתם קלישאה.