המגזר החרדי עומד במוקד הפרת ההנחיות בימים האחרונים, וסובל כצפוי גם מתחלואה נרחבת במיוחד ומאחוזים גבוהים של בדיקות חיוביות. ברחובות בני ברק ניסו אתמול (רביעי) להסביר את התמונות של ההתקהלויות הגדולות במוצאי יום הכיפורים וגם מה עומד מאחורי מספרי החולים הגבוהים לעומת המספר הנמוך של המתים והחולים קשה במגזר. מאוחר יותר, פרסמו מנהיגי הזרם הליטאי הרבנים קניבסקי ואדלשטיין הנחיות לקראת סוכות: להתפלל רק בחצרות, לא לארח בסוכה, להקפיד על מסכות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ברוב מוחלט של בתי הכנסת הקפידו על ההנחיות", אמר גדליה (גודי) סילמן – רל"ש ראש עיריית בני ברק. "להגיד לך שבאופן גורף ומוחלט כך זה היה במאה אחוז, לא". ולמרות זאת, כשבוחנים את הנתונים ניתן לראות שהמגזר החרדי אחראי ליותר משליש מהתחלואה בישראל, הרבה מכפי גודלו. כמו כן, אחת מארבע בדיקות במגזר החרדי חיובית, כפול ממה שקורה בשאר המדינה - יש בעיה.
היקף התמותה לעומת זאת נמוך, ולטענתו של סילמן התשובה לכך היא פשוטה: "גם בקרב הקבוצות שפחות מקפידות במגזר החרדי, מאחר שקבוצות הסיכון או האנשים מגיל מסוים מקפידים מאוד להישמר, גם היקף התמותה הוא כל כך נמוך". אז האם ניתן להגיד שהמגזר נוקט באסטרטגיה של חסינות עדר – נותנים לצעירים להידבק ושומרים על הצעירים? סילמן סבור שזו מסקנה מופרזת, אך הרמיזות בנושא חוזרות שוב ושוב.
"לי אישית זה כואב", אמר ישראל כהן, חסיד ויז'ניץ ופרשן ברדיו קול ברמה. "סבא שלי גם נפטר מקורונה אבל זה היה בגל הראשון. ניצול שואה מבוגר. זה בעיקר פגע בגל הראשון, הגל השני מאופיין בהרבה מאוד חיוביים, הרבה מאוד אנשים שיש להם תסמינים, אבל הם יושבים בבית וגומרים עם זה. לא ידוע על חולים קשים. האם זה נס משמיים? האם זה חיסון עדר כמו שאמרת? האם אנחנו לפני ההתפרצות ועוד חודשיים נכה על חטא? לא יודע. אבל זה המצב כרגע".
רוב החולים במגזר הם אכן מתחת לגיל 24 והקבוצה הבולטת ביותר היא גברים בני 17 עד 24, כלומר תלמידי ישיבות. החשש הוא שאלפים מהם שהתפזרו לבתיהם ללא פיקוח, עלולים להביא את ההדבקה למשפחות. בהקשר הזה מעניין לשים לב לדברים שאמר היום מנכ"ל משרד הבריאות: "ייתכן שנתיר את פתיחת הישיבות במתווה הקפסולות, למרות שראינו שזה לא כל כך עבד".
על ביתו של מנהיג הזרם הליטאי הרב קניבסקי נתלה שלט שקורא לשמור על כללי הזהירות יחד עם הכיתוב "ושמרתם מאוד לנפשותיכם". השלט הוא כנראה תזכורת נוספת לגוונים השונים במגזר ולכך שההפרות כעת שייכות לפלג מסוים, בעיקר בחצרות החסידיות.
מעל לכל ההסברים מתחדדת נקודה אחת: הנגיף אומנם גובה מחיר בריאותי, אבל מבחינת החרדים המחיר הרוחני כבד הרבה יותר. "אם מדינת ישראל עושה את מערכת האיזונים שלה, ושוקלת מה המחיר של הבריאות אל מול הכלכלה, אז אותו הדבר עולם התורה או עולם החסידות אצל אדמו"ר, עולם התורה אצל ראשי ישיבות, חשוב ונחוץ לא פחות", הסבר ישראל כהן. "אחרי שראו את הקיץ הזה עם המשבר הרוחני הגדול אז הם מבינים שכנראה מערכת האיזונים צריכה להשתנות".
העיתונאי החרדי דב אייכלר הסביר שבמגזר החרדי אין כזה דבר בעצם "הפרת הנחיות". "יש להם הנחיות משלהם, ולהן הם מצייתים", אמר. "ההנחיות של המגזר החרדי שהם קיבלו מההנהגה, חלקם לפחות, היא להמשיך בשגרת החיים, כי לדעת ההנהגה החרדית, הנחיות הקורונה או מה שזה לא יהיה, תודעת המגפה, היא הרסנית כלכלית, בריאותית, נפשית ודתית, הרבה יותר מהמגפה עצמה".