חברת בונוס ביוגרופ צפויה להודיע הבוקר (שני) על התרחבות הניסוי בשתל עצם פורץ דרך מתאים עצמיים של החולה. לאחר ניסוי מצומצם בבית חולים העמק שהחל ב-2017, חתמה החברה על הסכם שיתוף פעולה עם בית החולים הלל יפה ומצויה בשלבי משא ומתן מתקדמים עם שני בתי חולים נוספים. המטרה: השתלה מוצלחת של העצם ב-40 חולים בישראל מהר ככל האפשר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בונוס ביוגרופ מצויה בשלב השני (Phase I/II) של הניסוי הקליני (בבני אדם) להשלמת חסר עצם באמצעות שתל עצם בהזרקה מתוצרת החברה. עד כה תוצאות הניסוי מצביעות על ריפוי מלא של מטופלים שהסתייעו בטכנולוגיה. כשתשלים את הניסוי ב-40 חולים בישראל, היא תרחיב עוד את הניסוי למאות בודדות של חולים בישראל ובארה"ב.

איך זה עובד?

מדובר בטכנולוגיה ראשונה מסוגה בעולם, שבה משתילים בידיו ורגליו של חולה עצמות שיוצרו במעבדה מתאים מזנכימליים של החולה, כלומר תאים שיכולים להתחלק לכמה סוגים של תאי עצם. גם שיטת ההזרקה ייחודית: לפני מספר חודשים זכתה החברה באישור ה-FDA האמריקני למזרק הייחודי שפיתחה שבאמצעותו מוזרקת העצם לגוף.

לאחר גידול העצם, היא מושתלת במקום הפגיעה של החולה בזריקה אחת - ישירות למקום שבו ישנו חסר עצם. המזרק הינו גם פיתוח חדשני, הוא מכיל בתוכו את את השתל ומערכת ערבוב פנימית ומועבר ישירות למרכז הרפואי שבו מתבצעת ההשתלה. לאחר הערבוב במזרק הרופאים פשוט מזריקים את השתל בפעולה אחת.

העצם מושתלת באמצעות מזרק חדשני (צילום: בונוס ביוגרופ)
העצם מושתלת באמצעות מזרק חדשני|צילום: בונוס ביוגרופ

השאיפה של בונוס ביוגרופ היא להציע תוך מספר שנים פתרון בטוח ומהיר לחסר עצם למיליוני מטופלים בעולם, בשוק שנאמד בכ-8 מיליארד שקלים. הפתרונות האלטרנטיביים שקיימים כיום, לפתרון להשלמת חסר של עצם, הינם ניתוח לקצירת עצם ממקום אחר בגופו של המטופל, בחלק מהמקרים, ביחד עם כלי הדם ההיקפיים שלה והשתלתם באזור החסר בעצם של המטופל. פתרון אחר לחילופין הוא שימוש בתחליף מלאכותי לעצם האנושית. פתרונות שלא תמיד מביאים לתיקון מלא ומאפשרים תפקוד מלא.

ד"ר שי מרצקי, מנכ"ל בונוס ביוגרופ: "לאחר שלראשונה בעולם, הושג ריפוי יד ורגל באמצעות שתל של בונוס אנו גאים לצרף מרכזים רפואיים נוספים לניסוי הקליני להשלמת חסר עצם. ככל שמרכזים רפואיים נוספים יצטרפו לניסוי קליני זה, כך נוכל להציע שיקום בטוח, מהיר ויעיל של עצם גפה, באמצעות הזרקה אחת בלבד של שתל עצם אנושית, מתוצרת בונוס ביוגרופ. המרכז הרפואי הלל יפה מטפל בכ-20% מכלל נפגעי תאונות הדרכים, הנתח הגדול ביותר בישראל, וכן בנפגעי טראומה, בתאונות עבודה ובית ובחבלות אחרות, ומאמץ טכנולוגיות מתקדמות בעולם".

שתל העצם נוצר במעבדה מתאים עצמיים של החולה (צילום: בונוס ביוגרופ)
שתל העצם נוצר במעבדה מתאים עצמיים של החולה|צילום: בונוס ביוגרופ

"תחום המחקר האקדמי ותחום המחקר והפיתוח ב"הלל יפה" תופס תאוצה רבה בשנים האחרונות", אומר מיקי דודקביץ, מנהל המרכז הרפואי הלל יפה, שהוא בית החולים הממשלתי הראשון משתתף בניסוי, "אנו שמחים לקחת חלק בכל פעילות שהיא בחזית הטכנולוגיה שעשויה לספק פתרונות מיטביים לריפוי מטופלים בעתיד".

בונוס ביוגרופ היא חברת ביוטכנולוגיה ישראלית שעוסקת בהנדסת רקמות (Tissue Engineering) משולבת ברפואה תאית, לשם השגת התחדשות רקמות. עד כה עשתה החברה שימוש בפיתוחיה על מנת לפעול להשלמת חסר בעצם אצל מטופלים. עם פרוץ מגפת הקורונה, החלה החברה לערוך ניסויים פרה-קליניים בתרופה ייחודית, MesenCure, אותה פיתחה לטיפול במצוקה נשימתית חריפה ומסכנת חיים בחולי קורונה (COVID-19) ודלקת ריאות. ומתוצאות הניסוי הודגמה הצלחה בריפוי ריאות חולה בדלקת ריאות חריפה, בחיות מודל לאחר שטופלו בתרופה MesenCure.